دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، تهران، ایران ، aakhond@ut.ac.ir
چکیده: (3136 مشاهده)
مقدمه: در وضعیتهای اضطراری، مانند سیل، زلزله و جنگ، سوء تغذیه ممکن است به بزرگترین مشکل بهداشت عمومی تبدیل شود و خود، عاملی برای مرگ و میر بیشتر بازماندگان باشد. هدف از این مطالعه، ارایه فرمولاسیون و نمونه سازی جیره اضطراری مقوی و مغذی با قابلیت نگهداری طولانی برای شرایط اضطراری به منظور کاهش نرخ مرگ و میر در بین بازماندگان یا رزمندگان است.
روش بررسی: در این مطالعه ۴ نوع جیره اضطراری جدید بر پایه آرد گندم و برنج (به عنوان منبع کربوهیدرات)، شیر خشک و آرد سویا (به عنوان منبع پروتئین) و روغن قنادی (به عنوان منبع چربی) به روش «آزمون و خطا» و با در نظر گرفتن مسائلی مانند کام پذیری، قیمت تمام شده، فرهنگ بومی غذایی کشور، وزن مناسب فرموله شده و ویژگیهای حسی و کیفیت میکروبی آنها پس از شش ماه نگهداری در انکوباتور مورد بررسی قرار گرفت. تمامی اطلاعات سپس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: در مجموع یکی از نمونهها حاوی آرد گندم و شیرخشک، در چهار ویژگی رنگ و ظاهر، طعم، بو و پذیرش کلی بیشترین مقبولیت را در مقایسه با سایر جیرهها به خود اختصاص داد. این جیره از نظر مقبولیت بافت نیزبا کسب 37/6 امتیاز، رتبه دوم را کسب نمود (بیشترین امتیاز 5/6 از 9 بود). از سوی دیگر، به جز شمارش کلی باکتریهای مزوفیل - که آن هم در محدوده استاندارد قرار داشت - در باقی موارد هیچ باکتریی رشد نکرد.
بحث و نتیجهگیری: در مجموع به نظر میرسد نمونه حاوی آرد گندم و شیر برای معرفی به عنوان یک جیره اضطراری ویژگیهای لازم را هم از نظر حسی و هم از نظر کیفیت میکروبی (سلامت و ایمنی برای مصرف کنندگان) دارا باشد.
Dabbagh Moghaddam A, Akhondzadeh Basti A, Keshavarz S A, Kamkar A, Sharifan A, Misaghi A, et al . Formulation and prototype development of an emergency ration with long shelf life and evaluation of its sensory and microbial characteristics. EBNESINA 2019; 21 (1) :13-19 URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-555-fa.html
دباغ مقدم آراسب، آخوندزاده بستی افشین، کشاورز سید علی، کامکار ابوالفضل، شریفان انوشه، میثاقی علی، و همکاران.. فرمولاسیون و نمونهسازی جیره اضطراری با ماندگاری طولانی و ارزیابی ویژگیهای حسی و میکروبی آن. ابن سينا. 1398; 21 (1) :13-19