تأثیر جنگ بر بهداشت محیط با تمرکز بر پیامدهای آلودگی زیست‌محیطی جنگ ایران-عراق
فاطمه قویدل ، سمیه آزرمی
دانشگاه علوم پزشکی آجا، دانشکده پرستاری، گروه سلامت در بلایا، تهران، ایران ، azarmi1363@yahoo.com
زمینه و اهداف: پیامدهای ناگواری به خاطر رویداد جنگ برکل سیستم جامعه تحمیل می‌‌شود که یکی از این پیامدها، پیامدهای زیست محیطی است. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مطالعه ما به تأثیر جنگ بر بهداشت محیط با تمرکز بر پیامدهای زیست محیطی جنگ ایران و عراق پرداخته‌‌ایم.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مقاله مروری است. جستجو با استفاده از کلیدواژه‌‌های «بهداشت محیط، پیامدهای آلودگی محیطی، جنگ ایران-عراق» و معادل انگلیسی آنها از داده پایگاه‌های معتبر علمی ملی و بین‌المللی در تاپایان سال ۲۰۲۱ انجام شد. مقالاتی که همراستا با هدف تحقیق نبوده و یا به صورت نامه به سردبیر چاپ شده بودند، از مطالعه حذف شدند. از ۳۵ مقاله جستجو شده، ۱۱مقاله مرتبط انتخاب شدند.
یافته‌ها: نتایج مطالعات بررسی شده نشان داد جنگ بین ایران و عراق سبب آسیب به اکوسیستم آب، خشک شدن تالاب‌های بزرگ، آلودگی زیست محیطی دریایی، آلودگی هوا و پراکنش گرد و غبار سمی، آلودگی خاک و کاهش مراتع و تبدیل آنها به شوره‌زار گردیده است.
نتیجه‌گیری: با توجه به اهمیت بهداشت محیط در مناطق جنگی، رفع آلودگی‌‌های زیست‌‌محیطی نزدیک این مناطق باید در اولویت قرار گیرد. بنابراین مسئولان می‌‌بایست با همکاری نزدیک با یکدیگر مشکلات را شناسایی و تحلیل نموده و با ارائه راهکارهای مناسب به پیشگیری وکنترل مؤثر آلودگی‌‌های محیطی کمک نمایند.

واژه‌های کلیدی: بهداشت محیط، آلودگی زیست محیطی، جنگ
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: طب بحران
دریافت: 1401/3/31 | پذیرش: 1402/7/10 | انتشار: 1402/8/17

GHavidel F, Azarmi S. The Impact of war on environmental health focusing on the bio-environmental implications of the Iran-Iraq war. EBNESINA 2023; 25 (3) :101-107