دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، دانشکده بهداشت، گروه سلامت در حوادث و بلایا، یزد، ایران ، adel.eftekhari.65@gmail.com
چکیده: (2311 مشاهده)
مقدمه: یکی از مهمترین وظایف مسئولین یک جامعه، پیشبینی، برنامهریزی و تأمین تمهیدات لازم برای مقابله با بحران و عوارض ناشی از آن بوده و از مهمترین اقداماتی که دولتها باید انجام دهند، تأمین آب و غذای سالم و بهداشتی برای افراد در معرض آسیب است. در مقاله حاضر، به مروری بر نیازهای تغذیهای در موقع رخداد بلایا و سنجش تمهیدات لازم برای رفع آنها پرداخته شده است.
روش بررسی: در این مطالعه مروری با جستجو در پایگاههای اطلاعاتی و با استفاده از کلید واژههای تغذیه، مدیریت، بحران، بلایا و جیرههای غذایی در بازه زمانی سالهای 1960 تا 2017 دادههای لازم جمعآوری و مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: با مرور مطالعات مشاهده شد که پس از وقوع بلایا در ابتدا سنجش شاخصهایی مانند برآورد جمعیت مورد نظر برای ارائه خدمات، برآورد احتمالی کودکان شیرخوار، شرایط آب و هوایی و اقلیمی منطقه، نیروی انسانی آگاه در زمینه مواد غذایی و... باید توسط مدیریت مواد غذایی در شرایط بحران انجام پذیرد. پس از ارزیابی وضعیت تغذیهای گروههای اولویتدار، باید متناسب با هرگروه برنامه مدیریتی تغدیه جداگانه طراحی شود.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به نقش مهم تغذیه در بلایا، پس از وقوع بلایا باید بهترین محتوای تغدیهای متناسب با شرایط بلایا فراهم گردد و استانداردهای موجود جهت نیاز به هر نوع ماده غذایی و متناسب برای هر گروه سنی و جنسی و... ، مقدار خاصی که مورد نیاز است بررسی و فراهم گردد و با توجه به نیازهای تغذیهای و عدم دسترسی به انواع مواد غذایی، بستههای پودر مانند با ترکیبات لازم جهت حل شدن سریع در آب تهیه گردد.