:: دوره 25، شماره 1 - ( بهار 1402 ) ::
ندا واحد ، لیلی جمیل ، محمدباقر صابری زفرقندی ، شهربانو قهاری ، مرتضی ناصربخت ، سعید باقری فرادنبه ، علی اصغر اصغرنژاد فرید
دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان ( انستیتو روانپزشکی تهران)، گروه سلامت روان، تهران، ایران ، ghahhari.sh@iums.ac.ir
زمینه و اهداف: یکی از راه‌‌های درمان اعتیاد و کاهش رفتارهای پرخطر ناشی از آن، درمان‌‌های جایگزین با داروهای آگونیست است. تعیین ارزیابی اقتصادی مربوط به این روش با توجه به نگرانی از هزینه تمام شده خدمات ضروری است. لذا، پژوهش حاضر با هدف هزینه ‌‌اثربخشی مراکز درمان نگهدارنده در مراکز خصوصی شهر تهران انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش هزینه - اثربخشی، مطالعه‌ای طولی به صورت قبل و بعد از دریافت درمان با داروهای آگونیست در مراکز خصوصی بود. شاخص اثربخشی کاهش رفتارهای پرخطر بود. 300 نفر مراجعه کننده به مراکز درمان اعتیاد در شهر تهران در سال 97-96 با روش نمونه‌‌گیری به صورت خوشه‌‌ای انتخاب شدند. داده‌‌ها با استفاده از آمارتوصیفی و روش تحلیل حساسیت مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: بررسی 6 ماهه نشان داد از کل موارد برآورد شده رفتارهای پرخطر با احتمال ابتلا به HIV/AIDS؛ از 160 مورد (قبل از مراجعه به مراکز درمان نگهدارنده با داروهای آگونیست) به 42 مورد بعد از مراجعه به مراکز کاهش یافته است. و همچنین هزینه اثربخشی افزایشی نشان داد که انجام مداخله هزینه اثربخش است.
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان داد مراکز درمان نگهدارنده با داروهای آگونیست به نسبت هزینه صرف شده اثربخشی بالایی را در زمینه شاخص اندازه‌‌گیری شده در کاهش رفتارهای پرخطر داشته است.

واژه‌های کلیدی: هزینه- اثربخشی، رفتار پرخطر سلامت، ایدز، درمان نگهدارنده اوپیوئید
نوع مطالعه: تحقیقی | موضوع مقاله: طب بحران
دریافت: 1401/3/9 | پذیرش: 1402/1/10 | انتشار: 1402/1/19

Vahed N, Jamil L, Saberizafarghandi M B, Ghahari S, Naserbakht M, Bagheri Faradonbeh S et al . The cost-effectiveness of maintenance treatment center with agonist drugs in order to prevent high-risk behaviors: Longitudinal study of selective centers inTehran. EBNESINA 2023; 25 (1) :57-64