آمنه آقافتحی ، امیر سرشین ، علیرضا رحیمی ، عیدی علیجانی
دانشکده تربیت بدنی، گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران ، Amsarshin@gmail.com
زمینه و اهداف: غوطه‌وری در آب سرد یک روش مورد علاقه ورزشکاران در جهت تسریع در روند ریکاوری است. هدف این پژوهش تعیین تأثیر غوطه‌وری در آب سرد بر میزان لاکتات خون و شاخص‌های عملکردی متعاقب وهله‌های تکراری رقابت شبیه‌سازی شده بود.
روش بررسی: در این تحقیق نیمه تجربی، 12 تکواندوکار مرد شهرستان کرج به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه غوطه‌وری در آب سرد و گروه کنترل (ریکاوری غیرفعال) تقسیم شدند. آزمودنی‌ها در فواصل زمانی یک ساعت، سه مسابقه شبیه‌سازی شده تکواندو را انجام دادند. غوطه‌وری در آب سرد به صورت غوطه‌وری موضعی پاها در آب سرد با دمای 11 درجه سانتی‌گراد و به مدت 11 دقیقه، انجام شد. میزان لاکتات خون، شاخص خستگی، ضربان قلب و ضربات موفق پا اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس عاملی با اندازه‌گیری‌های مکرر، آزمون تی وابسته‌ و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معنی‌داری 05/0p< تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که رقابت شبیه‌سازی شده منجر به افزایش معنی‌دار میزان لاکتات خون، شاخص خستگی، ضربان قلب و کاهش ضربات موفق پا شد (001/0>p). غوطه‌وری در آب سرد در کل مراحل پژوهش با کاهش لاکتات خون، شاخص خستگی، ضربان قلب و افزایش ضربات موفق نسبت به گروه کنترل همراه بود (001/0>p).

کند.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج، به‌نظر می‌رسد که غوطه‌وری در آب سرد طی وهله‌های مسابقات تکراری می‌تواند به کاهش خستگی و بهبود عملکرد در تکواندوکاران کمک
واژه‌های کلیدی: ورزش، خستگی، غوطه‌وری
نوع مطالعه: تحقیقی | موضوع مقاله: طب رزم