:: دوره 14، شماره 3 - ( پاییز 1390 ) ::
جلد 14 شماره 3 صفحات 48-41 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی مقایسه‌ای وضعیت مصرف انرژی و مدیریت آن در بیمارستان فوق تخصصی چشم فارابی تهران
محمود جباروند ، هادی مخترع* ، ریحانه شریفی ، میلاد شفیعی ، زهرا نگهبان
چکیده:   (15684 مشاهده)
مقدمه: بیمارستان ها مصرف کنندگان بزرگی از انرژی هستند. در عین حال بیمارستان ها پتانسیل بالایی نیز در صرفه جویی انرژی دارند. از آنجایی که در بیمارستان ها قابل مدیریت ترین هزینه، هزینه انرژی است، بنابراین می توان دراین حوزه مداخله هوشمندانه انجام داد. هدف از این مطالعه بررسی مقایسه ای مصرف انرژی و مدیریت آن در بیمارستان فارابی می‌باشد.
روش بررسی: این مطالعه کاربردی و از نوع توصیفی- مقطعی می باشد که اطلاعات مربوط به مصرف انرژی و روند آن در یک دوره 3 ساله (89-87) با در نظر گرفتن اقدامات اصلاحی در راستای کاهش مصرف انرژی در قالب مدیریت انرژی مورد بررسی قرار گرفته است. عمل مقایسه نیز با دو رویکرد مقایسه داخلی (Internal Benchmarking) و مقایسه خارجی(External Benchmarking) انجام شده است.
یافته ها: به دلیل اتخاذ روش های مدیریت مصرف انرژی در بیمارستان فارابی، نتایج حاکی از وجود یک روند نزولی ( براساس تخت روز فعال و اشغالی) در مصرف آب و گاز می باشد، به طوری که مصرف آب به میزان 31% و مصرف گاز به میزان 28% در سال 89 نسبت به سال پایه 87 کاهش یافته است. در رابطه با مصرف برق نیز با در نظر گرفتن شاخص های مربوط به تخت، هر چند این روند نزولی در سال 88 نسبت به سال 87 به میزان 5/10% ادامه یافته، اما در سال 89 به دلیل اتخاذ استراتژی های رشد و توسعه نسبت به سال 87، 5% افزایش داشته است. البته لحاظ نمودن شاخص تعداد بیماران، کاهش مصرف برق را در سال89 نسبت به سال 87 به میزان 7% نشان می دهد. همچنین در بیمارستان فارابی به طور متوسط در سه سال مورد مطالعه، مصرف آب 63/1 برابر استاندارد و مصرف برق نیز 2/13 برابر مقدار استاندارد به ازای تخت روز فعال و 44/1 برابر استاندارد به ازای هر متر مربع زیر بنا بوده است.
بحث و نتیجه گیری: اقدامات مربوط به مدیریت مصرف انرژی در کاهش میزان مصرف در بیمارستان فارابی نتایج مثبتی در پی داشته است. با توجه به پتانسل بالایی که بیمارستان ها در کاهش مصرف انرژی دارند، می‌توان با انجام اقدامات تکمیلی در راستای کاهش مصرف انرژی و با گذشت زمان شاهد بهینه سازی مصرف انرژی و رسیدن به بالاترین حد پتانسل صرفه جویی بود.
واژه‌های کلیدی: انرژی، مدیریت مصرف انرژی، صرفه‌جویی، استاندارد مصرف
متن کامل [PDF 242 kb]   (7217 دریافت)    
نوع مطالعه: تحقیقی |
دریافت: 1391/3/2 | پذیرش: 1393/3/13 | انتشار: 1393/3/13


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 3 - ( پاییز 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها