:: دوره 18، شماره 4 - ( زمستان 1395 ) ::
جلد 18 شماره 4 صفحات 55-47 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر 8 هفته تمرین یوگا بر تغییرات گازهای تنفسی و نبض اکسیژن در زنان جوان فعال
راضیه علی ، پروانه نظرعلی ، نیکو خسروی ، اعظم رمضان خانی
دانشگاه الزهرا ، parvanehnazarali@yahoo.com
چکیده:   (3934 مشاهده)

مقدمه: در تحقیقات بر سازگاری‌های عملکردی دستگاه تنفس پس از ورزش تأکید شده است. اما نوع تمرین می‌تواند اثرات متفاوتی ایجاد کند. یوگا به‌عنوان نوعی ورزش برای بهبود وضع سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است. هدف تحقیق حاضر، تأثیر هشت هفته تمرین یوگا بر تغییرات گازهای تنفسی و نبض اکسیژن در افراد فعال بود.

روش بررسی: در این پژوهش نیمه تجربی، 20 زن جوان فعال به‌صورت تصادفی به دو گروه تمرین یوگا و کنترل تقسیم شدند. قبل از شروع تمرینات یوگا، گازهای تنفسی توسط دستگاه اندازه‌گیری گازهای تنفسی تعیین شد. پس از 8 هفته تمرینات یوگا که شامل تمرینات یوگا و تمرینات تنفسی می‌شد، مجدداً گازهای تنفسی در افراد اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون تی زوجی و تی مستقل در سطح ٠٥/٠ p< با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد.

یافته‌ها: در پایان تمرین، کاهش معنادار در نسبت تبادل تنفسی و افزایش معناداری در تهویه دقیقه‌ای، اکسیژن مصرفی، معادل تهویه‌ای برای دی اکسیدکربن، اکسیژن مصرفی در آستانه بی‌هوازی و حداکثر اکسیژن مصرفی در گروه یوگا مشاهده شد (05/0p<).

بحث و نتیجه‌گیری: مطالعه حاضر نشان داد که هشت هفته تمرینات یوگا، با ایجاد تغییرات در شاخص‌های متابولیکی تنفس، باعث به تعویق انداختن آستانه بی‌هوازی و خستگی می‌گردد و احتمالاً بتوان در بهبود کارایی تنفسی ورزشکاران از این تمرینات بهره گرفت.

واژه‌های کلیدی: یوگا، سیستم تنفسی، زنان، آستانه بی‌هوازی، خستگی
متن کامل [PDF 699 kb]   (1855 دریافت)    
نوع مطالعه: تحقیقی |
دریافت: 1395/6/4 | پذیرش: 1395/12/23 | انتشار: 1395/12/23


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 4 - ( زمستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها