[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اخلاق در پژوهش::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
نمایه ها






     
 
..
:: دوره 13، شماره 3 و 4 - ( پاییز و زمستان 1389 ) ::
جلد 13 شماره 3 و 4 صفحات 16-12 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی ریسک مواجهه شغلی به عوامل شیمیایی زیان‌آور در پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
جواد ملکوتی* ، منصور رضازاده آذری ، عاطفه گونه فراهانی
چکیده:   (9852 مشاهده)
مقدمه: آزمایشگاه‌ها و لابراتورهای تحقیقاتی با بکارگیری گستره وسیعی از مواد شیمیایی درصدی از حوادث ناشی از کار با مواد شیمیایی را به خود اختصاص داده‌اند؛ وقوع حوادث ناگوار طی سال‌های اخیر در سطح آزمایشگاه‌های کشور لزوم ایجاد یک رویکرد سیستماتیک مدیریت ریسک مخاطرات ایمنی و سلامتی را در آزمایشگاه‌ها نمایان می‌سازد.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بوده و بر روی 14 پژوهش و آزمایش در کلینیک‌ها و آزمایشگاه‌های آموزشی- تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام گردید. در ابتدا به سبب تنوع فعالیت‌ها در یک مرکز تحقیقاتی- آموزشی و قبل از هر ارزیابی، از طریق مشاهده و مصاحبه اقدام به جمع‌آوری اطلاعات در خصوص نحوه انجام کار و انواع مواد شیمیایی مورد استفاده، گردید. از آنجایی که در فرایند آزمایش و یا تحقیق، در بسیاری از موارد مواد شیمیایی در غلظت‌هایی غیر از غلظت‌های اولیه مورد استفاده قرار می‌گیرند، ابتدا غلظت اولیه تمامی مواد شیمیایی مورد استفاده محاسبه شده و سپس باتوجه به عبارت ریسک اولیه و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مواد شیمیایی، بابکارگیری جداولی که براساس غلظت و عبارات ریسک توسط کمیته دولتی ایمنی و بهداشت شغلی کشور استرالیا جهت طبقه‌بندی مواد خطرناک ارائه گردیده، اقدام به محاسبه عبارات ریسک ثانویه شد. همچنین به منظور کمی سازی نتایج ارزیابی ریسک، از ماتریس3×3 احتمال- پیامد با در نظر گرفتن پیامد ناشی از مواجهه با مواد شیمیایی و تعیین احتمال چنین مواجهه‌ای از طریق بررسی و ارزیابی کیفی و کمی سیستم‌های کنترلی موجود استفاده شد.
یافته‌ها: طبق بررسی‌ها 93% از مواجهه‌های شغلی دارای ریسک متوسط و 7% از مواجهه‌ها دارای ریسک کم بودند. پر ریسک‌ترین مواجهه‌ها مربوط به آزمایشگاه‌های دانشکده بهداشت (گروه بهداشت حرفه‌ای و محیط)، مرکز تحقیقات علوم اعصاب و دانشکده پزشکی (بیولوژی مولکولی) و کم ریسک‌ترین مواجهه مربوط به گروه ایمنولوژی در دانشکده پزشکی بود.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که ارزیابی ریسک مواجهه شغلی به مواد شیمیایی می‌تواند اطلاعات ارزشمندی را در خصوص اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و کنترلی در اختیار کارشناسان ایمنی و بهداشت قرار دهد.
واژه‌های کلیدی: ارزیابی ریسک، پژوهشگران، عوامل شیمیایی
متن کامل [PDF 235 kb]   (3557 دریافت)    
نوع مطالعه: تحقیقی |
دریافت: 1390/12/16 | پذیرش: 1393/3/13 | انتشار: 1393/3/13
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Malakouti J, Rezazadeh Azari M, Goneh Farahani A. Occupational exposure risk assessment of researchers to harmful chemical agents in Shahid Beheshti university of medical sciences. EBNESINA 2010; 13 (3 and 4) :12-16
URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-25-fa.html

ملکوتی جواد، رضازاده آذری منصور، گونه فراهانی عاطفه. ارزیابی ریسک مواجهه شغلی به عوامل شیمیایی زیان‌آور در پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی . ابن سينا. 1389; 13 (3 و 4) :12-16

URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-25-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 3 و 4 - ( پاییز و زمستان 1389 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ابن سینا EBNESINA
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645