:: دوره 25، شماره 4 - ( زمستان 1402 ) ::
مرضیه سادات ابراهیمی ، فیروزه زنگنه مطلق ، ذبیح پیرانی
گروه روانشناسی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران ، ebrahimi5901@gmail.com
زمینه و اهداف: نگرانی‌ها در مورد مرگ ممکن است اثرات منفی بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بگذارد و در دوره شیوع کرونا ویروس در بیشتر افراد اضطراب‌‌مرگ دیده شد. لذا شناسایی عواملی که در این دوران بر اضطراب‌‌مرگ تأثیرگذار است، حائز اهمیت است. از این‌‌رو پژوهش حاضر با هدف تدوین ‌‌مدل اضطراب ‌‌مرگ بر‌‌ اساس رگه‌‌های‌‌شخصیتی و تنظیم‌شناختی ‌‌هیجان با نقش واسطه‌‌ای اضطراب ابتلا به کرونا‌‌ویروس انجام گرفت.
روش بررسی: پژوهش‌‌حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود که با روش تحلیل مسیر انجام گرفت. جامعه‌آماری شامل کلیه ‌‌شهروندان استان قم در سال ۱۴۰۰ بود. ۴۰۰ نفر به روش‌‌نمونه‌‌گیری در دسترس به‌‌عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده‌‌ها از پرسشنامه رگه‌‌پنج‌‌عاملی‌‌شخصیت (کاستا و مک‌‌کری، ۱۹۸۵)، تنظیم‌‌شناختی‌‌هیجانی (گرانفسکی و کرایچ، ۲۰۰۲)، اضطراب به کروناویروس (علی‌‌پور و همکاران، ۱۳۹۸) و اضطراب‌‌مرگ تمپلر، ‌‌۱۹۷۰) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌‌ها با آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل‌‌مسیر انجام گرفت.
یافته‌ها: نتایج آزمون تحلیل‌‌مسیر نشان داد که مدل پژوهش از برازش‌‌مطلوبی برخوردار است. رگه‌های‌‌شخصیتی و تنظیم‌‌شناختی‌‌هیجان توانایی تبیین ۱۴%‌‌ از واریانس اضطراب مبتلا به کرونا ویروس را دارند. افزون بر آن رگه‌های‌‌شخصیتی، تنظیم شناختی‌‌هیجان و اضطراب مبتلا به کرونا‌‌ویروس توانایی تبیین ۳۶%‌‌ از واریانس اضطراب‌‌مرگ را دارند.
نتیجه‌گیری: این نتایج نشان‌‌دادند که اضطراب ‌‌ابتلا ‌‌به‌‌کرونا‌‌ویروس در رابطه‌‌ با رگه‌های‌‌شخصیتی، تنظیم‌‌شناختی و اضطراب‌مرگ واسطه‌‌ای دارد.
واژه‌های کلیدی: شخصیت، تنظیم‌‌هیجانی، اضطراب، ‌مرگ، کووید-19
نوع مطالعه: تحقیقی | موضوع مقاله: طب بحران
دریافت: 1402/4/30 | پذیرش: 1402/7/9 | انتشار: 1402/12/17

Ethics code: IR.IAU.ARAK.REC.1400.025