تهران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، دانشکده تخصصی دامپزشکی ، vrazavi@ut.ac.ir
چکیده: (3918 مشاهده)
مقدمه: محصولات شیری پروبیوتیک با ویژگیهای ارزشمند تغذیهای ودرمانی، از موضوعات مهم حال حاضر عرصه تغذیه و پزشکی هستند. هدف این مطالعه تولید شیر کاکائوی حاوی باکتریهای پروبیوتیک ریزپوشانی شده بود.
روش بررسی: در این مطالعه باکتریهای پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی و بیفیدیوباکتریوم انیمالیس بهصورت آزاد و ریزپوشانی شده به داخل شیرکاکائو تزریق شدند. برای ریزپوشانی کردن از آلژینات سدیم و نشاسته مقاوم با روش اکستروژن استفاده شد. تغییرات شمار باکتریها و مقبولیت حسی نمونهها طی 21 روز نگهداری در دمای 5 درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفت. همچنین با ایجاد شرایط شبیهسازی شده معدی رودهای میزان زندهمانی باکتریها در محصول بررسی گردید.
یافتهها: در محصول شیر کاکائو و در شرایط شبیهسازی شده معدی رودهای میزان زندهمانی باکتریهای ریزپوشانی شده در تمام شرایط، بهطور معنیداری بیشتر از باکتریهای آزاد بود (05/0>p).
بحث و نتیجهگیری: بر اساس ارزیابی حسی و فیزیکوشیمیایی انجام شده، میتوان محصول شیر کاکائوی حاوی باکتری ریزپوشانی شده لاکتوباسیلوس کازئی با زمان ماندگاری 6 روز و باکتری بیفیدیوباکتریوم انیمالیس با زمان ماندگاری 9 روز تولید نمود. استفاده از این قبیل محصولات در شرایط رزم با توجه نقش مهم آنها در پیشگیری از بیماریها و تقویت سیستم ایمنی پیشنهاد میشود.
ghasemnezhad R, Razavilar V, Khosravi Darani K. Producing of chocolate milk containing microencapsulated probiotic bacteria as a functional food for use in time of war. EBNESINA 2016; 18 (1) :61-66 URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-357-fa.html
قاسم نژاد رضا، رضویلر ودود، خسروی دارانی کیانوش. تولید شیر کاکائوی حاوی باکتریهای پروبیوتیک ریزپوشانی شده به عنوان محصول فراویژه جهت استفاده در شرایط رزم. ابن سينا. 1395; 18 (1) :61-66