سید هادی حسینی ، محمد عرب ، لیلا کیکاوسی‌آرانی
دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده بهداشت، گروه مدیریت و اقتصاد سلامت، تهران، ایران ، arabmoha@tums.ac.ir
زمینه و اهداف: مدیریت ایمنی فرآیند تعیین، تحلیل، تخمین و پیشگیری از خطرات است و بیمارستان‌ها به دلیل حساسیت زیاد و انتظارات ذی‌نفعان، نیازمند ارزیابی آن هستند؛ لذا این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت مدیریت ایمنی در حوزه‌های ستادی و بالینی بیمارستان‌ها به انجام رسید.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در 10 بیمارستان در دسترس وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1397 با حجم نمونه 124 نفر انجام پذیرفت. ابزار جمع‌آوری داده‌ها پرسشنامه 115 سؤالی در دو حوزه ستادی (کمیته ایمنی و حوادث، سازمان و ساختار) و بالینی (اتاق عمل و بخش‌های بستری) بود که روایی و پایایی آن به تأیید رسید.
یافته‌ها: وضعیت کلی مدیریت ایمنی در 10 بیمارستان، «متوسط» ارزیابی شد. اختلاف میان میانگین امتیازات بخش‌های بستری از نظر آماری معنی‌دار بود (003/0=p). همچنین این امتیازات با درصد اشغال تخت بیمارستان‌ها ارتباط معکوس و معنی‌دار داشتند (011/0=p)؛ و نیز با مجموع امتیاز کمیته ایمنی و حوادث، ارتباط مستقیم و معنی‌دار مشاهده گردید (005/0=p).
نتیجه‌گیری: برای تقویت مدیریت ایمنی در بخش‌های بستری لازم است که مراجعات، مدیریت شده و با ظرفیت خدمت‌رسانی بخش‌ها هماهنگ گردد. همچنین بهبود فعالیت‌های ستادی (کمیته ایمنی و حوادث) با توجه به ارتباط معنادار و مستقیم آن با مدیریت ایمنی در بخش‌های بالینی، ضروری است.

واژه‌های کلیدی: مدیریت ایمنی، مدیریت بیمارستانی، بیمارستان‌های دانشگاهی
نوع مطالعه: تحقیقی | موضوع مقاله: طب بحران
دریافت: 1400/10/25 | پذیرش: 1401/1/27 | انتشار: 1401/3/30

Hosseini S H, Arab M, Keikavoosi-Arani L. Evaluation of safety management in headquarter and clinical setting in selected hospitals of Tehran University of Medical Sciences. EBNESINA 2022; 24 (2) :60-69