:: دوره 23، شماره 4 - ( زمستان 1400 ) ::
سکته مغزی ایسکمیک مرتبط با کووید-19: مرور روایتی
فروغ فاروقی ، حسین نصیری ، ایمان تقی زاده فیروزجائی*
مربی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، دانشکده پرستاری و مامایی، گروه پرستاری داخلی- جراحی، گرگان، ایران ، imantaghizade011@gmail.com
زمینه و اهداف: برخی پژوهش‌ها نشان داده‌اند که کووید-19 خطر سکته مغزی ایسکمیک را افزایش دهد. لذا هدف مطالعه حاضر مروری بر مطالعات در مورد سکته مغزی ایسکمیک مرتبط با کووید-19 بود.
روش بررسی: جستجو در پایگاههای اطلاعاتی و موتور‌های جستجوگر ملی و بین‌المللی انجام شد. در این پژوهش 17 مقاله شناسایی و با توجه به هدف مطالعه، پنج مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: مطالعات مورد بررسی نشان داد که کووید-19 خطر سکته مغزی ایسکمیک حاد را افزایش داده است. تمام مطالعات مورد بررسی نشان دادند که در بیماران مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک حاد به دنبال کووید-19، دی دایمر افزایش یافته بود که ناشی از تجزیه فیبرین و نشان دهنده افزایش انعقاد خون است.
نتیجه‌گیری: خطر سکته مغزی در بیماران مبتلا به کووید-19 وجود دارد و همه بیماران باید از نظر علائم بالینی سکته مغزی و پارامترهای آزمایشگاهی، به ویژه پارامترهای التهابی و انعقادی، در طول و بعد از بستری شدن تحت نظر باشند.

واژه‌های کلیدی: سکته ایسکمیک، کووید-19، مرور مقالات
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: طب بحران
دریافت: 1400/7/17 | پذیرش: 1400/8/23 | انتشار: 1400/10/10

Faroughi F, Nasiri H, Taghizadeh Firozjaie I. Covid-19 ischemic stroke: a narrative review. EBNESINA 2021; 23 (4) :78-83