[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اخلاق در پژوهش::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
نمایه ها








     
 
..
:: دوره 27، شماره 1 - ( بهار 1404 ) ::
جلد 27 شماره 1 صفحات 118-105 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر مداخلات تمرینی بر آمادگی جسمانی آتش‌نشانان: یک مطالعه مروری سیستماتیک و فراتحلیل
فرشته کاظمی‌پاکدل ، خلیل علوی ، محمدعلی سربازی‌زرندی ، طاهره ندایی*
گروه مدیریت ورزشی، دانشگاه قم، قم، ایران ، t-nedaee@qom.ac.ir
واژه‌های کلیدی: آمادگی جسمانی، آتش‌نشان، تمرین جسمانی در انسان
متن کامل [PDF 2075 kb]   (105 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (445 مشاهده)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: طب بحران
دریافت: 1404/2/13 | ویرایش نهایی: 1404/3/14 | پذیرش: 1404/3/15 | انتشار: 1404/3/16
متن کامل فارسی:   (25 مشاهده)
 
مقدمه
آتش‌نشانی یک حرفه حیاتی و پرچالش است که به حفاظت از زندگی و اموال در برابر آتش و خطرات مرتبط با آن می‌پردازد. آتش‌نشانان با استفاده از تکنیک‌ها و تجهیزات تخصصی، در مواقع اضطراری به سرعت واکنش نشان می‌دهند و تلاش می‌کنند تا آتش را خاموش کرده و از گسترش آن جلوگیری کنند [‏1‏]. علاوه بر مهارت‌های فنی، آتش‌نشانی نیازمند آمادگی جسمانی بالا، توانایی کار تیمی و مهارت‌های ارتباطی مؤثر است. همچنین آتش‌نشانان در مواجهه با شرایط خطرناک و استرس‌زا قرار دارند که نیاز به آموزش‌های مداوم و تمرینات منظم دارد. این حرفه نه تنها شامل اطفای حریق، بلکه همچنین شامل عملیات نجات، مدیریت بحران و آموزش جامعه در زمینه پیشگیری از آتش‌سوزی است [‏2‏]. با توجه به ماهیت آتش‌نشانی و نیاز به سلامت و تناسب اندام بهینه برای انجام کار به‌صورت ایمن و مؤثر، نیاز است که توجه ویژه‌ای روی سلامت و تندرستی این افراد شود.
آمادگی جسمانی برای آتش‌نشانان به دلیل ماهیت چالش‌برانگیز و پرخطر کار آنها ضروری است. آتش‌نشانان با شرایط اضطراری مواجه می‌شوند که نیازمند قدرت بدنی، استقامت و توانایی‌های قلبی-عروقی بالا است. این آمادگی جسمانی نه تنها به آنها کمک می‌کند تا به طور مؤثرتر به حوادث پاسخ دهند، بلکه در حفظ ایمنی خود و دیگران در شرایط بحرانی نیز نقش حیاتی دارد [‏3‏]. تحقیقات نشان می‌دهند که آتش‌نشانان با سطح بالاتری از تناسب اندام، قادر به انجام وظایف خود با کارایی بیشتری هستند و در نتیجه می‌توانند تصمیمات بهتری در شرایط استرس‌زا اتخاذ کنند [‏4‏]. علاوه بر این، حفظ سلامت جسمانی و تناسب اندام می‌تواند به کاهش خطر آسیب‌دیدگی و بیماری‌های مرتبط با شغل کمک کند. به طور کلی، آمادگی جسمانی برای آتش‌نشانان نه تنها برای انجام وظایف روزمره، بلکه برای مقابله با چالش‌های غیرمنتظره و حفظ ایمنی در حین خدمت، از اهمیت بالایی برخوردار است [‏5‏].
تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که در حال حاضر درصد بالایی از ایستگاه‌های آتش‌نشانی به توصیه‌های سازمان ملی حفاظت از آتش در زمینه حفظ سلامت و تناسب اندام آتش‌نشانان پایبند نیستند [‏6‏، ‏7‏]. چندین مطالعه نشان داده‌اند که آتش‌نشانان دارای سطح تناسب اندامی هستند که با نیازهای فیزیکی شدید شغل آتش‌نشانی سازگار نیست [‏8‏، ‏9‏]. گزارش‌ها حاکی از آن است که بیش از ۷‏5‏% از آتش‌نشانان دارای اضافه وزن هستند که از این تعداد، ‏33.5‏% چاق هستند. بسیاری از آنها به سطوح پیشنهادی تناسب اندام قلبی-عروقی نمی‌رسند و درصد کمی از آتش‌نشانان به سطوح توصیه‌شده ورزش‌های هوازی و مقاومتی در هفته (به ترتیب ‏35‏% و ‏50‏%) دست می‌یابند [‏10‏]. به دلیل این آمار کنونی و شواهدی که نشان می‌دهد ترکیب بدنی، ظرفیت هوازی، قدرت عضلانی و استقامت عضلانی با عملکرد شغلی و همچنین کاهش خطر بیماری‌های قلبی-عروقی مرتبط هستند [‏3‏]، پژوهشگران و متخصصان بهداشت به شدت خواستار اقداماتی برای حفظ استانداردها و همچنین فراهم کردن فرصت‌ها و منابع لازم برای آتش‌نشانان به منظور حفظ سلامت و تناسب اندام آنها شده‌اند. لذا دستورالعمل‌های مختلفی در خدمات آتش‌نشانی معرفی شده است که به توسعه و اجرای برنامه‌های سلامت و تناسب اندام در سازمان آتش‌نشانی می‌پردازد [‏11‏]. انجمن ملی حفاظت از آتش توصیه می‌کند که ادارات آتش‌نشانی یک برنامه سلامت و تناسب اندام ارائه دهند تا اعضا بتوانند سطح مناسبی از تناسب و سلامت را برای انجام ایمن وظایف محول‌شده خود حفظ کنند. همچنین، ابتکار مشترک سلامت و تناسب اندام خدمات آتش‌نشانی پیشنهاد می‌کند که ‏60‏ تا ‏90‏ دقیقه از هر شیفت کاری باید به آتش‌نشانان اختصاص یابد تا به ورزش بپردازند و منابعی برای تسهیل ورزش در اختیار کارکنان قرار گیرد [‏12‏]. پژوهشگران همچنین استفاده از مداخلات آموزش ورزشی ارائه‌شده توسط متخصصان حرفه‌ای ورزشی با مدرک در علوم ورزشی و آگاهی از شغل آتش‌نشانی را ترویج کرده‌اند. شواهد از مزایای مفید آموزش ورزشی برای سلامت و تناسب اندام در بزرگسالان سالم، جمعیت‌های شاغل و بزرگسالان مبتلا به بیماری‌های قلبی عروقی حمایت می‌کند [‏13‏، ‏14‏].
در حال حاضر، نحوه مدیریت تأمین سلامت و آموزش تناسب اندام در آتش‌نشانان در کشورهای مختلف و خدمات مختلف بسیار متغیر است و بیشتر ادارات از حمایت کافی برخوردار نیستند. به عنوان مثال، بیش از ‏70‏% از ادارات آتش‌نشانی در آمریکا به توصیه‌های سلامت و تناسب اندام که توسط انجمن‌های حاکم مانند «انجمن ملی حفاظت از آتش» تعیین شده، پایبند نیستند و برنامه‌های ساختاری برای نظارت و بهبود تناسب اندام کارکنان ندارند [‏15‏]. با این حال، مشخص نیست که چرا مدیران به این توصیه‌ها عمل نمی‌کنند. ممکن است مدیران به مزایای این برنامه‌ها برای آتش‌نشانان قانع نشده باشند و مطمئن نباشند که آیا مداخلات ورزشی می‌توانند به طور موفقیت‌آمیز در خدمات آتش‌نشانی اعمال شوند و آیا این مداخلات می‌توانند برای بهبود سلامت و تناسب اندام بدون هزینه‌های اقتصادی غیرمتناسب یا استفاده از منابع به کار روند. اگرچه مداخلات ورزشی در حال اجرا و مطالعه هستند [‏14‏]، اما اینکه آیا این مداخلات در میان آتش‌نشانان موفق و مؤثر هستند، به طور کامل مورد بررسی قرار نگرفته است. علاوه بر این، ممکن است اختلاف نظری در مورد اینکه کدام نوع مداخله ورزشی برای آتش‌نشانان مؤثرتر است وجود داشته باشد، که منجر به عدم اطمینان بیشتر در مورد استفاده از مداخلات ورزشی در خدمات آتش‌نشانی می‌شود.
بررسی مطالعات منتشرشده، به ویژه کارآزمایی‌های تصادفی کنترل‌شده، می‌تواند شواهد و حمایت‌های لازم را فراهم کند. این شواهد برای قانع کردن مدیران آتش‌نشانی درباره مزایای ورزش در بهبود سلامت و تناسب اندام آتش‌نشانان ضروری است. بنابراین، به منظور پر کردن خلأ موجود در ادبیات و ارائه شواهدی برای حمایت از قابلیت مداخلات ورزشی در میان آتش‌نشانان، در این مقاله شواهد تجربی موجود در مورد تأثیرات مداخلات ورزشی بر آمادگی جسمانی در میان آتش‌نشانان در حال خدمت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بررسی مطالعات قبلی نشان می‌‌دهد که تا به حال، دو مطالعه مروری در این راستا صورت گرفته است. یک مطالعه فراتحلیل در سال ‏2019‏ که به‌صورت سیستماتیک مطالعات را بررسی نکرده است [‏16‏]، همچنین مطالعه مروری دیگر، فراتحلیلی بر این مطالعات انجام نداده است [‏17‏]. لذا مطالعه حاضر هم به‌صورت سیستماتیک این مطالعات را بررسی می‌‌کند و هم از سال ‏2019‏ به بعد به منظور به‌روزرسانی مطالعات صورت گرفته در این راستا، در یک بررسی مروری و فراتحلیلی به اثر مداخلات تمرینی بر آمادگی جسمانی آتش‌نشانان می‌‌پردازد.
روش بررسی
این مرور سیستماتیک مطابق با راهنماهای گزارشگری ترجیحی برای مرورهای سیستماتیک و فراتحلیل‌ها ‏(PRISMA)‏[1] انجام شده است.
منابع اولیه از چهار پایگاه داده شامل «پابمد، اسکوپوس، کوکران و وب‌آو‏ ‏ساینس»[2] استخراج شدند. دوره جستجو شامل سال‌ها از آغاز تا ‏16‏ آوریل ‏2025‏ بود. در ابتدا، اصطلاحات ‏MeSH‏ به عنوان مبنایی برای انتخاب کلمات کلیدی به کار گرفته شدند و سپس برای شامل کردن تمامی مطالعات مرتبط، تنظیم شدند. همچنین، برای گسترش دامنه جستجو از گوگل‏ ‏اسکالر استفاده شد که مقالاتی از سایر پایگاه‌های داده را نیز در بر می‌گرفت. پس از مرحله انتخاب، مراجع مطالعات شامل‌شده مورد بررسی قرار گرفتند تا هرگونه ارجاع احتمالی که ممکن است از دست رفته باشد، شناسایی شود. این پایگاه‌های داده الکترونیکی با استفاده از ترکیب‌های زیر از گروه‌های کلمات کلیدی جستجو شدند:
(1) “Exercise training: OR “Exercise therapy” OR “Physical exercise” OR “Exercise” OR “Exercise program” OR “Exercise workout” OR “Training” OR “Training program”; AND (2) “Firefighter” OR “Fireman” OR “Firewoman” OR “Fire service personnel” OR “Fire rescue worker” OR “Fire suppression officer” OR “Fire brigade member” OR “Emergency responder” OR “Fire safety officer”.

علاوه بر این، در پایگاه‌های فارسی شامل مگیران، ایران‌داک، ایرانمدکس، مدلیب و اس‌آی‌دی نیز با استفاده از کلیدواژه‌های معادل کلیدواژه‌های مذکور جستجو انجام شد.
معیارهای ورود به مطالعه به شرح زیر تعیین شد:           

جمعیت: آتش‌نشانان با هر دامنه سنی؛ مداخله: برنامه تمرینی مختلف؛ مقایسه‌کننده: برنامه تمرینی در مقابل کنترل غیرتمرینی؛ نتایج: گزارش متغیرهای مختلفی از آمادگی جسمانی؛ طرح‌های مطالعه: کارآزمایی‌های تصادفی؛ زبان مقالات: به زبان‌های انگلیسی و فارسی منتشر شده باشند.
دو محقق مستقل جستجو را انجام داده و به‌طور مستقل غربالگری عناوین و چکیده‌ها را با استفاده از معیارهای فوق انجام دادند. هرگونه اختلاف نظر بین آنها مورد بررسی و مذاکره قرار گرفت. داده‌های مطالعات به‌طور مستقل توسط محققان استخراج شد. این فرآیند شامل استفاده از معیارهای مختلفی بود که شامل نام نویسنده اول، طراحی مطالعه، ویژگی‌های شرکت‌کنندگان (مانند حجم نمونه، جنس، محدوده سنی و مقادیر میانگین و انحراف معیار برای سن)، روش و واحد اندازه‌گیری، برنامه‌های آموزشی و ویژگی‌های آموزشی می‌شد. جزئیات این اطلاعات در جدول ‏1‏ ارائه شده است.

نمرات ارزیابی کیفیت برای مطالعات واجد شرایط با استفاده از پایگاه داده شواهد فیزیوتراپی ‏(PEDro)‏ محاسبه شد. نمره کل ‏PEDro‏ که ازصفر تا ‏11‏ متغیر است، عواملی مانند ارائه تحلیل‌های آماری و معیارهای ارزیابی اعتبار داخلی را در نظر می‌گیرد. مطالعات با نمرات بین ‏7‏ تا ‏11‏ از نظر روش‌شناختی به عنوان «بالا» طبقه‌بندی شدند، در حالی که مطالعات با نمرات ‏5‏ تا ‏6‏ به عنوان «منصفانه» و مطالعات با امتیاز کمتر یا مساوی ‏4‏ به عنوان «ضعیف» طبقه‌بندی شدند [‏29‏] (جدول ‏2‏).‏
تجزیه و تحلیل آماری
ناهمگنی با استفاده از شاخص ‏I² و بر اساس آستانه‌های زیر ارزیابی شد: صفر تا ‏30‏% به عنوان بدون ناهمگنی، ‏50‏­‏30‏% به عنوان ناهمگنی کم، ‏75‏-‏50‏% به عنوان ناهمگنی متوسط و ‏100‏-‏75‏% به عنوان ناهمگنی زیاد. بنابراین، در این مطالعه، هر دو مدل اثرات تصادفی و ثابت برای ارزیابی ناهمگنی بین مطالعات استفاده شد [‏30‏]. یک مدل اثرات تصادفی برای مقادیر ‏I² بالای ‏50‏% به کار گرفته شد. تفاوت‌های میانگین استاندارد شده ‏(SMDs)‏، تفاوت‌های میانگین وزنی و ‏95‏% فاصله اطمینان ‏(CI)‏ با استفاده از مدل‌های تصادفی یا اثر ثابت برای نتایج محاسبه شدند. سطح معنی‌داری ‏0.05‏ £ ‏p‏ تعیین شد. همچنین، تفسیر بصری نمودارهای قیف و آزمون‌های ‏Egger‏ برای شناسایی سوگیری‌های انتشار مورد استفاده قرار گرفت [‏31‏]. برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم‌افزار ‏Comprehensive Meta­Analysis‏ نسخه ‏2.0‏ (شرکت ‏Biostat، انگلوود، نیوجرسی) استفاده شد.
یافته‌ها
فرآیند انتخاب مطالعات در شکل ‏1 نشان داده شده است. در ابتدا، با جستجو در منابع الکترونیکی، تعداد ‏536‏ عنوان به دست آمد. همچنین، جستجوی دستی و بررسی منابع مقالات، ‏8‏ عنوان دیگر را به این تعداد افزود. پس از حذف عنوان‌های تکراری، تعداد ‏112‏ چکیده برای مرور مشخص شدند. با بررسی عنوان و چکیده مقالات، ‏93‏ مقاله حذف شدند و در نهایت، ‏19 ‏مقاله برای مطالعه کل متن انتخاب شدند. پس از بررسی کامل متن مقالات، ‏12‏ مقاله که به بررسی اثر تمرینات محتلف بر آمادگی جسمانی آتش‌نشانان پرداخته بودند، انتخاب و نتایج آنها گزارش شد (جدول ‏1‏).‏

بر اساس مقیاس ‏PEDro، از ‏12‏ مطالعه‌ای که مداخلات تمرینی را روی آمادگی جسمانی آتش‌نشانان مورد بررسی قرار دادند، ‏9‏ مطالعه در محدوده امتیاز بالا ‏(7‏ تا ‏11)‏ و ‏3‏ مطالعه امتیاز منصفانه ‏(5‏ تا ‏6)‏ را کسب کردند. کیفیت کلی مقالات تحت تجزیه‌وتحلیل ‏PEDro‏ از کیفیت مناسبی برخوردار بود که نشان‌دهنده قابلیت اطمینان آنها در انجام فراتحلیل حاضر است (جدول ‏2‏).‏
‏10‏ بازوی مداخله برای تجزیه و تحلیل مداخلات تمرینی در مقابل گروه کنترل بر روی استقامت هوازی آتش‌نشانان در دسترس بود. به‌طورکلی مداخلات تمرینی باعث بهبود استقامت هوازی آتش‌نشانان شد [‏(1.00‏-‏0.60‏:‏CI‏ ‏95‏%) ‏0.80‏ و ‏0.001‏ ‏p=]. همچنین هتروژنتی ‏(30.87)‏ بین مطالعات یافت نشد ‏(0.16‏ ‏p=‏).‏ علاوه بر این، تفسیر بصری نمودارهای قیفی و نتایج آزمون ‏Egger‏ هیچ‌گونه سوگیری قابل توجهی در انتشار مقالات نشان نداد ‏(0.14‏ ‏p=) (نمودار ‏1‏-الف‏).‏
‏10‏ بازوی مداخله برای تجزیه و تحلیل مداخلات تمرینی در مقابل گروه کنترل بر روی استقامت عضلانی آتش‌نشانان در دسترس بود. به‌طورکلی مداخلات تمرینی باعث بهبود استقامت عضلانی آتش‌نشانان شد [‏(1.00‏-‏0.72‏:‏CI‏ ‏95‏%) ‏0.92‏ و ‏0.001p=]. همچنین هتروژنتی ‏(00.00)‏ بین مطالعات یافت نشد ‏(0.92p=‏).‏ علاوه بر این، تفسیر بصری نمودارهای قیفی و نتایج آزمون ‏Egger‏ هیچ‌گونه سوگیری قابل توجهی در انتشار مقالات نشان نداد ‏(0.23‏ ‏p=) (نمودار ‏1-ب‏).‏
‏7‏ بازوی مداخله برای تجزیه و تحلیل مداخلات تمرینی در مقابل گروه کنترل بر روی قدرت عضلانی عضلانی آتش‌نشانان در دسترس بود. به‌طور کلی مداخلات تمرینی باعث بهبود استقامت عضلانی آتش‌نشانان شد [‏(1.35‏­‏0.73‏:‏CI 95‏%) ‏1.04‏ و ‏0.001‏ ‏p=]. همچنین هتروژنتی ‏(1.98)‏ بین مطالعات یافت نشد ‏(0.41‏ ‏p=‏).‏ علاوه بر این، تفسیر بصری نمودارهای قیفی و نتایج آزمون ‏Egger‏ هیچ‌گونه سوگیری قابل توجهی در انتشار مقالات نشان نداد ‏(0.69‏ ‏p=) (نمودار ‏1‏-ج‏).‏

‏11‏ بازوی مداخله برای تجزیه و تحلیل مداخلات تمرینی در مقابل گروه کنترل بر روی توان آتش‌نشانان در دسترس بود. به‌طورکلی مداخلات تمرینی باعث بهبود توان آتش‌نشانان شد [‏(1.09‏-‏0.72‏:‏CI‏ ‏95‏%) ‏0.89‏ و ‏0.001‏ ‏p=]. همچنین هتروژنتی ‏(00.00)‏ بین مطالعات یافت نشد ‏(0.72‏ ‏p=‏).‏ علاوه بر این، تفسیر بصری نمودارهای قیفی و نتایج آزمون ‏Egger‏ هیچ‌گونه سوگیری قابل توجهی در انتشار مقالات نشان نداد ‏(0.40‏ ‏p=) (نمودار ‏2‏-الف‏).‏
‏11‏ بازوی مداخله برای تجزیه و تحلیل مداخلات تمرینی در مقابل گروه کنترل بر روی انعطاف‌پذیری آتش‌نشانان در دسترس بود. به‌طورکلی مداخلات تمرینی باعث بهبود انعطاف‌پذیری آتش‌نشانان شد [‏(1.34‏-‏0.78‏:‏CI‏ ‏95‏%) ‏1.06‏ و ‏0.001‏ ‏p=]. همچنین هتروژنتی ‏(00.00)‏ بین مطالعات یافت نشد ‏(0.72‏ ‏p=‏).‏ علاوه بر این، تفسیر بصری نمودارهای قیفی و نتایج آزمون ‏Egger‏ هیچ‌گونه سوگیری قابل توجهی در انتشار مقالات نشان نداد ‏(0.08‏ ‏p=) (نمودار ‏2‏-ب‏).‏
‏11‏ بازوی مداخله برای تجزیه و تحلیل مداخلات تمرینی در مقابل گروه کنترل بر روی چابکی آتش‌نشانان در دسترس بود. به‌طورکلی مداخلات تمرینی باعث بهبود چابکی آتش‌نشانان شد [‏(1.19‏-‏0.53‏:‏CI‏ ‏95‏%) ‏0.86‏ و ‏0.001‏ ‏p=]. همچنین هتروژنتی ‏(00.00)‏ بین مطالعات یافت نشد ‏(0.73 p=‏).‏ علاوه بر این، تفسیر بصری نمودارهای قیفی و نتایج آزمون ‏Egger‏ هیچ‌گونه سوگیری قابل توجهی در انتشار مقالات نشان نداد ‏(0.26‏ ‏p=) (نمودار ‏2‏-ج‏).‏
بحث و نتیجه‌گیری
مطالعه مروری فراتحلیل حاضر به بررسی اثر مداخلات تمرینی بر آمادگی جسمانی آتش‌نشانان پرداخت. نتایج مطالعه نشان داد که مداخلات تمرینی تأثیر معنی‌داری بر استقامت عضلانی، استقامت هوازی، چابکی، قدرت عضلانی، توان و انعطاف‌پذیری آتش‌نشانان دارند. تابه‌حال مطالعه مروری که به بررسی تأثیر مداخلات تمرینی بر آمادگی جسمانی آتش‌نشانان پرداخته باشد، وجود نداشت. تنها دو مطالعه مروری [‏16‏، ‏17‏] در راستای این مطالعه بودند که نتایج مطالعه مروری حاضر با نتایج مطالعات گذشته همسو است. همچنین، مطالعات از ابزارهایی با واحدهای استاندارد شده برای ارزیابی استفاده کرده بودند که امکان انجام فراتحلیل‌های جداگانه برای هر متغیر را فراهم می‌کرد. علاوه بر این، تحقیقات در این مطالعه دارای کیفیت روش‌شناختی بالایی بودند که نشان‌دهنده این است که نتایج فراتحلیل کنونی هم از نظر اعتبار و هم از نظر قابلیت اطمینان قوی هستند. آزمون ‏Egger‏ برای ارزیابی سوگیری انتشار انجام شد که نشان‌دهنده عدم وجود سوگیری در یافته‌های تحقیق بود. همچنین نتایج مطالعه حاضر نشان داد که هیچگونه ناهمگونی (هتروژنتی) بین مطالعات وجود ندارد که نشان‌دهنده این است که ابزارها و روش‌های ارزیابی، نوع تمرین، حجم و شدت تمرین، نظارت توسط درمانگران یا مربیان، نمونه‌های مطالعه، مدت زمان جلسه، ماهیت تمرین‌ها و مدت زمان کل برنامه آموزشی در مطالعات حاضر همگون و پیوستگی بین مطالعات بسیار قوی است. لذا نتیجه‌گیری مطالعه حاضر با شدت بیشتری قابل تعمیم است.
بهبودها در استقامت عضلانی، استقامت هوازی، چابکی، قدرت عضلانی، توان و انعطاف‌پذیری پس از مداخلات تمرینی قابل توجه است، زیرا این نتایج همگی با عملکرد بهتر در کار مرتبط هستند. به عنوان مثال، ظرفیت هوازی یک عامل مهم عملکرد در بسیاری از وظایف آتش‌نشانی است، به‌ویژه وظایفی که شامل خاموش کردن آتش می‌شوند [‏32‏، ‏33‏]. آتش‌نشانانی که ظرفیت هوازی بالاتر و توده چربی کمتری دارند، وظایف شغلی را سریع‌تر و با کارایی بیشتری در حین استفاده از دستگاه تنفسی خود تأمین می‌کنند [‏6‏]. لذا می‌توان برای بهبود ظرفیت هوازی و در نتیجه بهبود عملکرد از این مداخلات استفاده کرد.
قدرت و استقامت عضلانی نیز از عوامل مهم تناسب اندام مرتبط با عملکرد آتش‌نشانان هستند [‏3‏، ‏10‏]. آتش‌نشانان باید سطوح بالایی از قدرت را حفظ کنند تا بتوانند تجهیزات سنگین را بلند کرده، حمل کنند یا با آنها کار کنند و مصدومان را جابجا نمایند. علاوه بر این، بسیاری از وظایف (ورود قهری، کارهای چوب‌بری، کشیدن شلنگ، بلند کردن و حمل یا کشیدن قربانیان) نیاز به سطوح بالایی از قدرت و استقامت عضلانی دارند و ارتباط معناداری با زمان‌های سریع‌تر در وظایف آتش‌نشانی زمان‌دار دارند. تعدادی از مطالعات نیز رابطه بین ترکیب بدنی و عملکرد آتش‌نشانان را بررسی کرده و ترکیب بدنی را به عنوان یک نتیجه دیگر که به طور معناداری با عملکرد آتش‌نشانی مرتبط است، گزارش کرده‌اند [‏34‏]. دوباره، نتایج حاضر نشان می‌دهد که می‌توان از مداخلات تمرینی برای بهبود قدرت، استقامت و ترکیب بدنی استفاده کرد که با جنبه‌های مختلف عملکرد آتش‌نشانی مرتبط هستند.
این نتایج همچنین با ریسک بیماری‌های قلبی و عروقی مرتبط بوده‌اند. هر دو ظرفیت هوازی پایین و افزایش درصد چربی بدن به عنوان پیش‌بینی‌کننده‌های بیماری‌های قلبی و عروقی گزارش شده‌اند [‏35‏]. ظرفیت هوازی پایین می‌تواند منجر به فشار بیش از حد و افزایش فشار بر قلب شود که می‌تواند عاملی برای بروز حوادث قلبی ناگهانی باشد، به‌ویژه در افرادی که عوامل ریسک اضافی بیماری قلبی و عروقی دارند [‏36‏]. علاوه بر این، ترکیب بدنی نامناسب با عواقب بهداشتی قابل توجهی برای آتش‌نشانان مرتبط است [‏37‏]. بهبود این نتایج پس از مداخلات تمرینی، اهمیت این پارامترها را برای توانایی‏/‏عملکرد آتش‌نشانی و سلامت بیشتر مورد تأکید قرار می‌دهد و ضرورت حفظ این نتایج را نشان می‌دهد. بنابراین، اجرای برنامه‌های تمرینی در میان آتش‌نشانان ممکن است راهی مؤثر برای بهبود عملکرد شغلی، ایمنی و سلامت از طریق کاهش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی باشد.
اگرچه نتایج حاضر شواهدی از تأثیرات مثبت مداخلات تمرینی برای بهبود نتایج سلامت و تناسب اندام در میان آتش‌نشانان ارائه می‌دهد، با توجه به تعداد کم مطالعات، هنوز سؤال این است که آیا اجرای مداخلات تمرینی در میان آتش‌نشانان امکان‌پذیر است یا خیر. داده‌های ثانویه درباره ویژگی‌های مطالعه (نرخ ترک، پایبندی و انطباق) و طراحی استخراج شد تا عواملی که ممکن است بر اثربخشی یا قابلیت اجرای مداخلات تمرینی تأثیر بگذارند، بررسی و مقایسه کند و برخی از چالش‌های احتمالی کار با خدمات آتش‌نشانی را شناسایی کند. ‏12‏ کارآزمایی تصادفی کنترل‌شده در این بررسی توانستند به‌طور موفقیت‌آمیز کارکنان را برای شرکت در این مطالعات جذب کنند، حتی اگر نمونه‌ها کوچک بودند و در مجموع تعداد ‏474‏ آتش‌نشان در تمام مطالعات شرکت کردند.
چندین عامل وجود دارد که باید در هنگام اجرای مداخلات تمرینی مورد توجه قرار گیرد. محققان باید به دنبال جذب نمونه‌های بزرگ باشند و در طول آزمایش، مشارکت‌کنندگان را درگیر نگه دارند. تعداد کم کارآزمایی‌های تصادفی کنترل‌شده می‌تواند نشان‌دهنده چالش‌های اجرای مداخلات تمرینی باشد. با توجه به تعداد محدود کارکنان در ایستگاه‌های آتش‌نشانی که در مداخلات ورزشی شرکت می‌کنند، نه تنها دشوار است که گروه‌های کافی بزرگ داشته باشیم، بلکه همچنین باید کارکنان کافی برای حضور در گروه کنترل وجود داشته باشد. جلسات تمرینی نظارت‌شده در محل می‌تواند برای افزایش احتمال مشارکت، رعایت و تکمیل برنامه‌ها توسط کارکنان استفاده شود. سوابق حضور، تمرین تحت نظارت و آموزش در محل، روش‌هایی هستند که معمولاً برای اطمینان از پایبندی و رعایت قوانین اجرا می‌شوند و شرکت آتش‌نشان‌ها را در حضور و تکمیل جلسات آسان‌تر می‌کنند، زیرا آنها می‌توانند در زمان‌های استراحت یا وقفه‌های خود شرکت کنند. با این حال، آموزش در محل نیاز به فضای اختصاص‌یافته، تجهیزات و زمان دارد. دیگر عناصر شغلی مانند سیستم‌های شیفت، ساعت‌های طولانی و اضافه‌کاری می‌توانند به چالش‌های اجرای برنامه‌های در محل اضافه شوند. در نظر گرفتن تمامی این عوامل هنگام طراحی و اجرای مداخلات تمرینی در خدمات آتش‌نشانی، موفقیت آنها را افزایش خواهد داد. علاوه بر این، مطالعات آینده می‌توانند از گزارش اطلاعات مربوط به حضور در برنامه و جلسات و رعایت قوانین (به عنوان مثال، زمان کل تمرین انجام‌شده در شدت تجویز شده، تعداد ست‌ها و تکرارهای انجام‌شده از تعداد تجویز شده و غیره) بهره‌مند شوند.
این مطالعه چندین محدودیت روش‌شناختی را ارائه می‌دهد که نیاز به بررسی‌های بیشتری دارد: ‏1)‏ عدم پنهان‌سازی تخصیص: هیچ‌یک از مطالعات شامل‌شده، پنهان‌سازی تخصیص را اجرا نکرده‌اند که نشان‌دهنده خطر قابل توجهی از سوگیری انتخاب است؛ ‏2)‏ ناهمگونی قابل توجه: در حالی‌که سطح شواهد قوی است، ناهمگونی قابل توجهی در برخی نتایج وجود دارد که نیاز به احتیاط در تفسیر نتایج و تعمیم یافته‌ها به تمام انواع آموزش دارد؛ ‏3)‏ سوگیری انتشار: سوگیری قابل توجهی در انتشار در چندین تحلیل مشاهده شد. برای کاهش این مشکل، نویسندگان از روش اصلاح و پر کردن[3] استفاده کردند و پیشنهاد کردند که نتایج متا-تحلیل به‌طور قابل توجهی تحت تأثیر سوگیری انتشار مشاهده‌شده قرار نگرفته است؛ ‏4)‏ محدودیت‌های مدل اثرات تصادفی: محدودیت‌های مدل اثرات تصادفی در زمینه ناهمگونی منجر به تأکید بیشتر بر مطالعات کوچک‌تر شد و عدم تقارن نمودار قیفی نتایج را به سمت آن مطالعات کوچک‌تر منحرف کرد؛ و ‏5)‏ دامنه زبانی محدود: دامنه زبانی جستجو در این مرور سیستماتیک به زبان‌های انگلیسی و فارسی محدود بود که نشان‌دهنده نیاز به مطالعات آینده برای شامل کردن دامنه وسیع‌تری از زبان‌ها به‌منظور افزایش جامعیت یافته‌ها است. این محدودیت‌ها نیاز به بررسی‌های بیشتر را در این زمینه تأکید می‌کنند.
مطالعه سیستماتیک و فراتحلیل حاضر نشان داد که مداخلات تمرینی بر آمادگی جسمانی آتش‌نشانان مؤثر است؛ بنابراین به مربیان و افرادی که در حوزه بهبود عملکرد و آمادگی جسمانی آتش‌نشانان کار می‌کنند، توصیه می‌شود که مداخلات تمرینی مختلف را جز برنامه تمرینی آتش‌نشانان برای بهبود آمادگی جسمانی آتش‌نشانان قرار دهند. مطالعات محدودی در راستای اثر مداخلات تمرینی مختلف صورت گرفته است. همچنین متغیرهای محدودی ارزیابی شده است. علاوه بر این مداخلات تمرینی، کمتر با سایر تمرینات مقایسه شده است که نیاز به مطالعات اصیل پژوهشی بیشتری در این راستا احساس می‌گردد.
تعارض منافع
نویسندگان اعلام میکنند که در این پژوهش هیچگونه تعارض منافعی وجود ندارد.
سهم نویسندگان
همه نویسندگان در ایدهپردازی و انجام طرح، همچنین نگارش اولیه مقاله یا بازنگری آن سهیم بودهاند و همه با تأیید نهایی مقاله حاضر مسئولیت دقت و صحت مطالب مندرج در آن را میپذیرند.
منابع مالی
در این پژوهش از هیچ ارگانی کمک مالی دریافت نگردید.
References
  1. Ras J, Kengne AP, Smith DL, Soteriades ES, November RV, Leach L. Effects of cardiovascular disease risk factors, musculoskeletal health, and physical fitness on occupational performance in firefighters-a systematic review and meta-analysis. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2022;19(19):11946. doi:10.3390/ijerph191911946
  2. Ras J, Smith DL, Soteriades ES, Kengne AP, Leach L. A pilot study on the relationship between cardiovascular health, musculoskeletal health, physical fitness and occupational performance in firefighters. European Journal of Investigation in Health, Psychology and Education. 2022;12(11):1703-1718. doi:10.3390/ejihpe12110120
  3. Ras J, Smith DL, Kengne AP, Soteriades ES, Leach L. Physical fitness, cardiovascular and musculoskeletal health, and occupational performance in firefighters. Front Public Health. 2023;11:1241250. doi:10.3389/fpubh.2023.1241250
  4. Ras J, Smith DL, Kengne AP, Soteriades EE, Leach L. Cardiovascular disease risk factors, musculoskeletal health, physical fitness, and occupational performance in firefighters: A narrative review. Journal of Environmental and Public Health. 2022;2022:7346408. doi:10.1155/2022/7346408
  5. Ras J, Kengne AP, Smith D, Soteriades ES, Leach L. Effects of cardiovascular health, musculoskeletal health and physical fitness on occupational performance of firefighters: protocol for a systematic review and meta-analysis. BMJ Open. 2022;12(7):e061435. doi:10.1136/bmjopen-2022-061435
  6. Ras J, Smith DL, Soteriades ES, Kengne AP, Leach L. Association between physical fitness and cardiovascular health in firefighters. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2023;20(11). doi:10.3390/ijerph20115930
  7. Nazari G, MacDermid JC, Sinden KE, Overend TJ. The relationship between physical fitness and simulated firefighting task performance. Rehabilitation Research and Practice. 2018;2018:3234176. doi:10.1155/2018/3234176
  8. Fyock-Martin MB, Erickson EK, Hautz AH, Sell KM, Turnbaugh BL, Caswell SV, et al. What do firefighting ability tests tell Us about firefighter physical fitness? A systematic review of the current evidence. Journal of Strength and Conditioning Research. 2020;34(7):2093-2103. doi:10.1519/jsc.0000000000003577
  9. Chizewski A, Box A, Kesler R, Petruzzello SJ. Fitness fights fires: Exploring the relationship between physical fitness and firefighter ability. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2021;18(22). doi:10.3390/ijerph182211733
  10. Ras J, Soteriades ES, Smith DL, Kengne AP, Leach L. Association between physical fitness and musculoskeletal health in firefighters. Frontiers in Physiology. 2023;14:1210107. doi:10.3389/fphys.2023.1210107
  11. Lockie RG, Dulla JM, Higuera D, Ross KA, Orr RM, Dawes JJ, et al. Body composition and fitness characteristics of firefighters participating in a health and wellness program: Relationships and descriptive data. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2022;19(23). doi:10.3390/ijerph192315758
  12. Leary M, Thomas J, Hayes R, Sherlock L. Evaluation of an occupational exercise training program for firefighters: Mixed methods pilot study. JMIR Formative Research. 2020;4(9):e17835. doi:10.2196/17835
  13. Frost DM, Beach TA, Callaghan JP, McGill SM. Exercise-based performance enhancement and injury prevention for firefighters: Contrasting the fitness- and movement-related adaptations to two training methodologies. Journal of Strength and Conditioning Research. 2015;29(9):2441-2459. doi:10.1519/jsc.0000000000000923
  14. Kamuk Y. Effects of training on firefighters' physical readiness, fitness and BMI levels. African Educational Research Journal. 2020;8(1):S17-S25. doi:10.30918/AERJ.8S1.20.003
  15. Noh K, Lee K, Jamrasi P, Zhang Y, Park S, Seo D, et al. Physical fitness levels of South Korean national male and female firefighters. Journal of Exercise Science and Fitness. 2020;18(3):109-114. doi:10.1016/j.jesf.2020.03.004
  16. Andrews KL, Gallagher S, Herring MP. The effects of exercise interventions on health and fitness of firefighters: A meta-analysis. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. 2019;29(6):780-790. doi:10.1111/sms.13411
  17. Baek S-H, Park J-J, Seo D-I, Song W, Lee C, Lee H-J, et al. Systematic review of varied exercise programs on body composition and physical fitness for firefighters. The Asian Journal of Kinesiology. 2018;20(4):1-11. doi:10.15758/ajk.2018.20.4.1
  18. Kim J-B, Kim C-B, Xiang Y-Y, Park J-J, Kang H-J, Song W, et al. Effect of a kinect-based exercise on improving job-related physical fitness tests for korean firefighters. The Asian Journal of Kinesiology. 2023;25(3):30-42. doi:10.15758/ajk.2023.25.3.30
  19. Rosnah I, Noor D, Asnarulkhadi AS, Fathiah J, Nor HM, Abdul KO, et al. Assessing the impact of a 4-week physical training regimen on cardiorespiratory fitness among firefighter recruits. The Medical Journal of Malaysia. 2024;79(6):708-714.
  20. Kim C, Ji C, Kim S. Effects of a high-intensity interval training program on the fitness and performance of firefighters. Fire Science and Engineering. 2020;34(2):97-102. doi:10.7731/KIFSE.642ab111
  21. Bycura DK, Dmitrieva NO, Santos AC, Waugh KL, Ritchey KM. Efficacy of a goal setting and implementation planning intervention on firefighters' cardiorespiratory fitness. Journal of Strength and Conditioning Research. 2019;33(11):3151-3161. doi:10.1519/jsc.0000000000002683
  22. Liu M, Zhou K, Li B, Guo Z, Chen Y, Miao G, et al. Effect of 12 weeks of complex training on occupational activities, strength, and power in professional firefighters. Frontiers in Physiology. 2022;13:962546. doi:10.3389/fphys.2022.962546
  23. Chizewski A, Box A, Kesler RM, Petruzzello SJ. High intensity functional training (HIFT) improves fitness in recruit firefighters. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2021;18(24). doi:10.3390/ijerph182413400
  24. Gutiérrez-Arroyo J, García-Heras F, Carballo-Leyenda B, Villa-Vicente JG, Rodríguez-Medina J, Rodríguez-Marroyo JA. Effect of a high-intensity circuit training program on the physical fitness of wildland firefighters. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2023;20(3). doi:10.3390/ijerph20032073
  25. Hollerbach BS, Jahnke SA, Poston WSC, Harms CA, Heinrich KM. Examining a novel firefighter exercise training program on simulated fire ground test performance, cardiorespiratory endurance, and strength: a pilot investigation. Journal of Occupational Medicine and Toxicology. 2019;14:12. doi:10.1186/s12995-019-0232-2
  26. Sokoloski ML, Rigby BR, Bachik CR, Gordon RA, Rowland IF, Zumbro EL, et al. Changes in health and physical fitness parameters after six months of group exercise training in firefighters. Sports (Basel). 2020;8(11). doi:10.3390/sports8110143
  27. Stone BL, Alvar BA, Orr RM, Lockie RG, Johnson QR, Goatcher J, et al. Impact of an 11-Week strength and conditioning program on firefighter trainee fitness. Sustainability. 2020;12(16):6541. doi:10.3390/su12166541
  28. Lim Y-S, Park J-H, Kim J-H, Kim I-D, Kim J-J, Park J-B, et al. The effects of 12-Week training for the physical fitness and cardiovascular factors to examine physical fitness on firefighters test-taker. Journal of Industrial Convergence. 2021;19(4):111-126. doi:10.22678/JIC.2021.19.4.111
  29. Cashin AG, McAuley JH. Clinimetrics: Physiotherapy evidence database (PEDro) scale. Journal of Physiotherapy. 2020;66(1):59. doi:10.1016/j.jphys.2019.08.005
  30. Migliavaca CB, Stein C, Colpani V, Barker TH, Ziegelmann PK, Munn Z, et al. Meta-analysis of prevalence: I(2) statistic and how to deal with heterogeneity. Research Synthesis Methods. 2022;13(3):363-367. doi:10.1002/jrsm.1547
  31. Langan D. Assessing heterogeneity in random-effects meta-analysis. Methods in Molecular Biology. 2022;2345:67-89. doi:10.1007/978-1-0716-1566-9_4
  32. Seyedmehdi SM, Attarchi M, Cherati AS, Hajsadeghi S, Tofighi R, Jamaati H. Relationship of aerobic fitness with cardiovascular risk factors in firefighters. Work. 2016;55(1):155-161. doi:10.3233/wor-162375
  33. Leischik R, Foshag P, Strauß M, Littwitz H, Garg P, Dworrak B, et al. Aerobic capacity, physical activity and metabolic risk factors in firefighters compared with police officers and sedentary clerks. PLoS One. 2015;10(7):e0133113. doi:10.1371/journal.pone.0133113
  34. Sergi TE, Bode KB, Hildebrand DA, Dawes JJ, Joyce JM. Relationship between body mass index and health and occupational performance among law enforcement officers, firefighters, and military personnel: A systematic review. Current Developments in Nutrition. 2023;7(1):100020. doi:10.1016/j.cdnut.2022.100020
  35. Kim SR, Lee G, Choi S, Oh YH, Son JS, Park M, et al. Changes in predicted lean body mass, appendicular skeletal muscle mass, and body fat mass and cardiovascular disease. Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle. 2022;13(2):1113-1123. doi:10.1002/jcsm.12962
  36. Fraser BJ, Blizzard L, Tomkinson GR, Dwyer T, Venn AJ, Magnussen CG. Added predictive value of childhood physical fitness to traditional risk factors for adult cardiovascular disease. European Journal of Preventive Cardiology. 2025:zwaf102. doi:10.1093/eurjpc/zwaf102
  37. Nogueira EC, Porto LG, Nogueira RM, Martins WR, Fonseca RM, Lunardi CC, et al. Body composition is strongly associated with cardiorespiratory fitness in a Large Brazilian Military Firefighter Cohort: The Brazilian firefighters study. Journal of Strength and Conditioning Research. 2016;30(1):33-38. doi:10.1519/jsc.0000000000001039


[1]. Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses
[2]. PubMed, Scopus, CENTRAL (the Cochrane Central Register of Controlled Trials), Web of Science
[3]. trim-and-fill
 
 
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kazemi Pakdel F, Alavi K, Sazrbazi Zarandi M, Nedaei T. The effect of training interventions on the physical fitness of firefighters: A systematic review and meta-analysis. EBNESINA 2025; 27 (1) :105-118
URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-1398-fa.html

کاظمی‌پاکدل فرشته، علوی خلیل، سربازی‌زرندی محمدعلی، ندایی طاهره. تأثیر مداخلات تمرینی بر آمادگی جسمانی آتش‌نشانان: یک مطالعه مروری سیستماتیک و فراتحلیل. ابن سينا. 1404; 27 (1) :105-118

URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-1398-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 27، شماره 1 - ( بهار 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ابن سینا EBNESINA
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4714