:: دوره 21، شماره 3 - ( پاییز 1398 ) ::
جلد 21 شماره 3 صفحات 61-58 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تأثیر استفاده از ویناس در خوراک گوساله‌های هلشتاین بر کیفیت گوشت آنها به منظور مصرف در جیره غذایی نظامیان
علیرضا گرامی پور ، مهرداد آذین ، محمدرضا سنجابی*
سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، پژوهشکده کشاورزی، تهران، ایران ، alireza.geramipour@gmail.com
چکیده:   (2057 مشاهده)
مقدمه: یکی از راه‌های افزایش محتوای پروتئین جیره غذایی سربازان، افزایش پروتئین گوشت قرمز است. هدف این پژوهش، بررسی استفاده از ویناس در خوراک گوساله نر هلشتاین و اثر آن بر کیفیت گوشت لاشه بود.
روش بررسی: تعداد 28 راس گوساله نر هلشتاین به 4 گروه تقسیم و در مدت زمان 110 روز با یکی از جیره‌های آزمایشی که از لحاظ انرژی و پروتئین یکسان بودند، تغذیه شدند. تفاوت جیره‌ها در ترکیب (ویناس + ملاس) و سیلاژ با نسبت‌های مختلف ویناس به‌جای کنجاله‌ تخم پنبه بود به‌طوری که 4 جیره به ترتیب شامل بدون ویناس (شاهد)، 5%، 10% و 15% ویناس می‌شدند. در انتها اندازه‌گیری نیتروژن آمونیاکی موجود در مایع شکمبه و همچنین نمونه‌گیری از محل دنده‌های 10، 11 و 12 جهت تعیین ترکیبات شیمیایی انجام شد.
یافته‌ها: بین گروه 15% ویناس با سایر گروه‌ها اختلاف معنی‌داری در مقدار نیتروژن آمونیاکی شکمبه در پایان دوره آزمایشی مشاهده شد (05/0p<). گوساله‌های تغذیه شده با جیره شاهد و جیره حاوی 10% ویناس به ترتیب بیشترین و کمترین ضخامت چربی روی دنده 12 را داشتند. میانگین نسبت پروتئین به چربی با افزایش سطح ویناس افزایش یافت (05/0p<). همچنین میانگین‌های درصد رطوبت و پروتئین خام گوشت استخوان دنده 10، 11 و 12 با افزایش سطح ویناس در جیره به‌طور معنی‌داری افزایش یافت.
بحث و نتیجه‌گیری: بررسی نتایج نشان داد جایگزینی ویناس در خوراک گوساله‌های هلشتاین می‌تواند میزان پروتئین را تا 16% افزایش دهد و در عین حال میزان چربی را تا 5% کاهش دهد. بر این اساس می‌توان تنها با افزودن ویناس به جیره دام‌ها، میزان پروتئین جیره نیروهای نظامی را افزایش داد.
واژه‌های کلیدی: پروتئین، خوراک دام، کارکنان نظامی، رژیم غذایی
متن کامل [PDF 686 kb]   (677 دریافت)    
نوع مطالعه: تحقیقی |
دریافت: 1397/5/18 | پذیرش: 1398/7/10 | انتشار: 1398/7/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 21، شماره 3 - ( پاییز 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها