زهرا فارسی ، ناهید دهقان نیری
تهران، دانشگاه علوم پزشکی آجا، دانشکده پرستاری

مقدمه: حضور در شرایط نامتعارف جنگ، برای بسیاری از افراد از جمله کارکنان مراقبت بهداشتی تنش زاست. تا کنون، چگونگی تطابق و تسهیل کننده‌های آن در مراقبین بهداشتی در شرایط استرس زای بحران شناسایی نشده است. هدف از این پژوهش تبیین تسهیل کننده‌های تطابق در کارکنان حرفه ای مراقبت بهداشتی در جنگ ایران و عراق می‌باشد.

روش بررسی: این مطالعه ی کیفی به روش تحلیل محتوا در سال‌های 94-1393 انجام شد. پژوهشگر هم زمان داده‌ها را جمع‌آوری، کد‌گذاری و تحلیل نمود. در بررسی انجام شده توسط پژوهشگر، 119 روایت مکتوب از 101 نفر از کارکنان مراقبت بهداشتی در طول هشت سال دفاع مقدس جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از اصول تحلیل داده‌های کیفی استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج حاصل از تحلیل 952 صفحه از خاطرات ثبت شده کارکنان مراقبت بهداشتی در متون مرتبط منجر به ظهور 5 تم اصلی شد. تم‌های اصلی مستخرج از داده‌ها عبارت از انگیزه قوی مبارزه/ حضور، مقاومت بالا، برخورداری از حمایت اجتماعی، قوت قلب و پرداختن به فعالیت‌های جانبی بودند.

بحث و نتیجه‌گیری: تبدیل تجربیات و دانش پنهان کارکنان مراقبت بهداشتی در هشت سال دفاع مقدس به دانش آشکار می‌تواند در شناسایی و تحلیل مشکلات و ارائه راهکارهای مناسب در سناریوهای مشابه و تولید دانش در زمینه تسهیل کننده‌های تطابق و سازگاری بهتر مراقبین بهداشتی جهت مواجه با شرایط نامتعارف و بحرانی اثربخش باشد.

واژه‌های کلیدی: تحقیق کیفی، مهارتهای تطابق، مراقبین بهداشتی، طب نظامی، جنگ
نوع مطالعه: تحقیقی | موضوع مقاله: طب بحران
دریافت: 1394/9/19 | پذیرش: 1394/11/15 | انتشار: 1394/11/15

Farsi Z, Dehghan Nayeri N. Coping facilitators of health care professionals in the Iran-Iraq war: A qualitative study. EBNESINA 2015; 17 (3) :19-28