[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اخلاق در پژوهش::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
نمایه ها






     
 
..
:: دوره 21، شماره 4 - ( زمستان 1398 ) ::
جلد 21 شماره 4 صفحات 58-51 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه میزان عناصر سنگین وجذب هفتگی آن در برنج مصرفی تولید شده در مناطق مختلف استان گیلان
ندا وهاجی ، ماندانا طایفه ، مصطفی صادقی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، لاهیجان، ایران
چکیده:   (2118 مشاهده)
مقدمه: آلودگی برنج به فلزات سنگین و ورود آن به زنجیره غذایی می‌تواند صدمات جبران ناپذیری بر سلامت مردم و محیط زیست داشته باشد. هدف از این مطالعه مقایسه میزان عناصر سنگین و جذب هفتگی آن در برنج مصرفی تولید شده در مناطق مختلف استان گیلان بود.
روش بررسی: نمونه‌های برنج هاشمی تولیدی در شالیزارهای 9 منطقه استان گیلان انتخاب شدند. جهت تعیین میزان آلودگی برنج به فلزات سنگین با استفاده از دستگاه طیف سنجی جرمی پلاسمای القایی (ICP-MS) استفاده شد. تجزیه واریانس یک طرفه و مقایسه میانگین بر اساس آزمون دانکن در سطح احتمال 5% برای 9 منطقه  به همراه گروه کنترل (10 تیمار) در سه تکرار برای عناصر کادمیوم، سرب، نیکل و کروم انجام گرفت.
یافته‌ها : نتایج حاصل از تجزیه واریانس بیانگر اختلاف معنی‌دار بین مناطق مورد بررسی از نظر میزان غلظت فلزات سنگین اندازه‌گیری شده و همچنین اختلاف معنی‌دار با کنترل بود. سرب در تمامی مناطق از حد مجاز ( ppm2/0) بیشتر بود. فلز کروم به جز در مناطق رودسر، کوده و کومله در بقیه مناطق از حد مجاز (ppm 1) بیشتر بود. فلز نیکل در دو منطقه رشت و شاندرمن از حد مجاز(ppm 6/0) بیشتر بود. فلز کادمیوم در تمامی مناطق از حد مجاز (ppm1/0) کمتر بود. مقادیر اندازه‌گیری شده همه فلزات سنگین مورد مطالعه در حد مجاز دریافت هفتگی قابل تحمل (PTWI) برای انسان بر اساس استاندارد FAO/WHO بوده است.
بحث و نتیجه‌گیری: اگرچه میزان دریافت هفتگی قابل تحمل فلزات سنگین مورد ارزیابی برای انسان از طریق مصرف برنج در تحقیق حاضر از حد مجاز بالاتر نیست، اما مصرف سایر مواد غذایی آلوده به عناصر سنگین  به همراه برنج می‌تواند قابل ملاحظه و اثرات جبران ناپذیری داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: فلزات سنگین، برنج، آلودگی غذایی، کادمیوم، سرب، کروم، نیکل
متن کامل [PDF 806 kb]   (815 دریافت)    
نوع مطالعه: تحقیقی |
دریافت: 1397/11/15 | پذیرش: 1398/6/5 | انتشار: 1398/10/10
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Vahaji N, Tayefe M, Sadeghi M. Comparison of the concentration of heavy elements and their weekly absorption in consumed rice planted in different regions of Guilan province. EBNESINA 2019; 21 (4) :51-58
URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-773-fa.html

وهاجی ندا، طایفه ماندانا، صادقی مصطفی. مقایسه میزان عناصر سنگین وجذب هفتگی آن در برنج مصرفی تولید شده در مناطق مختلف استان گیلان. ابن سينا. 1398; 21 (4) :51-58

URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-773-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 21، شماره 4 - ( زمستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ابن سینا EBNESINA
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4645