فرزین باقری شیخانگفشه* ، معصومه آریانی پور ، وحید صوابی نیری ، شهرزاد شایان فر ، فاطمه عسگری
دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم انسانی، تهران، ایران ، farzinbagheri@modares.ac.ir
زمینه و اهداف: طی همه‌گیری کووید-19 کادر درمانی بیمارستان‌ها به علت بی‌خوابی، فرسودگی و فشار کاری، اضطراب زیادی را تجربه کردند که موجب کاهش سلامت روان آنها شد. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تاب‌آوری و خودکارآمدی در ارتقای سلامت روان کادر درمانی طی همه‌گیری کووید-19 انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه مروری با جستجو در عنوان و چکیده مقالات منتشر شده در پایگاه‌های علمی معتبر بین‌المللی نظیر گوگل اسکالر، پابمد، ساینس دایرکت و اسکوپوس در سال‌های 2020 (از ماه فوریه) و 2021 (تا ماه جولای) انجام گرفت. 26 مقاله نهایی برای بررسی جامع و استخراج داده‌ها انتخاب شدند. از چک لیست پریزما برای بررسی و کنترل کیفیت مقالات استفاده شد.
یافته‌ها: پرستاران و پزشکانی که از تاب‌آوری و خودکارآمدی بالایی برخوردار بودند از نظر سلامت روانشناختی در وضعیت خوبی قرار داشتند. عواملی مانند سن، جنسیت، وضعیت تأهل، سابقه شغلی و فعالیت در بخش ویژه کووید-19 بر میزان تاب‌آوری و خودکارآمدی کادر درمانی طی شیوع کووید-19 تأثیرگذار بود. همچنین اضطراب، استرس پس از سانحه، افسردگی، بی‌خوابی و فرسودگی شغلی از شایع‌ترین اختلالات ایجاد شده توسط کووید-19 در پرستاران و پزشکان در این همه‌گیری بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به این که در دوران بعد از کرونا نیز شاهد بروز اختلالات گسترده روانشناختی مانند استرس پس از سانحه و فرسودگی شغلی در کادر درمانی بیمارستان‌ها هستیم، لازم است کارگاه‌ها و همایش‌هایی در جهت افزایش تاب‌آوری و خودکارآمدی کادر درمانی بیمارستان‌ها اتخاذ گردد.
واژه‌های کلیدی: تاب‌آوری روانی، خودکارآمدی، سلامت روان، کادر درمانی، کووید-19
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: روانپزشکی نظامی
دریافت: 1400/7/18 | پذیرش: 1400/12/2 | انتشار: 1401/3/30

Bagheri Sheykhangafshe F, Arianipour M, Savabi Niri V, Shayanfar S, Asgari F. The role of resilience and self-efficacy in promoting mental health of medical staff during of the COVID-19 pandemic: A narrative review. EBNESINA 2022; 24 (2) :77-86