بررسی شاخص‌های کیفی میکروبیولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی یگان‌های نظامی
محمد درویشی ، ویدا پسرکلو ، کامیاب علیزاده ، سید دانیال طاهری ، سعید زارعی
مقدمه: آب به عنوان حیاتی‌ترین ترکیب طبیعی، 60% وزن بدن انسان را تشکیل می‌دهد. وجود مواد، باکتری‌ها، ویروس‌ها و دیگر عوامل بیماری‌زا بیش از حد مجاز تعیین شده موجب آسیب به کیفیت آب شده و بدنبال آن باعث ایجاد بیماری‌هایی برای انسان می‌‌شود. این تحقیق برای بررسی شاخص‌های کیفی میکروبیولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی یگان‌های نظامی انجام شد تا با مقایسه کیفیت آن با استانداردهای آب آشامیدنی مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بتوان به نقاط ضعف و قوت در فرآیند تصفیه آب فعلی یگان‌ها پی برد و راه حلی برای بهبود کیفیت آب آشامیدنی ارائه نمود.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی-توصیفی در سال 1389 بر روی تعدادی از یگان‌های نظامی که بصورت تصادفی انتخاب شده بودند انجام گردید. پس از نمونه‌برداری از آب، نمونه‌ها به آزمایشگاه ارسال و نتایج آزمایش‌های میکروبی و فیزیکی – شیمیایی در آزمایشگاه کنترل کیفیت آب آشامیدنی دانشکده بهداشت دانشگاه تهران بدست آمد و بر اساس استاندارد 1503 و 1011 مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران ارزیابی شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که میزان سختی، منیزیم، سولفات، فسفات و کلی فرم‌ها بالاتر از حد استاندارد بود و بقیه‌ی پارامترها در حد استانداردهای ملی قرار داشتند. در یک یگان که از آب شیرین کن خورشیدی استفاده میگردید تمامی پارامترها بسیار پایینتر از حدمجاز بود.
بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه آب برخی یکان‌ها از حد مطلوب برخوردار نبودند، بررسی علت و رفع نواقص احتمالی و بهبود کیفیت آب آشامیدنی این یگان‌‌ها ضروری است.
واژه‌های کلیدی: آلودگی آب، آلاینده، ارتش، شاخص فیزیکی و شیمیایی، شاخص میکروبی
دریافت: 1390/12/16 | پذیرش: 1393/3/13 | انتشار: 1393/3/13

Darvishi M, Pesaraklou V, Alizadeh K, Taheri D, Zareiy S. Evaluation the microbial and physio-chemical quality of drinking water in military units. EBNESINA 2011; 14 (3) :17-22

درویشی محمد، پسرکلو ویدا، علیزاده کامیاب، طاهری سید دانیال، زارعی سعید. بررسی شاخص‌های کیفی میکروبیولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی یگان‌های نظامی. ابن سينا. 1390; 14 (3) :17-22