:: دوره 20، شماره 2 - ( تابستان 1397 ) ::
جلد 20 شماره 2 صفحات 45-36 برگشت به فهرست نسخه ها
اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در تخمین شناختی بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی نوع I و افسردگی اساسی
جعفر حسنی ، رقیه حسنی
دانشگاه خوارزمی ، hasanimehr57@yahoo.com
چکیده:   (3149 مشاهده)
مقدمه: اختلال دوقطبی و اختلال افسردگی اساسی از رایج‌ترین اختلال‌های خلقی هستند. مدل‌های نظری بر اهمیت نقش نارسایی تخمین شناختی در این اختلال‌ها تأکید کرده‌اند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در تخمین شناختی بیماران دوقطبی نوع I و افسردگی اساسی بود.
روش بررسی: در قالب یک طرح شبهآزمایشی 12 بیمار مبتلابه اختلال افسردگی اساسی و 12 بیمار مبتلا به اختلال دوقطبی نوع I به شیوه‌ در دسترس انتخاب ‌شدند و تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به مدت 8 جلسه 90 دقیقه‌ای قرار گرفتند. هر یک از بیماران سه بار (پیش از درمان، اواسط درمان و پایان درمان) توسط پرسشنامه تخمین شناختی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده‌ها از طریق تحلیل واریانس مختلط تجزیه‌ و تحلیل شدند.
یافته‌ها: نتایج حاکی از اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در بهبود تخمین شناختی و مؤلفه‌های اندازه، وزن، مقدار و زمان در هر دو گروه بود (001/0p<).
بحث و نتیجه‌گیری: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با افزایش آگاهی، پذیرش، انعطاف‌پذیری روان‌شناختی و کاهش آمیختگی شناختی سبب بهبود تخمین شناختی افراد مبتلا به اختلال دوقطبی و افسردگی اساسی می‌شود. برنامه‌ریزی و آموزش مبتنی بر این درمان سبب توانمندسازی بیمار و خانواده وی می‌گردد.
 

 
 
 
واژه‌های کلیدی: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اختلال دوقطبی، اختلال افسردگی اساسی، روان‌درمانی
متن کامل [PDF 643 kb]   (1454 دریافت)    
نوع مطالعه: تحقیقی |
دریافت: 1396/6/26 | انتشار: 1397/4/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 20، شماره 2 - ( تابستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها