:: دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1393 ) ::
تأثیر مصرف کوتاه مدت بتاآلانین بر غلظت لاکتات خون مردان جوان ورزشکار
محمد اسلام دوست ، بهزاد بازگیر* ، الیاس کوثری ، علیرضا رحیمی ، امیر سرشین ، سعید نقیبی
تهران، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج)، مرکز تحقیقات فیزیولوژی ورزش ، Bazgirbehzad@gmail.com

مقدمه: مصرف مکمل‌های ورزشی صرف نظر از وجود مدارک مستدل علمی در اثر بخش بودن آنها بر عملکرد ورزشی در بین ورزشکاران جوان رواج یافته است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر هفت روز مصرف دوز‌های مختلف بتاآلانین بر سطوح لاکتات خون پس از فعالیت بیشینه بود. روش بررسی: به همین منظور تعداد 24 نفر مرد دانشجوی داوطلب انتخاب و به‌طور تصادفی در سه گروه 8 نفره، (گروه اول: دوز مصرفی روزانه 2/3 گرم؛ گروه دوم: دوز مصرفی روزانه 8/4 گرم؛ و گروه سوم: دوز مصرفی روزانه 4/6 گرم) تقسیم شدند. آزمودنی‌ها دو نوبت آزمون وینگیت را قبل (پیش آزمون) و دو روز بعد ( پس آزمون) از اتمام دوره هفت روزه مکمل‌گیری بتاآلانین انجام دادند. برای اندازه‌گیری لاکتات پلاسما 6 سی‌سی خون در دو نوبت قبل و شش دقیقه پس از هر نوبت آزمون وینگیت از ورید مدیان گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون تی زوجی و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه در سطح 05/0 =α انجام شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد هفت روز مصرف مکمل بتاآلانین برمقدار لاکتات خون در هیچکدام از گروه‌ها تأثیر معناداری ندارد (05/0 p>). بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های پژوهش به‌نظر می‌رسد مکمل گیری کوتاه مدت بتاآلانین اثر معنی‌داری بر میزان لاکتات خون پس از فعالیت‌های کوتاه مدت شدید ندارد. مطالعات علمی بیشتری با میزان کلی مکمل گیری بالا و همچنین تمرینات با مدت زمان و شدت متفاوت برای روشن شدن اثر این مکمل بر میزان لاکتات خون لازم است انجام گردد.

واژه‌های کلیدی: ورزش، مکمل غذایی، بتاآلانین، ورزشکار، لاکتات
نوع مطالعه: گزارش کوتاه |
دریافت: 1394/5/7 | پذیرش: 1394/6/20 | انتشار: 1394/7/7

Eslamdust M, Bazgir B, Kowsari E, Rahimi A, Sarshin A, Naghibie S. The effects of short term β-alanine supplementation on blood lactate concentration of young male athletes. EBNESINA 2014; 16 (4) :33-38