محمدرضا رجبلو ، سیدعلی کلالی‌ثانی ، هادی ساوری ، ایمان تقی‌زاده‌فیروزجایی ، سمیرا صفریان
دانشگاه علوم پزشکی گلستان، دانشکده پیراپزشکی، گروه هوشبری، گرگان، ایران ، imantaghizade011@gmail.com
زمینه و اهداف: اهمیت عوارض ناشی از خطای پزشکی تا حدی بالاست که بروز یک خطای به ظاهر ساده می‌‌تواند موجب افزایش مدت زمان بستری، اختلال در سلامت، معلولیت و حتی مرگ گردد. بنابراین این مطالعه با هدف تبیین ابعاد و مؤلفه‌های مؤثر بر پیش‌بینی و کاهش خطاهای انسانی با استفاده از تکنیک SHERPA به شکل مروری صورت پذیرفت.
روش بررسی: این مطالعه مروری به منظور دستیابی به مستندات علمی مرتبط، جستجوی الکترونیک به دو زبان فارسی و انگلیسی با استفاده از کلید واژه‌های فارسی و انگلیسی شامل «تکنیک SHERPA، پیش‌بینی خطاهای انسانی، خطاهای انسانی در بیمارستان» در بازه زمانی ۲۰۰۸تا ۲۰۲۲ انجام پذیرفت و سرانجام ۶ مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج مطالعات نشان داد که بیشترین خطاها در مراکز بهدشتی و درمانی مربوط به حوزه عملکردی بوده و کمترین خطا در حوزه بازبینی یا انتخابی به وقوع می‌‌پیوندند. در بررسی شدت ریسک در همه مطالعات خطاها با سطح ریسک غیر قابل قبول کمترین میزان را به خود اختصاص دادند و خطاها با شدت ریسک نامطلوب بیشترین مقدار را داشتند.
نتیجه‌گیری: تکنیک SHERPA که به عنوان یک روش مؤثر جهت شناسایی خطاهای انسانی در بخش‌‌های درمانی است، علت، پیامد و سطح ریسک خطرات احتمالی ناشی از خطاهای انسانی را به خوبی شناسایی می‌‌کند. از آنجایی که خطاهای عملکردی در مطالعات مورد بررسی دارای بیشترین سهم بوده و بالاترین مقدار از خطاهای با ریسک غیر قابل قبول و نامطلوب را داشتند، بنابراین در تنظیم برنامه‌های کنترلی این مورد باید جزء اولویت قرار داده شوند.

واژه‌های کلیدی: خطاهای پزشکی، مراقبت سلامت، انسانی
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: طب بحران
دریافت: 1402/11/11 | پذیرش: 1403/2/8 | انتشار: 1403/5/13

Ethics code: IR.GOUMS.REC.1400.106