دانشگاه علوم پزشکی آجا، گروه روانشناسی بالینی، تهران، ایران ، f.r.moeeni86@gmail.com
چکیده: (3234 مشاهده)
مقدمه: از میان اختلالات شخصیت، اختلال شخصیت مرزی از سختترین و جدیترین اختلالات روانپزشکی است و یکی از مؤثرترین درمانهای روانی بر بهبود علائم آن، درمانهای موج سوم هستند. هدف از انجام این مطالعه، مرور سیستماتیک مطالعات انجام شده در زمینه تأثیر درمانهای موج سوم بر اختلال شخصیت مرزی بود.
روش بررسی: در این مرور سیستماتیک، جستجوی مقالات کارآزمایی بالینی انجام شده در ایران به زبان فارسی و انگلیسی در پایگاههای اطلاعاتی با کلید واژههای «اختلال شخصیت مرزی»، «رفتار درمانی دیالکتیک»، «درمان پذیرش و تعهد» و «طرحواره درمانی» و همچنین معادل انگلیسی آنها انجام شد.
یافتهها : در مجموع تعداد دوازده مقاله تمام متن، مورد بررسی نهایی قرار گرفت. پس از جستجو، غربالگری و ارزیابی، نتایج نشان داد که تمامی مطالعات بهطور کلی (نمره کلی)، بیانگر تأثیر مثبت مداخلات موج سوم بر بهبود نشانههای شخصیت مرزی بودند، اما در برخی نشانهها (مانند احساس خشم، عقاید پارانوئید، احساس پوچی، روابط بین فردی، تکانشگری و ...) تفاوت نتیجه وجود داشت. همچنین یافتهها نشان داد که این درمان برای گروههای خاص از جمله مبتلایان به سوء مصرف مواد و زندانیان نیز مؤثر بوده، اما این سودمندی در هر یک از گروهها متفاوت بوده است.
بحث و نتیجهگیری: مطالعات مورد بررسی در افراد مختلف، حجم نمونه کم و بافتهای فرهنگی گوناگون انجام شدهاند. بر طبق این یافتهها ، مداخلات درمانی موج سوم بر بهبود علائم اختلال شخصیت مرزی مؤثر بود، در عین حال بررسی تأثیرات آن بر برخی نشانهها، نیازمند مطالعات بیشتر است.
Moeeni F, Dowran B, Dabaghi P. The third-wave of cognitive-behavioral therapies for borderline personality disorder in Iran: a systematic review. EBNESINA 2019; 21 (4) :74-86 URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-701-fa.html
معینی فاطمه، دوران بهناز، دباغی پرویز. درمانهای جدید شناختی رفتاری و موج سوم
برای اختلال شخصیت مرزی در ایران: یک مطالعه مرور سیستماتیک. ابن سينا. 1398; 21 (4) :74-86