:: بهار ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی پرسشنامه نظامی نگرش به خودکشی (MSAQ) در کارکنان وظیفه نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران مستقر در شهر شیراز سال 1399
سجاد قائدیان ، حسن شاهمیری ، ارسیا تقوا ، هاله شاهدحق‌قدم ، شایان کاشفی‌نژاد ، زهراسادات اسدی ، ناصر گودرزی ، وحید دنیوی ، ملیکا سلمانی ، امیرمحسن راه‌نجات
دانشگاه علوم پزشکی آجا، گروه روانشناسی بالینی، تهران، ایران ، arahnedjat@yahoo.com
زمینه و اهداف: درک نگرش‌های کارکنان نظامی نسبت به خودکشی، می‌تواند نقش مهمی در زمینه انجام پژوهش‌های مرتبط با ارزیابی برنامه‌ها و سیاستهای مربوط به اقدامات پیشگیرانه از خودکشی در سطح جامعه نظامی داشته باشد. هدف پژوهش، بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی پرسشنامه نظامی نگرش به خودکشی (MSAQ) درکارکنان وظیفه نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی - همبستگی و اعتباریابی بود. نمونه آماری شامل ۴۲۰ نفر از کارکنان وظیفه یگان‌های نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران مستقر در شهر شیراز بودند که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از فرم اطلاعات جمعیت‌شناختی، MSAQ، مقیاس استیگمای خودکشی (SOSS) و مقیاس افکار خودکشی بک (BSSI) استفاده شد. برای بررسی روایی MSAQ از روش کیفی، برای بررسی همسانی درونی (اعتبار) از ضریب آلفای کرونباخ، جهت بررسی روایی همگرا، روایی واگرا و بررسی اعتبار بازآزمایی آن از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. برای تعیین ساختار عاملی آن از روش تحلیل عامل اکتشافی استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج تحلیل داده‌ها نشان داد که MSAQ با SOSS دارای روایی همگرا، و با BSSI دارای روایی واگرا است. همچنین MSAQ از اعتبار همسانی درونی، اعتبار بازآزمایی، روایی همزمان و نقطه برش مناسب برخوردار است.
نتیجه‌گیری: MSAQ از روایی و پایایی مناسبی برای ارزیابی نگرش به خودکشی کارکنان وظیفه برخوردار است و از آن می‌توان به عنوان یک ابزار معتبر در پیشبرد برنامه‌های پیشگیری از خودکشی استفاده نمود.
واژه‌های کلیدی: نظامیان، خودکشی، پرسشنامه، انگ اجتماعی
نوع مطالعه: تحقیقی | موضوع مقاله: روانپزشکی نظامی