پرویز دباغی ، صمد فهیمی* ، ارسیا تقوا ، معصومه رحیم خانلی
تبریز، دانشگاه تبریز، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی ، samad.fahimi@yahoo.com

مقدمه: درک آسیب‌شناسی اختلال سوءمصرف مواد در مورد علل زیر بنایی آن همچون حساسیت اضطرابی و راهبردهای تنظیم هیجان اطلاعات بسیار مهمی است که می‌توان در مداخلات رفتارهای اعتیادی از آن استفاده کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه‌ای حساسیت اضطرابی و تنظیم هیجان در دو گروه وابسته به مواد و افراد سالم می‌باشد.

روش بررسی: در این مطالعه، تعداد 120 نفر از مصرف کنندگان مواد و 120 نفر افراد سالم به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. گروه‌ها تا حد امکان از نظر متغیرهای جمعیت شناختی با یکدیگر همتا شدند. پرسشنامه حساسیت اضطرابی فلوید و مقیاس تنظیم هیجانی گراس و جان روی افراد شرکت کننده اجرا گردید. داده‌های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS و شاخص‌های آمار توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: یافته‌های به‌دست آمده در این پژوهش نشان داد، افراد مصرف کننده مواد در مقایسه با افراد سالم از حساسیت اضطرابی و تنطیم هیجانی سرکوبی بالاتری برخوردار بودند و تنظیم هیجان ارزیابی مجدد پایین‌تری در مقایسه با افراد سالم داشتند.

بحث و نتیجه‌گیری: افراد با سطوح بالای حساسیت اضطرابی موقعیت‌های تنش‌زا را به‌وسیله احساسات و افکار خود به‌صورت افراطی دریافت می‌کنند و به موجب توجه محدود به منابع تهدید یا خطر اضطراب به‌صورت مزمن در می‌آید. فرد برای گریز از این وضعیت هیجانی رنج‌آور دست به رفتارهای اجتنابی از جمله مصرف مواد به‌عنوان سازوکاری جهت تعدیل و سازگاری با هیجانات منفی می‌زند.

واژه‌های کلیدی: وابستگی به مواد، اضطراب، هیجان، سرکوبی
دریافت: 1393/10/2 | پذیرش: 1394/11/15 | انتشار: 1394/11/15

Dabaghi P, Fahimi S, Taghva A, Rahimkhanli M. A comparison of anxiety sensitivity and emotion regulation between substance abusers and healthy people. EBNESINA 2015; 17 (3) :29-36

دباغی پرویز، فهیمی صمد، تقوا ارسیا، رحیم خانلی معصومه. بررسی مقایسه‌ای حساسیت اضطرابی و تنظیم هیجان در افراد وابسته به مواد و افراد سالم. ابن سينا. 1394; 17 (3) :29-36