:: دوره 20، شماره 3 - ( پاییز 1397 ) ::
جلد 20 شماره 3 صفحات 38-30 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر کانون توجه درونی و بیرونی بر ویژگی‌های چشم ساکن تیراندازان نخبه نظامی
امین امینی ، سیدمحمدکاظم واعظ‌ موسوی ، مرتضی ناجی
تهران، ایران، دانشگاه جامع امام حسین (ع)، دانشکده علوم اجتماعی و فرهنگی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی ، amini.a@ut.ac.ir
چکیده:   (2940 مشاهده)
مقدمه: چشم ساکن یکی از مؤلفههای ادراکی-شناختی مؤثر بر عملکرد تیراندازی است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر دستورالعملهای مختلف کانون توجه درونی و بیرونی بر ویژگیهای چشمساکن تیراندازان نخبه نظامی بود.
روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی، 10 تیرانداز نخبه نظامی مرد با میانگین سنی (30 -42 سال) و دارای دستکم 10 سال سابقه تیراندازی حرفهای، به صورت در دسترس انتخاب شده و به صورت همطراز شده متقابل تحت دو شرایط کانون توجه درونی (تمرکز بر ساعد، زاویه آرنج، مچ و انگشتان دستها) و بیرونی (تمرکز بر سیبل) به اجرای تکلیف تیراندازی پرداختند. در هر شرایط توجهی، 20 کوشش 20 ثانیهای انجام شد. ویژگی‌های چشمساکن با استفاده از دستگاه ردیابی حرکات چشم ثبت و با آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد آغاز، پایان و دوره چشمساکن تحت شرایط تمرکز بیرونی نسبت به درونی به ترتیب زودتر و طولانیتر بود (001/0p≤).
بحث و نتیجه‌گیری: یافتههای این پژوهش از فرضیه عمل محدود و نظریه کدگذاری مشترک پرینز، حمایت کرده و مزایای تمرکز بیرونی برای اجرا در ورزشکاران ماهر را تأیید نموده و بر اهمیت این نوع توجه بر ویژگیهای چشم ساکن تأکید کرد.با توجه به نتایج این پژوهش میتوان به مربیان و تیراندازان نظامی پیشنهاد کرد که از دستورالعمل کانون توجه بیرونی برای بهبود ویژگیهای چشمساکن در سطح خبرگی استفاده نمایند.
 
واژه‌های کلیدی: توجه، ادراک، سلاح، حرکت چشم
متن کامل [PDF 706 kb]   (959 دریافت)    
نوع مطالعه: تحقیقی |
دریافت: 1396/9/13 | انتشار: 1397/7/23


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 20، شماره 3 - ( پاییز 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها