زهرا فارسی، ناهید دهقان نیری، دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: حضور در شرایط نامتعارف جنگ، برای بسیاری از افراد از جمله کارکنان مراقبت بهداشتی تنش زاست. تا کنون، چگونگی تطابق و تسهیل کنندههای آن در مراقبین بهداشتی در شرایط استرس زای بحران شناسایی نشده است. هدف از این پژوهش تبیین تسهیل کنندههای تطابق در کارکنان حرفه ای مراقبت بهداشتی در جنگ ایران و عراق میباشد.
روش بررسی: این مطالعه ی کیفی به روش تحلیل محتوا در سالهای 94-1393 انجام شد. پژوهشگر هم زمان دادهها را جمعآوری، کدگذاری و تحلیل نمود. در بررسی انجام شده توسط پژوهشگر، 119 روایت مکتوب از 101 نفر از کارکنان مراقبت بهداشتی در طول هشت سال دفاع مقدس جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از اصول تحلیل دادههای کیفی استفاده شد.
یافتهها: نتایج حاصل از تحلیل 952 صفحه از خاطرات ثبت شده کارکنان مراقبت بهداشتی در متون مرتبط منجر به ظهور 5 تم اصلی شد. تمهای اصلی مستخرج از دادهها عبارت از انگیزه قوی مبارزه/ حضور، مقاومت بالا، برخورداری از حمایت اجتماعی، قوت قلب و پرداختن به فعالیتهای جانبی بودند.
بحث و نتیجهگیری: تبدیل تجربیات و دانش پنهان کارکنان مراقبت بهداشتی در هشت سال دفاع مقدس به دانش آشکار میتواند در شناسایی و تحلیل مشکلات و ارائه راهکارهای مناسب در سناریوهای مشابه و تولید دانش در زمینه تسهیل کنندههای تطابق و سازگاری بهتر مراقبین بهداشتی جهت مواجه با شرایط نامتعارف و بحرانی اثربخش باشد.
|
محسن ابراهیمی، رضا لالوی، دوره 18، شماره 2 - ( 4-1395 )
چکیده
مقدمه: آنتیبادیها، بیش از سه دهه است که کمابیش به عنوان رایجترین کلاس مولکولهای تشخیصی، محدوده کاربردی گستردهای را داشتهاند تا این که با پیدایش آپتامرها، جایگزینی برای آنها به وجود آمد. آپتامرها توانایی آن را داشتند تا بر نواقص آنتیبادیها غلبه کنند. آپتامرها معمولاً با استفاده از تکنیکهای شیمی ترکیبی به صورت برون تن تهیه میشوند که توسط یک فرایند آزمایشگاهی تدریجی به نام SELEX از کتابخانههای ترکیبی جدا میشوند. طرز کار SELEX توسط تکرار مراحل متوالی مشخص میگردد که این مراحل انتخاب (اتصال، تفکیک، شستشو)، تکثیر و شرطیسازی است.
روش بررسی: این مطالعه مروری بر روی آپتامرها و مقایسه آنها با آنتیبادیها و کاربردهای آن به عنوان عامل شناسایی است.
یافتهها: آپتامرها با توجه به میل ترکیبی بالا و پایداری بالا به عنوان بیوسنسور، در استفادههای بالینی در درمان و تشخیص، کیتهای تشخیصی آزمایشگاهی، رویکردهای تشخیصی در بیوتروریسم و به عنوان عوامل دارورسانی کاربردهای وسیع و گستردهای دارند.
بحث و نتیجهگیری: کاربردها و قابلیتهای آپتامرها و حسگرهای ساخته شده از آنها در زمینههای علوم مختلف به خصوص تطابق این کاربردها بر مأموریتهای نظامی همچون شناسایی باقیمانده سلاحهای شیمیایی، شناسایی عوامل مورد استفاده در بیوتروریسم و تهدیدهای بیولوژیک، شناسایی ویروسها، توکسینها و پاتوژنها اهمیت تحقیق و مطالعه هر چه بیشتر این زمینه را نشان میدهد.
|
مهدیه نژادشفیعی، علی رحمانی، فروغ سرهنگی، دوره 19، شماره 1 - ( 1-1396 )
چکیده
مقدمه: سالانه حوادث میلیون ها نفر را به کام مرگ میکشاند و موجبات مصدومیت عده زیادی را فراهم میآورد. آمادگی در مقابل حوادث و اقدامات امداد و انتقال به موقع بعد از وقوع حادثه اثرات نامطلوب خطر را به حداقل میرساند. این مطالعه با هدف آشنایی و تبیین ابعاد امداد و انتقال مصدومین در حوادث و بلایا انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مرور توصیفی است که از طریق بررسی منابع و متون چاپی و الکترونیکی در پایگاههای معتبر علمی با کلید واژه های حوادث و بلایا، مصدوم، بیمار، امداد و انتقال و ابعاد بین سال های 2000 تا 2015 اطلاعات جمع آوری و تحلیل محتوا شده است.
یافتهها: فرایند انتقال مصدومین در حوادث دارای ابعاد گوناگون بوده و تابع عوامل چند گانه است که مهمترین آنها عبارتند از: نوع حادثه، موقعیت حادثه، شدت و وسعت حادثه، شرایط مصدومین، تعداد مصدومین، منابع انسانی تخصصی درمان، منابع تجهیزاتی درمانی، امکانات و وسایل انتقال، تیم انتقال، امنیت انتقال، مدیریت و فرمان دهی انتقال، تریاژ، برنامهریزی، هماهنگی و همکاریهای بین بخشی.
بحث و نتیجهگیری: اهداف حفظ حیات مصدومین و دسترسی هرچه سریعتر به اقدامات تشخیصی و درمانی تخصصی، کاهش عوارض و خطرات انتقال و همچنین پاسخگویی مطلوب به نیازهای سازمانی و ملی ایجاب میکند که در برنامه ریزی و مدیریت انتقال مصدومین، تمامی ابعاد انتقال را بطور دقیق در نظر گرفت.
|
جلیل مظلوم، حسن عبداللهی، دوره 19، شماره 4 - ( 10-1396 )
چکیده
مهدیه نژادشفیعی، محمود نکویی مقدم، دوره 20، شماره 3 - ( 7-1397 )
چکیده
شیما طباطبایی، دوره 20، شماره 4 - ( 10-1397 )
چکیده
آراسب دباغ مقدم، افشین آخوندزاده بستی، سید علی کشاورز، ابوالفضل کامکار، انوشه شریفان، علی میثاقی، تقی زهرایی صالحی، سید ابوالقاسم جزایری، دوره 21، شماره 1 - ( 1-1398 )
چکیده
مقدمه: در وضعیتهای اضطراری، مانند سیل، زلزله و جنگ، سوء تغذیه ممکن است به بزرگترین مشکل بهداشت عمومی تبدیل شود و خود، عاملی برای مرگ و میر بیشتر بازماندگان باشد. هدف از این مطالعه، ارایه فرمولاسیون و نمونه سازی جیره اضطراری مقوی و مغذی با قابلیت نگهداری طولانی برای شرایط اضطراری به منظور کاهش نرخ مرگ و میر در بین بازماندگان یا رزمندگان است.
روش بررسی: در این مطالعه ۴ نوع جیره اضطراری جدید بر پایه آرد گندم و برنج (به عنوان منبع کربوهیدرات)، شیر خشک و آرد سویا (به عنوان منبع پروتئین) و روغن قنادی (به عنوان منبع چربی) به روش «آزمون و خطا» و با در نظر گرفتن مسائلی مانند کام پذیری، قیمت تمام شده، فرهنگ بومی غذایی کشور، وزن مناسب فرموله شده و ویژگیهای حسی و کیفیت میکروبی آنها پس از شش ماه نگهداری در انکوباتور مورد بررسی قرار گرفت. تمامی اطلاعات سپس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: در مجموع یکی از نمونهها حاوی آرد گندم و شیرخشک، در چهار ویژگی رنگ و ظاهر، طعم، بو و پذیرش کلی بیشترین مقبولیت را در مقایسه با سایر جیرهها به خود اختصاص داد. این جیره از نظر مقبولیت بافت نیزبا کسب 37/6 امتیاز، رتبه دوم را کسب نمود (بیشترین امتیاز 5/6 از 9 بود). از سوی دیگر، به جز شمارش کلی باکتریهای مزوفیل - که آن هم در محدوده استاندارد قرار داشت - در باقی موارد هیچ باکتریی رشد نکرد.
بحث و نتیجهگیری: در مجموع به نظر میرسد نمونه حاوی آرد گندم و شیر برای معرفی به عنوان یک جیره اضطراری ویژگیهای لازم را هم از نظر حسی و هم از نظر کیفیت میکروبی (سلامت و ایمنی برای مصرف کنندگان) دارا باشد.
فائزه سیاه وش، سکینه شب بیدار، میر سعید یکانی نژاد، دوره 21، شماره 2 - ( 4-1398 )
چکیده
مقدمه: یکی از بحرانها و معضلات اساسی در کلان شهر تهران، قرار گرفتن در معرض ذرات معلق آلاینده هوا است. مطالعات مختلف تأثیر ذرات معلق آلاینده هوا را بهصورت افزایش مشکلات قلبی- عروقی و تنش اکسیداتیو نشان دادهاند، لذا هدف از این مطالعه بررسی ارتباط ذرات معلق کمتر از 5/2 و 10 میکرون و ظرفیت تام آنتی اکسیدان رژیم غذایی با قند خون ناشتا، چربیهای سرم و فشارخون در سالخوردگان ساکن شهر تهران بوده است.
روش بررسی: در مطالعه حاضر 226 نفر سالخورده در سال 1394 مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه بسامد خوراک از افراد واجد شرایط جمعآوری شد. ظرفیت تام آنتی اکسیدانی رژیم غذایی محاسبه شد و آزمایشهای بیوشیمیایی شامل قند خون ناشتا و چربیهای سرم انجام گرفت. غلظت ذرات معلق از سازمانهای مربوطه در استان تهران دریافت شد. از آزمون آماری آنالیز واریانس جهت تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد.
یافتهها: بین میانگین فشارخون سیستولیک دو گروه از افرادی که در سهک اول و دوم 5/2PM (044/0p=) و 10PM (026/0p=) قرار داشتند، تفاوت معناداری وجود داشت. بین افرادی که در سهک اول و دوم همچنین سهک دوم و سوم 10PM قرار داشتند نیز اختلاف معناداری با فشارخون دیاستولیک مشاهده شد (002/0p=)؛ اما ارتباط معناداری بین ذرات معلق و دریافت آنتیاکسیدانهای رژیم غذایی با سایر زیست نشانگرهای متابولیک مشاهده نشد.
بحث و نتیجهگیری: تحقیق حاضر نشان داد که مواجهه سالمندان با ذرات معلق کمتر از 5/2 میکرون سبب افزایش فشارخون آنان خواهد شد.
مهدیه نژادشفیعی، علی رحمانی، محمود نکویی مقدم، دوره 21، شماره 2 - ( 4-1398 )
چکیده
ازاده نجارزاده، عادل افتخاری، سید جواد سادات، مریم عزیزی، سمانه میرزایی، دوره 21، شماره 3 - ( 7-1398 )
چکیده
مقدمه: یکی از مهمترین وظایف مسئولین یک جامعه، پیشبینی، برنامهریزی و تأمین تمهیدات لازم برای مقابله با بحران و عوارض ناشی از آن بوده و از مهمترین اقداماتی که دولتها باید انجام دهند، تأمین آب و غذای سالم و بهداشتی برای افراد در معرض آسیب است. در مقاله حاضر، به مروری بر نیازهای تغذیهای در موقع رخداد بلایا و سنجش تمهیدات لازم برای رفع آنها پرداخته شده است.
روش بررسی: در این مطالعه مروری با جستجو در پایگاههای اطلاعاتی و با استفاده از کلید واژههای تغذیه، مدیریت، بحران، بلایا و جیرههای غذایی در بازه زمانی سالهای 1960 تا 2017 دادههای لازم جمعآوری و مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: با مرور مطالعات مشاهده شد که پس از وقوع بلایا در ابتدا سنجش شاخصهایی مانند برآورد جمعیت مورد نظر برای ارائه خدمات، برآورد احتمالی کودکان شیرخوار، شرایط آب و هوایی و اقلیمی منطقه، نیروی انسانی آگاه در زمینه مواد غذایی و... باید توسط مدیریت مواد غذایی در شرایط بحران انجام پذیرد. پس از ارزیابی وضعیت تغذیهای گروههای اولویتدار، باید متناسب با هرگروه برنامه مدیریتی تغدیه جداگانه طراحی شود.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به نقش مهم تغذیه در بلایا، پس از وقوع بلایا باید بهترین محتوای تغدیهای متناسب با شرایط بلایا فراهم گردد و استانداردهای موجود جهت نیاز به هر نوع ماده غذایی و متناسب برای هر گروه سنی و جنسی و... ، مقدار خاصی که مورد نیاز است بررسی و فراهم گردد و با توجه به نیازهای تغذیهای و عدم دسترسی به انواع مواد غذایی، بستههای پودر مانند با ترکیبات لازم جهت حل شدن سریع در آب تهیه گردد.
شهناز علیان عجم، علیرضا قاسمی زاد، عباس قلتاش، دوره 21، شماره 3 - ( 7-1398 )
چکیده
مقدمه: هدف از مدیریت سلامت در بحران، ایجاد رویهای یکپارچه در امر برخورد، مداخله و سالمسازی بعد از حوادث و بلایا در حوزه سلامت است. باتوجه به اهمیت آمادگی بیمارستانها در حوادث بحرانی، پژوهش حاضر در پی «تبیین مدل فرآیند محوری مدیریت سلامت در بحران» در بیمارستانها با هدف پیشگیری و به حداقل رساندن آسیبهای جانی، مالی ناشی از حوادث و بحرانهای داخل و خارج بیمارستانها بوده است.
روش بررسی: این مطالعه یک پژوهش کیفی با رویکرد نظریه مبنا بود. انتخاب نمونهها از میان کارکنان شاغل در بخشهای درمانی و غیر درمانی و از طریق مصاحبه عمیق بود. جامعه آماری تحقیق شامل همه کارکنان بیمارستان توحید بوشهر بود که از میان آنها 20 نفر از کارکنان درمانی، 10 نفر مسئول بخش و 5 نفر از کارشناسان و خبرگان در امر مدیریت بحران، به صورت هدفمند انتخاب شدند. جمعآوری دادهها تا حدی ادامه یافت که اشباع دادهها حاصل گردید. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از روش کدگذاری (کدگذاری باز، محوری و گزینشی) انجام شد. اعتباریابی از روش قابلیت باورپذیری، قابلیت انتقالپذیری، قابلیت اطمینانپذیری و قابلیت تأییدپذیری صورت گرفت.
یافتهها: مؤلفههای فرآیند مدیریت طب بحران، شامل ارزیابی ریسک خطر، ارزیابی منابع، برنامهریزی (پیشگیری، آمادگی، مقابله، بازسازی)، اثربخشی فرایند و ارتقاء فرایند هستند که در یک مدل نُه مرحلهای مدیریت فرایند، طراحی شدهاند.
بحث و نتیجهگیری: برای موفقیت در برنامهریزی مدیریت سلامت در بحران در بیمارستانها به یک روش ساماندهی مدیریت سلامت در بحران بر مبنای فرآیند محوری نیاز است. مدیریت فرآیندمحور، روشی منظم، شفاف و پایشپذیر است که جهت ارتقا و بهبود سلامت در مقابله با حوادث و بلایا پیشنهاد میگردد.
سعید نظری، زهرا فارسی، منصوره جعفرخانی، دوره 22، شماره 1 - ( 1-1399 )
چکیده
مقدمه: آسیب طناب نخاعی به عنوان یک اختلال ناتوان کننده، پیامدهای جسمی، روانشناختی و اجتماعی فراوانی برای فرد ایجاد میکند و میتواند روی همه شاخصهای کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد؛ لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مؤثر بر کیفیت زندگی افراد مبتلا به آسیب طناب نخاعی به دنبال بلایای انسان ساخت و بلایای طبیعی انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه متاسنتز کیفی است. ﺗﻤﺎﻣﯽ ﭘﮋوﻫﺶﻫﺎیی که از رویکرد مطالعات کیفی جهت بررسی بیماران مبتلا به صدمات نخاعی استفاده کرده بودند در بازه زمانی 1995تا 2018 با استفاده از ﮐﻠﯿﺪ واژهﻫﺎی «کیفیت زندگی»، «آسیب نخاعی»، « بلایای انسان ساخت» و « بلایای طبیعی»، «تحلیل محتوا»، « تحلیل مفهوم»، «تحلیل تماتیک»، «گراندد تئوری»، «پدیده شناسی»، « قوم شناسی»، «تحقیق تاریخی»، «مطالعات ترکیبی» و«متاسنتز» در پایگاههای ساینس دایرکت، امدیکانسالت، پدرو، پروکوئست، پابمد، اسآیدی، مدلیب، مگیران، اسکوپوس، گوگل اسکالر، ایرانمدکس، کوکران، سینال و بلکول ﺟﻬﺖ ورود ﺑﻪ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ و تحلیل ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ.
یافتهها: بر اساس معیارهای بالا 18مقاله استخراج شد که در نهایت 9 مقاله مرتبط با موضوع و بر اساس معیارهای ورود به مطالعه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. در نهایت 5 درونمایه اصلی شامل: استقلال، اشتغال، وضعیت عاطفی و روانی، کیفیت زندگی و تطابق استخراج شد که نشان از اهمیت آنها برای افراد مبتلا به آسیب طناب نخاعی داشت.
بحث و نتیجهگیری: طی مراحل اولیه پس از آسیب نخاعی توانایی شرکت در کارهای مشارکتی و تصمیمگیریهای فردی کاهش مییابد که ناشی از محدودیتهای فیزیکی، روانشناختی و محیطی است. داشتن دید کل نگر و توجه به تمام ابعاد زندگی بیماران مبتلا به آسیبهای نخاعی توصیه میشود.
علیرضا خوشدل، دوره 22، شماره 1 - ( 1-1399 )
چکیده
-
محسن احمدی طهور سلطانی، شکوفه طاهرآبادی، امیر محسن راهنجات، ارسیا تقوا، هاله شاهدحق قدم، وحید دنیوی، دوره 22، شماره 1 - ( 1-1399 )
چکیده
مقدمه: شیوع کروناویروس جدید (کووید 19) از ژانویه 2020 تبدیل به یک بحرانی ناگهانی و جهانی در حوزه سلامت عمومی شد. این پژوهش با هدف بررسی پیشینه پژوهشهای انجام شده جهت استخراج مداخلات روانشناختی اثربخش و همچنین ارائه راهکارهای عملی مداخله صحیح در بحران انجام شد.
روش بررسی: این مقاله به روش مقالات مروری روایتی از تاریخ 1 ژانویه تا 1 آپریل 2020 با جستجوی کلید واژگان بیماری کروناویروس جدید 2019، کادر پزشکی و پرستاری، مداخله در بحران، شیوع کرونا ویروس جدید، کووید19، شیوع بیماری واگیر، خدمات در بحران، مکانیسمهای دفاعی، شخصیت و بحران در سایتهای معتبر پابمد، ساینس دیرکت، اسکوپوس، گوگل اسکالر، پروکوئست و همچنین معروفترین پایگاههای دادههای داخلی یعنی پایگاه جهاد دانشگاهی، ایرانمدکس، مجیران به دو زبان انگلیسی و فارسی انجام شد. علاوه بر این، برخی از مقالات که به طور آنلاین توسط کمیسیون بهداشت ملی چین، مرکز ملی پیشگیری و کنترل بیماریها و سازمان جهانی بهداشت منتشر شده است، نیز مورد جستجو قرار گرفتند.
یافتهها: در مجموع، از تعداد 200 مقاله انگلیسی به دست آمده در زمینه مداخلات روانشناختی در بحرانها، تعداد 35 مقاله واجد شرایط برای این مطالعه بودند که تمام متن مورد مرور روایتی نهایی قرار گرفتند.
بحث و نتیجهگیری: بر اساس مرور مقالات موجود مشخص شد خطوط تلفن ویژه و خدمات روانشناختی آنلاین نقش مهمی در حفظ و افزایش سلامت روان شهروندان در بدو شیوع کروناویروس دارد و نقش این نوع خدمات در ابتدای اپیدمی بیشتر از مداخلات روانشناختی چهره به چهره است.
ساناز عینی، متینه عبادی، نغمه ترابی، دوره 22، شماره 1 - ( 1-1399 )
چکیده
مقدمه: با توجه به شیوع ویروس کرونا در بین مردم به ویژه کشورهای آسیبدیده که باعث ایجاد اضطراب شده است؛ هدف پژوهش حاضر مدلیابی علّی اضطراب کرونا در دانشجویان براساس خوشبینی و تابآوری با میانجیگری حمایت اجتماعی ادراکشده بود.
روش بررسی: روش پژوهش توصیفی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعهی آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند را تشکیل میداد که 300 نفر به صورت اینترنتی و از طریق شبکههای مجازی در پژوهش شرکت کردند. ابزارهای جمعآوری اطلاعات شامل مقیاس اضطراب بیماری کرونا (علیپور و همکاران، 1398)، پرسشنامه جهتگیری زندگی (شیر و کارور، 1992)، مقیاس تابآوری (کانر و دیویدسون، 2003) و مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراکشده (زیمت و همکاران، 1988) بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری و از طریق نرم افزارهای Spss23 و 8.8 Lisrel انجام شد.
یافتهها براساس نتایج بدست آمده مدل علّی رابطه بین خوشبینی، تابآوری، حمایتاجتماعی ادراکشده و اضطراب کرونا دانشجویان براساس شاخصهای مختلف برازش تأیید شد. خوشبینی، تابآوری و حمایت اجتماعی ادراکشده بر میزان اضطراب کرونا دانشجویان اثر مستقیم دارند؛ همچنین خوشبینی و تابآوری از طریق حمایت اجتماعی ادراکشده بر اضطراب کرونا دانشجویان تأثیر غیرمستقیم دارد (05/0>P).
بحث و نتیجهگیری: بنابراین، خوشبینی، تابآوری و حمایت اجتماعی ادراکشده نقش مهمی در میزان اضطراب کرونا دانشجویان ایفا میکنند و هدف قراردادن این سه مؤلفه به وسیله درمانهای روانشناختی، میتواند در کاهش اضطراب کرونا دانشجویان مؤثر باشد.
سعید نظری، منصوره جعفرخانی، آراسب دباغ مقدم، دوره 22، شماره 2 - ( 4-1399 )
چکیده
مقدمه: بحرانهای انسان ساخت مانند جنگ، گروهای آسیب پذیر خصوصاً کودکان را در معرض مشکلات متعددی قرار میدهد. دریﺎﻓﺖ ﻧﺎﮐﺎﻓﯽ ﺑﺮﺧﯽ ﻣﻮاد ﻏﺬایﯽ ﮐﻮدک را در ﻣﻌﺮض ﺧﻄﺮ ﺳﻮء ﺗﻐﺬیﻪ ﻗﺮار ﻣﯽ دﻫﺪ. لذا هدف از این مطالعه بررسی تأثیرات بحرانهای انسان ساخت بر تغذیه کودکان ست.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه مروری است. ﺗﻤﺎﻣﯽ ﭘﮋوﻫﺶﻫﺎ با کلید واژههای «بلایای انسان ساخت»، « تغذیه کودکان»، « عوامل مؤثر» و «سوء تغذیه» در ﺑﺎﻧﮏﻫﺎی اﻃﻼﻋﺎﺗﯽ ﺑﯿﻦاﻟﻤﻠﻠﯽ و ﻣﻠﯽ در بازه زمانی 1995 تا 2018 ﺟﻬﺖ ورود ﺑﻪ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ.
یافتهها: از 25 مقاله اولیه ورودی به مطالعه بر اساس معیارهای ورورد و خروج 8 پژوهش اصلی انتخاب شدند و پس از استخراج اطلاعات آنها، مشخص شد که سوء تغذیه برای کودکان در زمان بلایا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اطلاعات مستخرج از مقالات مورد بررسی قرار گرفتند.
بحث و نتیجهگیری: در شرایط بحران و بلایا، محدودیت منابع غذایی وکاهش دریافت انرژی شامل ریز مغذیها و ویتامینها، افراد جامعه دچار بحران را مستعد ابتلا به انواع عفونتها و بیماریها مینماید و این موضوع موجب افزایش میزان مرگ و میر کودکان میشود. بنابراین لازم است که در فاز آمادگی سیکل بلایا با اجرای برنامههای مراقبتی و درمانی از آموزش و توسعه دانش مفید در تمام سطوح جامعه برای حمایت بیشتر این گروه آسیبپذیر در فاز پاسخ و بازیابی سیکل بلایا استفاده شود.
محمود مومن زاده، حمزه شاه علی، آزاده امیرآبادی فراهانی، دوره 22، شماره 2 - ( 4-1399 )
چکیده
مقدمه: مهمترین چالش در هوانوردی تأمین بهداشت و سلامت مسافرین و خدمه پروازی است. در هنگام اجتماع انسانها در یک فضای بسته گسترش عوامل عفونی مسری، خصوصاً ویروسهای تنفسی، همواره یکی از نگرانیهای اصلی بوده و میتواند سبب ازکار افتادگی یا مرگ مبتلایان شود.
روش بررسی: جستجوی مروری جامع با استفاده از پایگاههای اطلاعاتی، کتب تخصصی پزشکی هوافضا، طب مسافرت و مراجع بین المللی و ملی برای توصیهها، مقررات و دستورالعملهای پزشکی در زمینه همهگیری کووید-19 (SARS-CoV-2) و سایر عفونتهای ویروسی ریوی قابل انتقال در پرواز انجام شد.
یافتهها: اولین اقدام طبقه بندی شدت خطر پرواز به سطوح پایین، متوسط و بالا است. غربالگری مؤثر قبل از سوار شدن به هواپیما با بررسی وجود علائم ابتلا در مسافرین و خدمه پروازی و اندازهگیری دمای بدن و ادامه آن در پروازهای بالای 4 ساعت لازم است. در صورت تأیید ابتلا، گزارش به مراجع بهداشتی، قرنطینه 14 روزه تا بهبودی کامل و استفاده از روشهای محافظت فردی و رعایت اصول و توصیههای بهداشتی در پرواز ضروری است. اقدامات کنترل عفونت و اصول روزآمد گندزدایی تجهیزات و وسائل پرنده نیز نکات مهمی در بهداشت و حفظ سلامت در هوانوردی است.
بحث و نتیجهگیری: با گسترش روزافزون مسافرتهای بینالمللی هوایی، بیشترین انتقال عفونتهای ویروسی تنفسی، خصوصاً از ناقلین بی علامت، در طول پرواز رخ داده و هواپیما محل پاک و امنی نیست. با وجود مقررات، توصیهها و دستورالعملهای متعدد پزشکی هوایی آنچه سبب توفیق در قطع زنجیره انتقال کووید-19 خواهد شد، همکاری و تعامل نزدیک مجامع پزشکی و صنعت هوانوردی است.
کامیاب علیزاده، محسن ابراهیمی، رضا اسلامی، دوره 22، شماره 4 - ( 10-1399 )
چکیده
مقدمه: با همهگیری ویروس کرونای جدید در جهان، طی حدود یک سال بیش از دو میلیون نفر جان خود را از دست دادند. این مطالعه با هدف بررسی مقادیر مرتبط با گلبولهای سفید خون (لنفوسیتها، نوتروفیلها، NLR و d-NLR) در بیماران بستری شده مبتلا به کووید-19 و ارتباط آنها با میزان مرگ و میر انجام گرفت.
روش بررسی: دادههای اولیه 807 بیمار که در طول 4 ماه ابتدایی همهگیری به علت کووید-19 بستری شده بودند، از سیستم HIS یکی از بیمارستانهای مرجع کووید-19 در شهر تهران استخراج گردید و بعد از مراحل آمادهسازی مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: مقایسه بین افراد فوت شده و مرخص شده نشان داد که پنج عامل سن، تعداد گلبول سفید، نوتروفیل، NLR و d-NLR به طور معنیداری متفاوت است (001/0>p). آنالیز رگرسیون به روش گام به گام دو فاکتور سن بالای 5/66 سال و d-NLR بالای 7/2 را به عنوان فاکتورهای پیشبینی کننده وخامت بیماری نشان داد که به ترتیب خطر مرگ را در بیماران بستری 3/4 و 7/3 برابر میکند.
بحث و نتیجهگیری: سیر بالینی بیماری کرونا ممکن است با تعداد سلولهای ایمنی بدن مرتبط باشد. یافتههای مطالعه حاضر شواهدی نشان داد مبنی بر اینکه سن بیمار و مقدار dNLR میتوانند به عنوان عوامل پیشبینی کننده سیر بهبود و یا مرگ و میر در بیماران بستری شده مبتلا به کووید-19 باشند.
سمیه آزرمی، فائضه بنییعقوبی، سیدجواد حسینی شکوه، سیمین تاج شریفی فر، دوره 23، شماره 1 - ( 1-1400 )
چکیده
مقدمه: ایران یکی از مستعدترین کشورهای لرزه خیز جهان است. هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع بیماریهای عفونی و واگیر و چگونگی مدیریت و کنترل آن پس از بحران است.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه مروری است. پژوهشگران جهت انجام آن با کلیدواژههای بحران، بلایا، بیماری واگیر، بیماری عفونی، زلزله، ایران و نظام سلامت اقدام به جستجو در داده پایگاههای داخلی و بین المللی در سال های2000 تا 2018 نمودند.
یافتهها: پتانسیل بیماریهای واگیردار به دنبال بلایای طبیعی به علت بی نظمی و هرج و مرج بسیار بالا است. حوادث و بلایای طبیعی میتوانند موجب پیدایش عوامل بیماریزای جدید یا افزایش بیماریزایی عوامل موجود شوند. در بحران زلزله میزان متوسطی از بروز بیماریهای عفونی منتقله از فرد به فرد و انتقال از آب و غذا گزارش شده است. در صورت بروز بلایای طبیعی، چنانچه اقدامات کافی برای بهداشت محیط زیست، حفاظت از منابع آب و غذا، تأمین خدمات بهداشتی اولیه و پایش شرایط بهداشتی جمعیت حادثه دیده انجام نشود، بیماریهای عفونی واگیر به سرعت گسترش خواهند یافت.
بحث و نتیجهگیری: لازم است تدابیر پیشگیرانه از عفونت، نحوه درمان بیماران آلوده و ایزولاسیون بیماران در مواقع بحرانی و دقت در تجویز آنتی بیوتیکها مورد توجه بیشتری قرار گیرد. لذا ضروری است، نظام سلامت برنامههایی جهت آمادگی کارکنان و تأمین وسایل و تجهیزات و برنامه پاسخ فوری تدوین نماید.
زهره لطیفی، لادن شفیعی، محمد سلطانی زاده، دوره 23، شماره 2 - ( 4-1400 )
چکیده
زمینه و اهداف: فرسودگی شغلی یکی از مهمترین عواقب اجتنابناپذیر استرس کاری است که به نوبه خود منجر به فرسودگی جسمی، تغییر رفتار و عملکرد شغلی میشود. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر آموزش خودشفابخشی بر فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی و انعطافپذیری عاطفی کارکنان اورژانس اجتماعی شهر اصفهان بود.
روش بررسی: روش پژوهش، نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون-پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه کارکنان اورژانس اجتماعی شهر اصفهان بودند که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای، 36 نفر از کارکنان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 18 نفری آزمایشی و گروه گواه قرار داده شدند. سپس آزمودنیهای گروه آزمایش در 14 جلسه 90 دقیقهای آموزش خودشفابخشی را دریافت کردند. برای گردآوری اطلاعات در سه مرحله سنجش از پرسشنامههای فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و انعطافپذیری عاطفی استفاده شد. در تجزیه و تحلیل دادهها نیز، آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیریهای مکرر به کار گرفته شد.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان داد که آموزش خودشفابخشی بر کاهش فرسودگی شغلی، بهبود کیفیت زندگی و انعطافپذیری عاطفی کارکنان اورژانس اجتماعی موثر است (05/ 0>p)؛ به طوری که بر همه ابعاد فرسودگی شغلی، دو بعد سلامت جسمانی و سلامت روانشناختی در کیفیت زندگی و همه ابعاد انعطافپذیری عاطفی تأثیرگذار بوده است.
نتیجهگیری: آموزش خودشفابخشی میتواند در محیطهای کاری پر تنش به منظور افزایش آرامش و سلامت روانی مورد استفاده قرار گیرد.
|