دانشگاه علوم پزشکی آجا ، hamze.shahali@ajaums.ac.ir
چکیده: (۱۹۴۴ مشاهده)
مقدمه: مهمترین چالش در هوانوردی تأمین بهداشت و سلامت مسافرین و خدمه پروازی است. در هنگام اجتماع انسانها در یک فضای بسته گسترش عوامل عفونی مسری، خصوصاً ویروسهای تنفسی، همواره یکی از نگرانیهای اصلی بوده و میتواند سبب ازکار افتادگی یا مرگ مبتلایان شود.
روش بررسی: جستجوی مروری جامع با استفاده از پایگاههای اطلاعاتی، کتب تخصصی پزشکی هوافضا، طب مسافرت و مراجع بین المللی و ملی برای توصیهها، مقررات و دستورالعملهای پزشکی در زمینه همهگیری کووید-19 (SARS-CoV-2) و سایر عفونتهای ویروسی ریوی قابل انتقال در پرواز انجام شد.
یافتهها: اولین اقدام طبقه بندی شدت خطر پرواز به سطوح پایین، متوسط و بالا است. غربالگری مؤثر قبل از سوار شدن به هواپیما با بررسی وجود علائم ابتلا در مسافرین و خدمه پروازی و اندازهگیری دمای بدن و ادامه آن در پروازهای بالای 4 ساعت لازم است. در صورت تأیید ابتلا، گزارش به مراجع بهداشتی، قرنطینه 14 روزه تا بهبودی کامل و استفاده از روشهای محافظت فردی و رعایت اصول و توصیههای بهداشتی در پرواز ضروری است. اقدامات کنترل عفونت و اصول روزآمد گندزدایی تجهیزات و وسائل پرنده نیز نکات مهمی در بهداشت و حفظ سلامت در هوانوردی است.
بحث و نتیجهگیری: با گسترش روزافزون مسافرتهای بینالمللی هوایی، بیشترین انتقال عفونتهای ویروسی تنفسی، خصوصاً از ناقلین بی علامت، در طول پرواز رخ داده و هواپیما محل پاک و امنی نیست. با وجود مقررات، توصیهها و دستورالعملهای متعدد پزشکی هوایی آنچه سبب توفیق در قطع زنجیره انتقال کووید-19 خواهد شد، همکاری و تعامل نزدیک مجامع پزشکی و صنعت هوانوردی است.
Momenzadeh M, Shahali H, Amirabadi Farahani A. COVID-19 pandemic and health as well as hygiene guidelines in aviation. EBNESINA 2020; 22 (2) :56-62 URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-872-fa.html
مومن زاده محمود، شاه علی حمزه، امیرآبادی فراهانی آزاده. پاندمی کووید ۱۹ و دستورالعملهای بهداشت و سلامت
در هوانوردی. ابن سينا. ۱۳۹۹; ۲۲ (۲) :۵۶-۶۲