[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 20، شماره 1 - ( بهار 1397 ) ::
جلد 20 شماره 1 صفحات 13-20 برگشت به فهرست نسخه ها
نیازسنجی استقرار سامانه HACCP (ایمنی و بهداشت مواد غذایی) در یکی از بیمارستان‌های آجا جهت مدلسازی برای سایر بیمارستان‌های نیروهای مسلح
آراسب دباغ مقدم، محمد رضا رضایی گلستانی ، علی میثاقی، امید خلیلی فر، حسین دینی طلاتپه
دکتری تخصصی بهداشت مواد غذایی تهران، ایران، دانشگاه تهران، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی ، rezaei.reza@ut.ac.ir
چکیده:   (179 مشاهده)
مقدمه: در محیط‌های درمانی و بیمارستانی، رژیم غذایی مغذی، سالم و ایمن از ارکان اساسی برای درمان و بهبود بیماران است. امروزه یکی از مهم‌ترین استراتژی هایی که برای تضمین سلامت مواد غذایی استفاده می‌شود سامانه HACCP (sPoint Control Critical and Analysis Hazard) است. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت ایمنی و سلامت مواد غذایی عرضه شده در یکی از بیمارستانهای آجا و برآورد نیاز به سامانه تضمین ایمنی غذایی HACCP بود.
روش بررسی:. در یک مطالعه توصیفی مقطعی ۱۸ نفر از کارکنان آشپزخانه بیمارستان وارد مطالعه شدند و با استفاده از پرسشنامه میزان آگاهی، نگرش و عملکرد آنها در مورد ارزیابی کیفیت بهداشتی مواد غذایی و فرایند تولید و عرضه آن بررسی شد.
یافته‌ها: نتایج نشان دادند که میانگین نمره (از 100) آگاهی، نگرش و عملکرد افراد به ترتیب 05/60%، 32/82% و 81/89% بود. افراد به ویژه در مورد شناخت عوامل بیماری‌زای غذایی، دمای نگهداری مواد غذایی و روش‌های پخت در وضعیت ضعیف‌تری قرار داشت. در حالی که اکثر سؤالات نگرش به‌درستی پاسخ داده شده بود، در مقابل تقریباً 70% آنها به اشتباه اولین هدف مجموعه آشپزخانه را تهیه غذای لذیذ و نه ایمن مطرح کرده بودند.
بحث و نتیجه‌گیری: از آنجا که هیچکدام از استانداردهای HACCP در مواد اولیه دریافتی در این مجموعه رعایت نمی‌شود؛ بنابر‌این در طراحی و اجرای این برنامه، مطالعات و برنامه‌ریزی‌های بیشتر، ضروری به نظر می‌رسد.

واژه‌های کلیدی: ایمنی مواد غذایی، بیمارستان، HACCP
متن کامل [PDF 771 kb]   (62 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۶/۸/۱۴
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Dabbagh Moghaddam A, Rezaei M R, Misaghi A, Khalilifar O, Dini Tala Tappeh H. Need assessment of implementation of HACCP system (food safety and hygiene) in one of IRI Army hospitals as a model for other armed forces hospitals. EBNESINA- Journal of Medical. 2018; 20 (1) :13-20
URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-587-fa.html

دباغ مقدم آراسب، رضایی گلستانی محمد رضا، میثاقی علی، خلیلی فر امید، دینی طلاتپه حسین. نیازسنجی استقرار سامانه HACCP (ایمنی و بهداشت مواد غذایی) در یکی از بیمارستان‌های آجا جهت مدلسازی برای سایر بیمارستان‌های نیروهای مسلح. ابن سينا – فصلنامه پزشکی. 1397; 20 (1) :13-20

URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-587-fa.html



دوره 20، شماره 1 - ( بهار 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ابن سینا EBNESINA
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3754