تهران، ایران، مرکز تحقیقات فیزیولوژی ورزشی دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله(عج) ، soleimani_68@yahoo.com
چکیده: (3551 مشاهده)
مقدمه: کاکائو دارای پلیفنول بوده و مطالعات ارتباط معکوسی بین مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و مصرف پلیفنولها را نشان میدهند. لذا این تحقیق با هدف بررسی اثر کاکائو با مقدار مشخص بر عوامل هموگلوبین و هماتوکریت متعاقب فعالیت واماندهساز انجام گرفت. روش بررسی: 11 کاراتهکای نخبهی مرد سالم پس از خونگیری مرحلهی اول، در دو هفتهی متوالی و بهصورت تصادفی بطریهای حاوی محلول دارونما یا کاکائو را به مقدار mg/kg 5 مصرف کرده و دو ساعت بعد از آن، آزمون بروس را انجام دادند. بلافاصله قبل، بلافاصله و یک ساعت پس از انجام آزمون، نمونهگیری خونی مراحل دوم، سوم و چهارم انجام شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای استنباطی تی مستقل، تحلیل واریانس آنوا در اندازهگیریهای مکرر و آزمون بونفرونی در سطح 01/0 تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها: یافتهها نشان داد که تفاوت معنیداری در مقادیر هموگلوبین و هماتوکریت بین مراحل دوم و سوم هر دو گروه وجود داشت. با این وجود بههنگام مصرف کاکائو، تفاوت معنیداری بین مراحل مختلف زمانی در مقادیر هموگلوبین و هماتوکریت دو گروه دیده نشد. بحث و نتیجهگیری: نتایج حاصل از تحقیق حاضر بیانگر عدم تغییر مقادیر هموگلوبین و هماتوکریت بهدنبال مصرف کاکائو (قبل از فعالیت ورزشی و بعد از آن، هر دو) بود. با این حال نیاز به تحقیقات بیشتری با توجه به عوامل نوع، جنس و سن آزمودنیها، میزان آمادگی و تعداد آنها، زمان و نوع قرارداد تمرین و فعالیت درماندهساز، شدت، مدت و تواتر فعالیت، شرایط محیطی، مقدار کاکائو و قرارداد مصرف آن وجو دارد.
Shirvani H, Sobhani V, Soleimani M, Shamsoddini A, Amini A, Kousari E et al . Effect of short- term cocoa supplementation on hemoglobin and hematocrit after an incremental exhaustive exercise. EBNESINA 2015; 17 (1) :19-25 URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-341-fa.html
شیروانی حسین، سبحانی وحید، سلیمانی مهدی، شمس الدینی علیرضا، امینی امیر، کوثری الیاس و همکاران.. تأثیر مصرف کوتاهمدت کاکائو بر عوامل هموگلوبین و هماتوکریت خون پس از یک جلسه فعالیت فزایندهی واماندهساز. ابن سينا. 1394; 17 (1) :19-25