دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم انسانی، گروه روانشناسی، تهران، ایران
چکیده: (1447 مشاهده)
زمینه و اهداف: از آنجایی که خانواده به عنوان یک نهاد اجتماعی نقش مهمی در کاهش یا افزایش مشکلات روانشناختی افراد دارد، بنابراین پژوهش حاضر با هدف وارسی کیفی عوامل خانوادگی مؤثر بر تنظیم هیجان در جامعه ایرانی انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع تحلیل محتوای کیفی استقرایی و به شیوه تحلیل نهفته بود. جامعه آماری شامل متخصصان و صاحبنظران تنظیم هیجان در ایران بود که با روش نمونهگیری هدفمند تا حد اشباع با 11 نفر از متخصصان، مصاحبه نیمهساختار یافته انجام شد.
یافتهها: تحلیل یافتهها منجر به دو طبقه اصلی فرآیندهای ارتباطی کارآمد در خانواده و فرآیندهای ارتباطی ناکارآمد در خانواده و همچنین شش زیر طبقه شد. زیر طبقات عواملی از قبیل روابط مؤثر خانوادگی، سبکهای والدگری تنظیم کننده هیجان، جو عاطفی امن و حمایت در خانواده، روابط نامناسب درون خانواده، سبکهای والدگری زمینه ساز بدتنظیمی هیجان و ناامنی و عدم حمایت در خانواده را شامل میشود.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که هم فرآیندهای ارتباطی کارآمد و هم فرآیندهای ارتباطی ناکارآمد در خانواده میتوانند به دو شکل متفاوت بر شیوه تنظیم هیجان افراد تأثیر بگذارند. بنابراین به مشاوران و درمانگران حوزه خانواده توصیه میشود به این مسئله توجه ویژهای داشته باشند.