امین گواهی ، وریا طهماسبی ، محمد عزیزی
دانشگاه رازی، دانشکده علوم ورزشی، گروه فیزیولوژی ورزشی، کرمانشاه، ایران ، Worya2626@gmail.com
مقدمه: با توجه به نقش مکمل کلرلا در بهبود و ارتقاء سیستم آنتی‌اکسیدانی، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر شش هفته برنامه تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) و مکمل‌دهی کلرلا ولگاریس بر سطوح مارکر‌های استرس اکسیداتیو در مردان دارای اضافه ‌وزن بود.
روش بررسی: 30 نفر آزمودنی تحقیق حاضر (سن 1/2±8/22 سال؛ BMI  6/9±1/27 کیلوگرم بر متر مربع) به صورت تصادفی در سه گروه: مکمل+ تمرین، دارونما+تمرین و تمرین قرار گرفتند. قبل و 48 ساعت پس از پایان 6 هفته تمرین HIIT نمونه‌های خونی از آزمودنی‌ها گرفته و برای اندازه مالون‌دی‌آلدهید (MDA)، پروتئین کربونیل (PC) و نیتریک اکساید (NO) مورد استفاده قرار گرفت. برنامه تمرین آزمودنی‌ها شامل 6 هفته فعالیت ورزشی HIIT فزآینده سه روز در هفته با شدت 90% ضربان قلب بیشینه بود. آزمودنی‌های گروه مکمل قرص (300 میلی‌گرم) مکمل کلرلا ولگاریس را روزی چهار نوبت در طی شش هفته آزمون مصرف می‌کردند و گروه دارونما قرص ساکاروز مشابه کلرلا مصرف کردند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد مکمل کلرلا ولگاریس همراه با برنامه HIIT موجب کاهش معنادار MDA و PC در مقایسه با سایر گروه‌ها شد (05/0>p). همچنین سطوح NO هنگام مقایسه سه گروه افزایش معناداری در گروه مکمل+تمرین نسبت به گروه تمرین نشان داد (05/0>p)، اما اختلاف معنی‌داری با گروه دارونما+تمرین نشان نداد.
بحث و نتیجه‌گیری: فعالیت بدنی تناوبی با شدت بالا همراه با مکمل‌دهی کلرلا والگاریس در مقایسه با انجام تمرین HIIT بدون مصرف کلرلا می‌تواند اثرات مفید تری بر شاخص‌های آنتی‌اکسیدانی در افراد دارای اضافه وزن داشته باشد.

واژه‌های کلیدی: استرس اکسیداتیو، آنتی‌اکسیدان، مالون دی آلدهید، تشکیل پروتئین کربونیل
دریافت: 1398/5/10 | پذیرش: 1398/7/10 | انتشار: 1398/7/10

Govahi A, Tahmasebi W, Azizi M. Evaluation of the simultaneous effect of Chlorella vulgaris supplementation and high intensity interval training on resting levels of oxidative stress markers and aerobic fitness in overweight healthy men. EBNESINA 2019; 21 (3) :12-22

گواهی امین، طهماسبی وریا، عزیزی محمد. بررسی تأثیر همزمان مکمل‌دهی کلرلا والگاریس و تمرین تناوبی با شدت بالا بر سطوح استراحتی مارکرهای استرس اکسیداتیو و آمادگی هوازی در مردان سالم دارای اضافه وزن. ابن سينا. 1398; 21 (3) :12-22