تهران، ایران، دانشگاه تهران، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی ، rezaei.reza@ut.ac.ir
چکیده: (2952 مشاهده)
مقدمه: در محیطهای درمانی و بیمارستانی، رژیم غذایی مغذی، سالم و ایمن از ارکان اساسی برای درمان و بهبود بیماران است. امروزه یکی از مهمترین استراتژی هایی که برای تضمین سلامت مواد غذایی استفاده میشود سامانه HACCP (sPointControlCriticalandAnalysisHazard) است. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت ایمنی و سلامت مواد غذایی عرضه شده در یکی از بیمارستانهای آجا و برآورد نیاز به سامانه تضمین ایمنی غذایی HACCP بود. روش بررسی:. در یک مطالعه توصیفیمقطعی ۱۸ نفر از کارکنان آشپزخانه بیمارستان وارد مطالعه شدند و با استفاده از پرسشنامه میزان آگاهی، نگرش و عملکرد آنها در مورد ارزیابی کیفیت بهداشتی مواد غذایی و فرایند تولید و عرضه آن بررسی شد. یافتهها: نتایج نشان دادند که میانگین نمره (از 100) آگاهی، نگرش و عملکرد افراد به ترتیب 05/60%، 32/82% و 81/89% بود. افراد به ویژه در مورد شناخت عوامل بیماریزای غذایی، دمای نگهداری مواد غذایی و روشهای پخت در وضعیت ضعیفتری قرار داشت. در حالی که اکثر سؤالات نگرش بهدرستی پاسخ داده شده بود، در مقابل تقریباً 70% آنها به اشتباه اولین هدف مجموعه آشپزخانه را تهیه غذای لذیذ و نه ایمن مطرح کرده بودند. بحث و نتیجهگیری: از آنجا که هیچکدام از استانداردهای HACCP در مواد اولیه دریافتی در این مجموعه رعایت نمیشود؛ بنابراین در طراحی و اجرای این برنامه، مطالعات و برنامهریزیهای بیشتر، ضروری به نظر میرسد.