گروه روانشناسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران ، mirzahoseini@qom-iau.ac.ir
چکیده: (2163 مشاهده)
زمینه و اهداف: سازگاری اجتماعی شامل سازگاری فرد با محیط اجتماعی خود است که این سازگاری ممکن است با تغییر دادن خود و یا محیط به دست آید. هدف این تحقیق مقایسه میزان اثربخشی مشاوره فردی مبتنی بر شفقت درمانی با مشاوره خانواده درمانی مبتنی بر نظام عاطفی بوئن بر سازگاری اجتماعی دختران افسرده نوجوان بود.
روش بررسی: در این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون و پیگیری همراه با گروه گواه از بین دختران 1714 ساله محصل در مدارس دولتی شهر تهران، تعداد 30 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه گواه تقسیم شدند. پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل (1961) در چهار نوبت (پیشآزمون، پسآزمون، پیگیری دوم ماهه، پیگیری شش ماهه) توسط گروه نمونه تکمیل شد. پس از گردآوری داده با آزمون آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد هر دو مشاوره فردی مبتنی بر شفقت درمانی و خانواده درمانی مبتنی بر نظام عاطفی بوئن بر کاهش ناسازگاری دختران نوجوان مؤثر بود (0.001>p). همچنین نتایج حاکی از این بود که در گروه مشاوره فردی نسبت به خانواده درمانی، میزان ناسازگاری و مؤلفههای آن به طور معناداری کاهش یافته است (0.001>p).
نتیجهگیری: با توجه به آنچه بیان شد نتیجه تحقیق نشان داد مشاوره فردی مبتنی بر شفقت درمانی نسبت به خانواده درمانی مبتنی نظام عاطفی بوئن بر سازگاری اجتماعی دختران اثربخشتر بود.
Hooshmand Z, Mirza Hosseini H, Zargham Hajebi M. Comparing the effectiveness of individual counseling based on compassion therapy with family therapy counseling based on bowen's emotional system on social adjustment of depressed adolescent girls. EBNESINA 2021; 23 (3) :85-92 URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-974-fa.html
هوشمند زینب، میرزاحسینی حسن، ضرغامحاجبی مجید. مقایسه اثر بخشی مشاوره فردی مبتنی بر شفقت درمانی با خانواده درمانی مبتنی بر نظام عاطفی بوئن بر سازگاری اجتماعی دختران افسرده نوجوان. ابن سينا. 1400; 23 (3) :85-92