:: دوره 24، شماره 1 - ( بهار 1401 ) ::
فریبا لطفی ، اصغر نخستین گلدوست ، توکل موسی زاده ، رضا کاظمی
گروه علوم تربیتی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران ، nakhostin1@yahoo.com

زمینه و اهداف: دیابت می‌تواند تأثیرات روانشناختی قابل‌توجهی بر سلامتی بگذارد. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین اثربخشی گروه‌درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر همجوشی شناختی و کانون کنترل سلامت بیماران دیابتی نوع دو انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. از جامعه آماری پژوهش که شامل تمامی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه‌کننده به کلینیک دیابت بیمارستان دی شهر تهران در سال 1399 بودند، نمونه‌ای 30 نفری به‌صورت در دسترس انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه، جایگزین شدند و به پرسشنامه‌های همجوشی شناختی و کانون کنترل سلامت پاسخ دادند. گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه‌ای تحت گروه‌درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد هیز و همکاران قرار گرفتند. داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر بین گروهی تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد گروه‌درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به کاهش همجوشی شناختی و بهبود کانون کنترل سلامت بیماران دیابتی نوع دو شد (05/0>p).
نتیجه‌گیری: گروه‌درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد می‌تواند به بهبود علائم روانشناختی بیماران دیابتی کمک کند و پیامدهای روانی دیابت را کاهش دهد.

واژه‌های کلیدی: ‌درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، روانشناسی شناختی، کانون کنترل، بیماران دیابتی نوع دو
نوع مطالعه: تحقیقی | موضوع مقاله: طب بحران
دریافت: 1400/7/20 | پذیرش: 1400/9/8 | انتشار: 1401/1/10

Lotfi F, Nakhostin Goldoost A, Mousazadeh T, Kazemi R. The effectiveness of acceptance and commitment group therapy on cognitive fusion and health locus of control in patients with type 2 diabetes. EBNESINA 2022; 24 (1) :16-25