:: دوره 16، شماره 1 و 2 - ( بهار و تابستان 1393 ) ::
جلد 16 شماره 1 و 2 صفحات 53-47 برگشت به فهرست نسخه ها
پایایی و ویژگی‌های روان سنجی پرسشنامه نگرش مذهبی در جمعیت دانشجویی
فاطمه رحمتی نجارکلائی ، محمد رضا جعفری ، جعفر انیسی ، مجید تلخابی
تهران، مرکز تحقیقات بهداشت نظامی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) ، fatemeh_rahmaty@yahoo.com

چکیده مقدمه: مطالعات نشان داده است مذهبی بودن یک عامل محافظت کننده از بیماری و اختلالات روانی است. لذا مطالعه نگرش‌های مذهبی در جمعیت جوان ایرانی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی پایایی و ویژگی‌های روان سنجی پرسشنامه نگرش سنج مذهبی در راستای ایجاد ابزار مناسب بومی برای اندازه‌گیری نگرش دینی انجام شده است. روش بررسی: 428 نفر از دانشجویان ورودی جدید 90-91 دانشگاه تهران طی نمونه‌گیری سهمیه‌ای و وزنی انتخاب شده و به سؤالات پرسشنامه 25 سؤالی نگرش سنج مذهبی پاسخ دادند. در این مطالعه جهت بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی و جهت بررسی پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد. یافته‌ها: جامعه آماری متشکل از428 دانشجو بود که میانگین سنی آنها 1/5±2/23 سال واکثریت (91%) مجرد و (1/81%) غیر شاغل و (60%) آنها نیز شهرستانی بودند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان دهنده سه عامل با تبیین (65%) واریانس و شاخص کیسن مایر الکین (96%) گردید. مؤلفه‌ها شامل: مذهب به‌عنوان عامل حمایت کننده در زندگی، مذهب به‌عنوان نیاز درونی و عدم دین باوری (سکولار) بود. این عوامل نیز بوسیله تحلیل عاملی تأییدی مورد تصدیق قرار گرفت. پایایی پرسشنامه نیز توسط روش الفای کرونباخ برابر (94%) گزارش گردید. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه شاخص‌های روایی و پایایی پرسشنامه همگی در حد مطلوبی گزارش گردیدند می‌توان از پرسشنامه نگرش سنج مذهبی 25 سؤالی به‌عنوان پرسشنامه‌ای روا و پایا در اندازه‌گیری نگرش دینی استفاده نمود.

واژه‌های کلیدی: کلمات کلیدی: نگرش مذهبی، دانشجویان، پایایی
دریافت: 1394/3/18 | پذیرش: 1394/3/18 | انتشار: 1394/3/18

Rahmati Najarkolaei F, Jafari M, Anisi J, Talkhabi M. Reliability and psychometric properties of the religious attitude questionnaire in student population. EBNESINA 2014; 16 (1 and 2) :47-53

رحمتی نجارکلائی فاطمه، جعفری محمد رضا، انیسی جعفر، تلخابی مجید. پایایی و ویژگی‌های روان سنجی پرسشنامه نگرش مذهبی در جمعیت دانشجویی . ابن سينا. 1393; 16 (1 و 2) :47-53