:: دوره 18، شماره 1 - ( بهار 1395 ) ::
کمبود ویتامینD و کم خونی فقرآهن
محبوبه سادات حسینی ، سیمین دخت اسماعیل زاده ، راضیه هاشمی ، مجتبی سپندی ، کریم پرستویی ، طاهره باباشمسی ، مریم تقدیر* ، محمدرضا نقی یی
تهران، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله، دانشکده بهداشت، گروه تغذیه و بهداشت مواد غذایی ، mtaghdir@gmail.com

مقدمه:  کمبود ویتامین D و کم خونی فقر آهن از مشکلات جدی نوزادان، کودکان و زنان سراسر دنیا به‌شمار می‌روند. هدف از این مقاله، ارائه‌ی مروری کلی بر مطالعات مشاهده‌ای و کارآزمایی‌های بالینی انجام شده در مورد اثرات متقابل وضعیت ابتلا به کمبود و بهبود هر کدام از ریز مغذی‌های ویتامین D و آهن بود.

روش بررسی: نتایج این بررسی حاصل جستجو مقالات از ابتدای سال 2010 تا اول دسامبر 2014 در پایگاه‌های پاپ مد، اسکوپوس و ساینس دایرکت است. کلید واژه‌های مورد استفاده، ویتامین D و آهن، کمبود ویتامین D و کم خونی فقرآهن بوده است.

یافته‌ها: بهبود وضعیت شاخص‌های کم‌خونی فقرآهن به نوع ماده غنی شده با ویتامین D، مدت زمان مداخله و میزان افزایش کلسیتریول بستگی دارد. ابتلا به کمبود هر کدام از ریز مغذی‌های ویتامین D و آهن، شانس ابتلا به کمبود دیگری را در افراد مبتلا افزایش می‌دهد. سن، جنس و وضعیت یائسگی از عوامل تأثیرگذار این ارتباط محسوب می‌شوند.

بحث و نتیجه‌گیری: به‌دلیل اهمیت نقش آهن در تولید کلسیتریول، احتمال کمبود ویتامین D در افراد مبتلا به کم‌خونی فقر آهن ایجاد می‌گردد. از طرفی کمبود ویتامین D از طریق افزایش بیان ژن هپسیدین، باعث کاهش زیست دسترسی آهن و سرعت بخشیدن به بروز کم‌خونی فقر آهن می‌گردد.

واژه‌های کلیدی: ویتامین D، کمبود ویتامین D، کم خونی فقرآهن
نوع مطالعه: گزارش کوتاه |
دریافت: 1393/12/22 | پذیرش: 1395/4/5 | انتشار: 1395/4/9

Hosseini M, Esmailzade S, Hashemi R, Sepandi M, Parastouei K, Babashamsi T, et al . Vitamin D deficiency and iron deficiency anemia. EBNESINA 2016; 18 (1) :52-60