:: دوره 22، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) ::
خیرالله صادقی ، علی اکبر فروغی ، امیرسام کیانی مقدم ، میثم بازانی* ، علی اکبر پرویزی فرد
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده پزشکی، گروه روانشناسی بالینی، تهران، ایران ، bazani.misam@yahoo.com
مقدمه: شواهد روبه‌رشدی نشان می‌دهند که مداخلات خودیاری مبتنی بر توجه‌آگاهی منافعی برای سلامت جسمانی و روان‌شناختی در جمعیت‌های مختلف دارند. توازن هیجانی مبتنی بر توجه‌آگاهی برنامه جدیدی است که تاکنون کارآمدی فرمت خودیاری آن مورد بررسی قرار نگرفته است. پژوهش حاضر به بررسی کارآمدی این برنامه بر کژتنظیمی هیجان و بر شفقت بر خود در یک نمونه دانشجویی پرداخت.
روش‌ بررسی: این مطالعه یک کارآزمایی تصادفی کنترل‌شده دوسوکور بود. هشتاد دانشجو به‌صورت تصادفی در دو گروه (هر گروه 40 نفر) خودیاری توازن هیجانی مبتنی بر توجه‌آگاهی یا کنترل فهرست انتظار قرار گرفتند. سنجش‌ استفاده از مقیاس توجه‌آگاهی (MAAS)، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (DERS) و مقیاس شفقت بر خود (SCS)، پیش از شروع مداخله، ده هفته بعد و در پی‌گیری دوماهه به انجام رسید.
یافته‌ها: تحلیل کوواریانس نشان‌دهنده اثر معنادار برنامه خودیاری مداخله مبتنی بر توجه‌آگاهی بر کژتنظیمی هیجان و شفقت برخود در گروه آزمایش در پس‌آزمون و پیگیری بود (05/0>p)، درحالی‌که گروه کنترل فهرست انتظار در هیچ‌کدام از مقیاس‌ها تغییر معناداری وجود نداشت. همچنین افزایش معناداری در توجه‌آگاهی در مرحله پس‌آزمون مشاهده شد (05/0>p). تغییرات به دست آمده در پیگیری دو ماهه پابرجا بود.
بحث و نتیجه‌گیری: توازن هیجانی مبتنی بر توجه‌آگاهی می‌تواند یک برنامه خودیاری اثربخش، ارزان و مقبول در جهت کاهش کژتنظیمی هیجان و همچنین مؤثر بر شفقت بر خود باشد.
واژه‌های کلیدی: توجه‌آگاهی، هیجان، شفقت
دریافت: 1399/8/4 | پذیرش: 1399/10/20 | انتشار: 1399/12/12

Sadeghi K, Foroughi A, Kianimoghadam A S, Meysam B, Parvizifard A. The effectiveness of self-help of mindfulness-based emotional balance on emotion dysregulation and self-compassion. EBNESINA 2020; 22 (4) :29-38

صادقی خیرالله، فروغی علی اکبر، کیانی مقدم امیرسام، بازانی میثم، پرویزی فرد علی اکبر. اثربخشی خودیاری توازن هیجانی مبتنی بر توجه آگاهی بر کژتنظیمی هیجان و شفقت بر خود. ابن سينا. 1399; 22 (4) :29-38