فصلنامه علمی پژوهشی “ابن سینا” با صاحب امتیازی اداره بهداشت و درمان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران دارای رتبه علمی- پژوهشی از کمیسیون نشریات علوم پزشکی کشور، وابسته به معاونت پژوهشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. این مجله، ۴ شماره در هر سال به صورت فصلنامه و به زبان فارسی همراه با چکیده ۳۰۰ کلمهای انگلیسی و با هدف ارتقای سطح دانش در زمینه های طب رزم، طب بحران، روانپزشکی نظامی، طب هوافضا و طب زیرسطحی و ارائه دستاوردهای پژوهش به متخصصان، پژوهشگران و دانشجویان این حوزه منتشر میشود. این مجله آمادگی دارد تا انواع مقالات علمی (مقالات پژوهشی اصیل، پژوهشی کوتاه، انواع مقالات مروری؛ روایتی، سیستماتیک و متاآنالیز، گزارش مورد و نامه به سردبیر) را در موضوعات مرتبط با علمی پژوهشی “ابن سینا” پذیرش و منتشر نماید.
دستورالعمل نگارش مقاله
انواع فرمت مقالات مورد قبول نشریه؛ مقالات اصیل، مقالات مروری، گزارش موردی، مقاله کوتاه، نامه به سردبیر یا سرمقاله است.
صفحه عنوان و متن اصلی مقاله بعد از آماده سازی مطابق با راهنمای نگارش نویسندگان باید به صورت دو فایل جداگانه (یک فایل فولتکس حاوی اسامی نویسندگان و یک فایل بدون اسامی نویسندگان) و از طریق وب سایت مجله ارسال شوند.
تمامی مقالات باید از نظر ساختار حائز شرایط زیر باشند:
صفحه عنوان (اول) مقاله باید: عنوان کامل مقاله، نام و نام خانوادگی نویسنده یا نویسندگان، بخش و بیمارستان محل خدمت، رتبه علمی و عنوان دانشگاهی، نام مرکز یا سازمانی که تحقیق در آن انجام شده، تاریخ ارسال و آدرس پستی و آدرس پست الکترونیکی (ایمیل)، به همراه تلفنتماس و دورنگار ذکر شود. ارائه عنوان کوتاه (Running title) نیز ضروری است (در تمام انواع مقالات ثابت است و به هر دو زبان فارسی و انگلیسی باید نوشته شود).
چکیده فارسی و انگلیسی (ترجمه دقیق) دارای بخشهای مقدمه و اهداف (Backgorund and Aims)، روشها (Methods)، یافتهها (Findings) و نتیجهگیری (Conclusion) حداقل ۱۵۰ و حداکثر ۳۰۰ کلمه
کلیدواژههای فارسی و انگلیسی (ترجمه دقیق)، حداقل ۳ و حداکثر ۶ کلمه که باید از MeSH (Medical Subject Heading) انتخاب شوند.
مشخصات متن اصلی مقاله با توجه به نوع مقاله به شرح زیر است
مقالات اصیل
این مقالات حاصل فعالیت پژوهشی نویسنده (گان) هستند و در آنها فرآیند تحلیلی روی دادهها انجام شده و صرفاً توصیفی نیستند. حداقل ۷۰% مقالات هر شماره به این مقالات اختصاص دارند و در اولویت چاپ هستند. بخشهای این مقالات شامل ۵ قسمت مجزای مقدمه، مواد و روشها، یافتهها (با حداکثر ۴ دیاگرام)، بحث، نتیجهگیری است (۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ کلمه؛ ۲۰ تا ۳۰ منبع). در ادامه، نحوه نگارش مقالات اصیل شرح داده خواهد شد.
مقالات مروری
مروری روایتی
مقالات مروری که توسط نویسنده (این مقالات حتماً یک نویسنده دارند) صاحبسبک در حوزه موضوعی مورد نظر به دعوت هیات تحریریه و سردبیر نشریه نوشته میشود و ارزش علمی بسیاری دارد. این گونه مقالات به صورت عادی و از نویسندگان بدون سابقه پذیرفته نمیشوند. بخشهای این مقالات شامل مقدمه، تیترهای اصلی به صلاحدید نویسنده (۶ تا ۸ مورد) و نتیجهگیری است (۴۰۰۰ تا ۶۰۰۰۰ کلمه؛ ۴۰ تا ۶۰ منبع که حداقل ۵ عنوان آن مقالات پژوهشی اصیل خود نویسنده باشد).
مروری سیستماتیک و متاآنالیز
مقالات مروری با ساختار پژوهشی که توسط نویسنده (گان) صاحبنظر در حوزه مورد نظر نوشته میشود. مواد مورد استفاده در این مقالات، سایر مقالات پژوهشی در حوزه موضوعی مورد نظر است که باید بررسی جامعی روی آنها انجام شده باشد. بخشهای این مقالات شامل مقدمه، اطلاعات و روشها، یافتهها (با حداکثر ۱ دیاگرام)، بحث و نتیجهگیری است (۴۰۰۰ تا ۶۰۰۰ کلمه؛ ۵۰ تا ۶۰ منبع که حداقل ۵ عنوان آن مقالات پژوهشی اصیل خود نویسنده باشد).
گزارش موردی
در صورت مواجهه با موارد نادر به خصوص در زمینه پزشکی، نویسنده میتواند گزارشی از بیمار مورد نظر را به علاوه اقدامات درمانی و نتایج حاصل از آن اقدامات ارائه نماید. بخشهای این مقالات شامل مقدمه، بیمار و روشها، یافتهها (با حداکثر ۲ دیاگرام)، نتیجهگیری است (۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ کلمه؛ ۱۰ تا ۱۵ منبع).
مقاله کوتاه
مقالات پژوهشی در حوزههای نوین که دستاورد جدیدی را ارائه داده و پیشینه کمی در ادبیات موضوع مورد نظر دارند. جنبه نوآوری این مقالات بسیار حائز اهمیت است و صرف اندازه کوتاه مقاله نمیتواند آن را در زمره این گونه مقالات قرار دهد. بخشهای این مقالات شامل مقدمه، مواد و روشها، یافتهها (با حداکثر ۲ دیاگرام)، جنبههای نوآوری و نتیجهگیری است (۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ کلمه؛ ۱۰ تا ۱۵ منبع).
نامه به سردبیر
این مقالات معمولاً به نظر افراد خبره در مورد مقالات منتشرشده در نشریه و احیاناً نقد آنها اختصاص دارد. در موارد مناسبتی، سردبیر میتواند شخصاً یا با دعوت از افراد صاحبنظر اقدام به نگارش این دست مقالات نماید. بخشهای این مقالات شامل مقدمه، تیترهای اصلی به صلاحدید نویسنده (۱ تا ۲ مورد) و نتیجهگیری است (۸۰۰ تا ۱۰۰۰ کلمه؛ حداکثر ۵ منبع)
پینوشتها
این بخش دارای ۴ زیرتیتر ذیل باشد:
تشکر و قدردانی: تشکر از تمامی افرادی که جزو نویسندگان نیستند و در زمینه علمی، نوشتاری و غیره کمک کردهاند
تعارض منافع: افشای افراد و سازمانهایی که به هر نحو از نتایج مقاله سود برده یا ضرر میکنند
سهم نویسندگان: بیان نام نویسندگان، نقش آنها در تولید مقاله، توجه داشته باشید که دانشجو، استاد راهنما، مشاور، ناظر و امثالهم نقش محسوب نمیشود و نقش تمامی نویسندگان باید از عناوین "ارائه ایده و طراحی مطالعه"، "جمعآوری داده"، "تفسیر داده"، "تحلیل آماری داده" انتخاب شود. در انتهای این بخش باید ذکر گردد که "همه نویسندگان در نگارش اولیه مقاله و بازنگری آن سهیم بودند و همه با تأیید نهایی مقاله حاضر، مسئولیت دقت و صحت مطالب مندرج در آن را میپذیرند"
منابع مالی: بیان تامینکنندگان مالی و حامیان پژوهش منتج به مقاله است.
منابع
ارجاع به منابع در همه موارد لازم بهصورت کامل رعایت و برای ارجاع به منبع از سیستم شمارهگذاری استفاده شود. بدین شکل که منابع در قسمت فهرست منابع و براساس ترتیب استفاده در متن طبقهبندی گردیده و به ترتیب شمارهگذاری شوند. در هر کجای لازم متن، عدد مربوط به منبع مورد نظر در [...] آورده شود. در صورتی که در یک [...] به بیش از یک منبع ارجاع شود اعداد باید از راست به چپ بزرگ شده و با ویرگول از هم جدا شوند (مثال: [۴۲،۱۱،۸]) اگر چند منبع مورد استناد متوالی باشند با خط تیره از هم جدا میشوند و جهت نگارش بهصورت ریاضی میشود (مثال: [۳۸-۳۲]).
منابع مورد استناد در متن، در انتهای متن مقاله به ترتیب ورود به متن فهرست شده و شمارهگذاری میشوند. توجه داشته باشید که تنها منابع معتبر قابل استناد در نگارش مقالات پژوهشی منابعی هستند که محتوای آنها داوریهمترازشده باشد. به این ترتیب، کتاب، سایت اینترنتی، مطالب ارائهشده در کنفرانسها، پایاننامه یا رساله دانشجویی و ... منابع معتبر نیستند و تنها مقالات منتشرشده در نشریات پژوهشی، منابع معتبر به حساب میآیند. به همین دلیل، حداقل ۸۰% منابع مورد استناد در مقاله ارسالی نویسندگان باید از مقالات منتشرشده معتبر باشند و نویسندگان میبایست درستی آنها را تأیید نمایند. همه منابع بایستی به زبان انگلیسی و به راحتی قابل بازیابی در نمایههای معتبر باشند. در پایان مقالات فارسی کافی است از عبارت [Persian] استفاده فرمایید. برای همه منابع بایستی DOI درج شود.
نحوه نگارش مقالات اصیل
صفحه عنوان: بایستی شامل عنوان کامل مقاله، نام و نام خانوادگی، رتبه و درجه علمی، رشته تحصیلی، گروه آموزشی، دانشکده، دانشگاه، شهر و کشور برای هر تمامی نویسندگان و شماره تلفن ثابت، شماره تلفن همراه، نمابر، نشانی و آدرس پست الکترونیک نویسنده مسئول که مقصد مکاتبات و تماس خواهد بود، باشد. همه موارد باید به زبان فارسی و انگلیسی نوشته شوند.
چکیده
این بخش از مقاله بایستی دارای ساختار و شامل بخشهای مجزای مقدمه و اهداف، روشها، یافتهها و نتیجهگیری باشد که حداقل ۱۵۰ و حداکثر ۳۰۰ کلمه و دقیقاً بیانگر محتوی اصلی مقاله باشد و در پایان آن تعداد ۳ تا ۶ کلید واژه درج شود. چکیده انگلیسی باید دقیقاً مطابق با چکیده فارسی و شامل بخشهای مجزای Background and Aims، Methods، Findings، Conclusion و Keywords باشد. متن چکیده در مقالات مروری، موردی و مقالات کوتاه نیاز به تفکیک در بخشهای اشاره شده فوق ندارد.
برای انتخاب کلید واژهها بایستی از واژههای MeSH فهرست شده در Index Medicus استفاده شود. (http://www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html)
فولتکس
مقدمه: در ابتدا باید پیشینه و توضیح موضوع با ذکر منابع و سپس دلایل و هدف مطالعه و ضرورت انجام پژوهش بطور خلاصه و با ذکر منابع بیان شود. ارتباط پژوهش با علمی پژوهشی “ابن سینا” در این بخش باید تشریح شود. این بخش نباید شامل یافتهها و نتیجهگیری باشد.
مواد و روشها: شرح دقیق مواد و روشهای بهکارگرفتهشده بطوری که دیگران قادر به تکرار آن باشند. جامعه مورد بررسی و نحوه نمونهگیری به وضوح بیان شود. نوع مطالعه، زمان و مکان اجرای پژوهش، پروتکل تحقیق (جامعه آماری، نحوه نمونهگیری، منطق برآورد تعداد نمونه، ابزار جمعآوری دادهها و تمامی اقدامات انجامشده)، نوع مداخلات، سن، جنسیت و سایر مشخصههای مهم شرکتکنندگان و معیارهای ورود به مطالعه و خروج از مطالعه مشخص شوند. نام دقیق پرسشنامه و پایایی و روایی آن ثبت گردد. مؤلفینی که مقالات مروری نظاممند ارائه مینمایند، باید روشهای یافتن، انتخاب، استخراج و ساخت دادهها را توضیح دهند. این روشها نیز باید در خلاصه مقالات به شکل مختصر بیان شود. ملاحظات اخلاقی شامل کد تأییدیه اخلاق و رعایت موازین اخلاق در پژوهش میبایست در این قسمت و در یک پاراگراف جداگانه با عنوان "ملاحظات اخلاقی"، بیان شود. همچنین بیان آزمونهای آماری و برنامههای کامپیوتری به همراه ورژن آنها نیز در یک پاراگراف جداگانه تحت عنوان "تجزیه و تحلیل آماری" ضروری است. توجه نمایید که در این قسمت باید بیان شود که هر آزمون آماری دقیقاً برای تحلیل چه مواردی استفاده میشود.
اشکال و جداول
اشکال و جداول بایستی در متن اصلی با عنوان بندی مناسب، اعداد فارسی، و رعایت نگارش اعداد اعشاری به صورت فارسی (مثال: بیست و دو و سه دهم درصد باید به صورت ۲۲/۳% ارائه شود؛ فرم های غلط: ۲۲.۳ ، ۲۲.۳، %۳/۲۲) ارائه شوند. ضمنا اشکال و نمودارها بایستی از کیفیت قابل قبولی برخوردار باشد. ضمنا فایل قابل ویرایش اشکال پس از پذیرش مقاله از نویسندگان جهت اصلاحات ساختاری مجله، دریافت خواهد شد.
یافتهها: باید در قالب متن، جدول و نمودار ارائه شود. محتوای جداول نباید مجدداً در متن تکرار شود و به جای آن به شماره جدول ارجاع داده شود اما هر جدول یا نمودار در متن میبایست دارای حداقل یک خط تحلیل باشد. تعداد جداول، نمودارها و تصاویر متناسب با حجم مقاله (یک مورد به ازای هر ۱۰۰۰ کلمه) و با فرمت Word باشد. جداول باید در صفحات جداگانه تایپ و به ترتیب استفاده در متن شمارهگذاری شوند. جداول بایستی دارای عنوان در قسمت بالا باشد و در صورت نیاز به توضیح، در زیر جداول به صورت زیرنویس قید شود. شکلها باید به فرمت TIF با رزولوشن dpi ۳۰۰ یا PPI ۳۰۰ و در صورت امکان با میزان رنگ M ۱۶ یا bit ۲۴ باشد و نمودارها حتیالمقدور در نرمافزار Excel طراحی شود. نمودارها و تصاویر ارسالی باید در صفحات جداگانه تهیه و شماره و عنوان در زیر آنها قید شود.
بحث: شامل بیان تفاوتها و شباهتهای نتایج بهدستآمده با نتایج مطالعات مشابه باشد. در ابتدا مهمترین یافته مطالعه حاضر به اختصار بیان میشود. جزئیات یافتهها نباید مجدداً در بحث تکرار شود. در این زمینه باید بر جنبههای جدید و مهم مطالعه و نتایج بهدستآمده از آنها تأکید شود. نتایج حاصله با اهداف اولیه مطالعه مقایسه و تعبیر و تفسیر خواهد شد. تا حد امکان یافتههای مطالعه حاضر با مطالعات انجامشده در جوامع انتظامی مقایسه گردد. پاراگراف انتهایی بحث باید به بیان محدودیتهای مطالعه و ارائه پیشنهادات اختصاص یابد.
نتیجهگیری: در این بخش باید نتیجه مقاله متناسب با هدف یا اهداف آن در ۲ تا ۳ جمله به زبان حال ساده بیان شود که ادعای مقاله را مطرح نماید. در این بخش از هرگونه توضیح اضافی، پیشنهاد یا ارائه منبع اکیداً پرهیز کنید.
دستورالعمل ارسال مقاله
- فرستنده مقاله، بهعنوان رابط کلیه امور مجله در مورد مقاله در نظر گرفته میشود و کلیه مکاتبات و اطلاعرسانیهای بعدی با وی صورت میگیرد. در هنگام ارسال مقاله باید نامهای مبنی بر تأیید و معرفی نویسنده رابط به امضای کلیه نویسندگان به مجله ارسال شود که در آن ترتیب درج اسامی نویسنگان و یک "نویسنده مسئول" نیز مشخص شده باشد.
- به هنگام ارسال یا ویرایش پرونده مقاله دقت داشته باشید که چکیده فارسی و انگلیسی و کلیدواژههای فارسی و انگلیسی و همچنین مشخصات خواستهشده نویسندگان به دقت در جای مناسب نوشته شوند. مقالات فاقد این اطلاعات در روند بررسی وارد نمیشوند.
- کل فایل مقاله را به صورت تکستونی، در کاغذ A۴ با فواصل مساوی ۳ سانتیمتر از بالا، پایین، چپ و راست، با فونت فارسی میترا (اندازه ۱۲) و فونت انگلیسی cambria (اندازه ۱۰) و با فاصله خطوط واحد تنظیم نمایید.
- باید دو فایل جداگانه (یک فایل فولتکس حاوی اسامی نویسندگان و یک فایل بدون اسامی نویسندگان) مطابق با راهنمای نگارش نویسندگان از طریق وب سایت مجله ارسال شوند.
الف) در صفحه اول باید عنوان فارسی و انگلیسی و مشخصات کلیه نویسندگان به ترتیب درج نام نوشته شود.
- برای نویسنده مسئول باید نام، نامخانوادگی، آخرین مدرک اخذشده و رشته تحصیلی، وابستگی (به این صورت نام گروه آموزشی، نام بخش/مرکز تحقیقاتی، نام دانشکده/پژوهشکده، نام دانشگاه/پژوهشگاه، شهر، کشور)، شماره همراه، شماره ثابت و آدرس پستی و پست الکترونیک مشخص شده باشد.
- برای سایر نویسندگان باید نام، نامخانوادگی، آخرین مدرک اخذشده و رشته تحصیلی، وابستگی (به این صورت نام گروه آموزشی، نام بخش/مرکز تحقیقاتی، نام دانشکده/پژوهشکده، نام دانشگاه/پژوهشگاه، شهر، کشور) و پست الکترونیک مشخص شده و ترتیب قرار گرفتن نام آنها مشخص باشد.
ب) در صفحه چکیده باید ابتدا چکیده و کلیدواژههای فارسی و سپس چکیده و کلیدواژههای انگلیسی نوشته شود.
پ) در متن اصلی مقاله از آوردن پانویس به شدت پرهیز کنید. تنها موردی که پانویس میتواند ارائه شود زمانی است که مطلبی بیش از ۵۰۰ کلمه از منبعی نقل شده باشد که در این مورد باید در پانویس به منبع اشاره شود و صرف ارجاع کافی نیست.
ت) در متن مقاله از آوردن هرگونه دیاگرام (شکل، جدول یا نمودار) خودداری کنید و فقط در مکانهایی که باید هرکدام از موارد فوق قرار گیرند، شماره آن (مثلاً شکل ۲، جدول ۴ یا نمودار ۱)، بهصورت وسطچین، داخل پرانتز، با یک خط فاصله از متون بالا و پایین آورده شود. دیاگرامها در انتهای مقاله و هرکدام در صفحات مجزا آورده شوند و حتماً شماره و توضیح (اندازه فارسی ۱۰ و انگلیسی ۹) داشته باشند. در متن برای شمارهگذاری و ارجاع به شکل، جدول و نمودار سه سری شمارهگذاری مستقل انجام شود. توجه داشته باشید که توضیحات هر دیاگرام باید بهگونهای باشد که بدون نیاز به متن مقاله بازگوکننده محتویات آن باشد.
ث) متن مقاله به فارسی سلیس و روان نوشته شود. در هر جای متن که لازم به نظر میرسد، معادل غیرفارسی کلمه فارسی در همان محل و داخل پرانتز آورده شود (به هیچ وجه از پانویس برای این موضوع استفاده ننمایید). بدیهی است که معادل غیرفارسی یک کلمه مشخص، فقط یکبار و در اولین مورد استفاده کلمه فارسی آن نوشته میشود.
ج) پذیرش مقاله در فصلنامه علمی- پژوهشی علمی پژوهشی “ابن سینا” تنها و تنها بهصورت الکترونیک صورت میگیرد.
ضوابط اخلاقی و حقوق مادی
- ضوابط اخلاق نشر در فصلنامه علمی- پژوهشی علمی پژوهشی “ابن سینا” مبتنی بر دستورالعملهای کمیته اخلاق نشر است.
- تمامی مقالات رسیده که از مرحله انطباق موضوعی و ساختاری عبور نمایند مورد داوری همتراز توسط داورانی خارج از سیستم مدیریت نشریه قرار میگیرند.
- تمامی نویسندگان در هنگام ارسال مقاله باید فرم "تعهد رعایت اخلاق نشر، واگذاری حقوق مادی، افشای تعارض منافع و معرفی نویسندگان" را امضا نمایند. با امضای این فرم، نویسندگان متعهد میشوند که "مقاله ارسالی در هیچ نشریهای در حال بررسی نیست و به چاپ نرسیده و تا پایان مراحل بررسی و حصول نتیجه قطعی در این نشریه برای هیچ نشریه دیگری ارسال نخواهد شد و نویسندگان در صورت پذیرش نهایی مقاله برای انتشار موظف به همکاری با ویراستاران نشریه تا مرحله صفحهبندی و انتشار مقاله هستند
- نویسنده (گان) تمامی حقوق مادی ناشی از انتشار مقاله (نه حقوق مادی ناشی از محتوای مقاله) را به فصلنامه علمی- پژوهشی علمی پژوهشی “ابن سینا” واگذار مینمایند و نشریه در فروش نسخههای کاغذی به هر تعداد، انتشار و فروش الکترونیک مقاله در سایت نشریه و انتشار الکترونیک مقاله در نمایههای مختلف اختیار تام دارد و حقوق مادی حاصل از آن منحصراً در اختیار نشریه است. تمامی نویسنده (گان) با امضای "تعهدنامه نویسندگان مقالات" بر این حق نشریه صحه میگذارند.
- تمامی نویسنده (گان) مقالات موظف به رعایت "پروتکلهای اخلاق پژوهش" طی کلیه مراحل انجام پژوهش هستند و میبایست کلیه تاییدیههای حرفهای و اخلاقی لازم برای انجام هر پژوهش را اخذ نموده و در هنگام ارسال مقاله در اختیار نشریه قرار دهند. همچنین، اعلام تمامی منابع مالی مورد استفاده برای انجام پژوهش و تعارض منافع احتمالی نویسنده (گان) الزامی است. ضوابط اخلاق پژوهش در فصلنامه علمی- پژوهشی علمی پژوهشی “ابن سینا” مبتنی بر "دستورالعمل کمیته اخلاق نشر در مورد تعامل مؤسسات پژوهشی و نشریات در زمینه صداقت در پژوهش" (http://publicationethics.org/resources/guidelines-new/cooperation-between-research-institutions-and-journals-research-integrity) است.
- مقالات ارسالی از طرف نویسندگان نباید مشمول "انتشار تکراری" یا "سرقت علمی- ادبی" شوند و بر این مساله نیز در "تعهدنامه نویسندگان مقالات" تاکید شده است.
در ارجاع به منابع دیگر نباید عین متن مورد استفاده قرار گیرد و باید نقل به مضمون شود. هرگونه استفاده از متن، دادهها و تحلیلهای منابع دیگر که شائبه دستبرد بدون ایجاد تغییرات کافی را ایجاد نماید مشمول سرقت علمی- ادبی است و این مساله شامل مقالات دیگر خود نویسنده (گان) نیز میشود. حتی اگر از پژوهشی واحد، چندین مقاله استخراج شده باشد، متن و منابع مورد استفاده نمیتوانند کاملاً یکسان باشند و از دادههای مشابه در مقاله استفاده شود. در صورتی که انجام سرقت علمی- ادبی توسط نویسنده (گان) توسط سردبیر محرز شود با ایشان طبق دستورالعملهای "کمیته اخلاق نشر" برخورد خواهد شد. جریمه این عمل از تذکر شفاهی تا اطلاع به سازمان مربوطه نویسندگان و ارگانهای تصمیمگیر نشریات پژوهشی متغیر است.
- ذکر نام و مشخصات پروتکلهای مورد استناد برای رعایت حقوق انسانها و حیوانات در مقالاتی که مشمول استفاده از نمونههای انسانی و حیوانی برای انجام آزمایشات هستند، الزامی است. فصلنامه علمی- پژوهشی علمی پژوهشی “ابن سینا” در زمینه رعایت حقوق انسانها از بیانیه هلسینکی (http://www.wma.net/en/۳۰publications/۱۰policies/b۳/) و در زمینه رعایت حقوق حیوانات از بیانیه استفاده از حیوانات در تحقیقات زیستپزشکی (http://www.wma.net/en/۳۰publications/۱۰policies/a۱۸/) که هر دو توسط انجمن جهانی پزشکی (WMA) منتشر شده تبعیت میکند.
- فصلنامه علمی- پژوهشی علمی پژوهشی “ابن سینا” دارای دسترسی آزاد تحت گواهینامه عمومی Creative Commons Attribution-NonCommercial ۴.۰ International است.
- کارآزماییهای بالینی برای قرارگیری در فرآیند بررسی باید حتماً دارای کد ثبت در یکی از مراکز ثبت کارآزماییهای بالینی بینالمللی یا ملی (IRCT) باشند.
مسئولیت پذیری و الزامات اخلاقی
نویسندگان باید گواهی دهند که نسخه اصلی و هیچ محتوای مشابه دیگری در هیچ جایی و هیچ زبان دیگری ارسال و یا برای چاپ در نظر گرفته نشده است. نویسندگان مسئول پاسخگوی صحت و سقم کل کار، از ابتدا تا زمان چاپ مقاله می باشد. در مواقعی که یک نویسنده از فهرست نویسندگان اضافه و یا حذف می گردد، توافق نگاشته شده که به امضای نویسنده مسئول رسیده بایستی به دفتر مجله ارسال گردد. منابع حمایت کننده مالی پروه باید مورد قدردانی واقع گردند. اگر مطالعه انسانی باشد، نویسندگان باید اظهار نمایند که مطالعه توسط کمیته اخلاق تصویب شده است و فرم های رضایت نامه از افراد شرکت کننده گرفته شده است. شایان ذکر است بیان جمله ای مبنی بر پایبند بودن محققین به اصول بیانیه هلسینکی در تمام دوره پژوهش ضروری می باشد. تمام مجوزهای مربوطه برای ذکر مستندات، تصاویر و جداول سایر محققین بایستی ارائه گردد.
مجله علمی پژوهشی “ابن سینا” پایبند به قوانین بین المللی علیه سوء استفاده علمی شامل دیتاسازی، تحریف، سرقت ادبی، و غیره می باشد. هرگونه سوء رفتار مشکوک در طی مرور و پروسه داوری، مطابق با دستوالعمل کمیته اخلاق چاپ آثار علمی (COPE) مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
حق چاپ
مجله علمی پژوهشی “ابن سینا” مالکیت حق چاپ تمام موارد منتشر شده را دارد. با این وجود بر اساس قوانین انتشارات با دسترسی آزاد، تمام مطالعات چاپ شده در این مجله به صورت آزاد در وب سایت مجله برای عموم بدون پرداخت هزینه قابل دسترس می باشد.
چک لیست آماده سازی برای ارسال
به عنوان بخشی ار پروسه ارسال مقاله، نویسندگان ملزم به تایید مفاد توافقنامه ارسال مقاله می باشند و در صورت عدم رعایت این مفاد، نسخه ارسالی، قابل بررسی نبوده و به نویسندگان عودت داده خواهد شد. این مفاد شامل موارد ذیل است:
- نسخ ارسالی قبلا در هیچ مجله ای به زبان فارسی یا زبان دیگری چاپ نشده است.
- متن با رعایت تمامی اصول نگارش مقاله بر اساس راهنمای نویسندگان مجله تهیه شده است.
- کلیه تضاد منافع مربوط به مطالعه حاضر در متن تصریح شده است.
- سهم هر یک از نویسندگان در شکل گیری مطالعه حاضر، در قسمت ضمائم در انتهای متن اصلی مشخص شده است.
- تمام نویسندگان اذعان می دارند که تمام بخش های نسخه ارائه شده بدون داده های جعلی نگاشته شده است و فاقد اطلاعات تحریف شده شامل دستکاری فریبنده، تصاویر جعلی و سرقت علمی-ادبی می باشد.
- منابع تامین مالی پژوهش حاضر در بخش ضمائم، معین و شفاف سازی شده است.
رعایت حریم خصوصی
اسامی، آدرس، ایمیل و سایر اطلاعات مخاطبین مجله اعم از خوانندگان، نویسندگان و ویراستاران در وب سایت مجله، محرمانه بوده، به طور انحصاری برای اهداف این مجله استفاده خواهند شد و برای هیچ منظور دیگری در دسترس نخواهند بود.
هزینه انتشار
همه مراحل از ارسال و داوری مقالات تا پذیرش و انتشار آنها در مجله علمی پژوهشی “ابن سینا” رایگان است.
فرایند همتراز داوری
فصلنامه علمی پژوهشی “ابن سینا” از همتراز داوری دوسوکور استفاده می کند (هم داور و هم نویسنده برای یکدیگر ناشناس هستند) که از نویسندگان می خواهد نسخه بدون نام از دستنوشته خود را از طریق سایت مجله ارسال کنند.
داوری به سردبیر کمک می کند دستنوشته های مناسب را انتخاب کنند. اما در واقع سردبیر است که تصمیم نهایی را در مورد تمام محتواها اتخاذ می کند. تصمیمات ممکن است به دلایلی مستقل از کیفیت یک دستنوشته مانندنامناسب بودن برای مجله اتخاذ شوند. در صورتی که نگرانی هایی در مورد صداقت کار مطرح شوند، یک سردبیر می تواند مقاله را در هر زمانی پیش از چاپ، از جمله پس از قبول رد کند.
دستنوشته های انتخاب شده برای داوری توسط سه داور در طی حداکثر چهارهفته بر طبق دستورالعمل گزارش پژوهش ویژه برای طرح های های مختلف مطالعه داوری خواهند شد. نویسندگان بهتر است مقاله اصلاح شده را ظرف دو هفته ارسال کنند که در آن فایل اصلاحات با رنگ قرمز مشخص شده باشد و همچنین به کامنتهای اعمال نشده، در نامه ای جداگانه پاسخ دهند. در صورتی که نسخه اصلاح شده پس از دو ماه ارسال نشود مقاله آرشیو خواهد شد.
- هویت نویسندگان و داوران محفوظ خواهد ماند.
- وجود مقاله ارسالی تنها برای داوران و هیات تحریریه قابل رویت می باشد.
- از داوران انتظار میرود که دستنوشتهها و اطلاعاتشان را محرمانه نگه دارند.
- آنها نباید پیش از چاپ دستنوشته از دانش آن برای نفع شخصی خود استفاده کنند.
- نظرات داوران باید سازنده، صادقانه و مؤدبانه باشند.
- داوران باید تضاد منافع خود را اعلام کرده در صورت وجود تضاد، داوری را قبول نکنند. آشنایی با نویسنده/نویسندگان نباید نظرات و تصمیمات آنها را تحت تأثیر قرار دهد. |