مقدمه: استفاده از آنتیبیوتیکها برای کنترل و پیشگیری بیماریها سالانه هزینههای بسیار بالایی را میطلبد و استفاده مداوم از آنها باعث مقاومت دارویی میشود، از طرف دیگر از نظر بهداشت انسانی نیز مسئله باقیمانده دارویی در محصولات غذایی مطرح بوده و گزارشاتی نیز از برخی بیماریها وجود دارد که آنتی بیوتیکها جوابگوی درمان آنها نمیباشند لذا ایجاد رقابت باکتریایی با استفاده از پروبیوتیکها، استراتژی جدیدی به منظور سلامت، پیشگیری و درمان عفونتها بویژه عفونتهای گوارشی و ادراری تناسلی میباشد. هدف از این مطالعه مروری بر نقش مهم پروبیوتیکها بعنوان جایگزین مناسب آنتیبیوتیکها برای مقابله با بیماریهای عفونی میباشد.
روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه مروری میباشد که بر پایه اطلاعات جمعآوری شده از کتب و مقالات معتبر مرتبط با موضوع انجام گرفته است.
یافتهها: سویههای لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم به علت اثرات مفیدی که در سلامت انسان و دام دارند و نیز بعلت داشتن خاصیت ویژگی غیربیماریزا و دارای اثرات مفید در روند تولید محصولات پروبیوتیک مورد قبول عام واقع شدهاند. این دسته از پروبیوتیکها با مکانیسمهای پرگنهسازی، ترشح پراکسیدهیدروژن، تولید اسیدلاکتیک و کاهش pH، باعث پیشگیری و درمان بسیاری از عوامل عفونی در بدن انسان میشوند. برخی از سویههای پروبیوتیک بطور موقت در دستگاه گوارش مستقر شده و این استقرار موقت باعث افزایش میزان IgA و گاما انتروفرون میگردد.
بحث و نتیجهگیری: پروبیوتیکها بعنوان یکی از جدیدترین و مؤثرترین فرآوردههای هدفمند میباشند که هم بصورت محصولات غذایی فرآویژه و هم بصورت داروهای هدفمند در انسان و پرورش دام مورد استفاده قرار میگیرند و بعنوان جایگزین مناسب آنتیبیوتیکها و محرکهای رشد معرفی میشوند.
|