مهدی نصرت آبادی ، پرویز دباغی*
تهران، دانشگاه علوم پزشکی آجا، دپارتمان روانشناسی ، dabaghi_44@yahoo.com

چکیده مقدمه: دوره سربازی مقطع بسیار حساسی در زندگی نیروی جوان هر کشوری است، مواجهه با عوامل اضطراب‌زا در این دوران زمینه آسیب‌های روانی-اجتماعی هم‌چون شکل گیری افکار خودکشی و سوءمصرف مواد را افزایش می‌دهد. هدف از تحقیق حاضر تبیین افکار خودکشی بر اساس متغیرهای سوءمصرف مواد و حمایت اجتماعی در سربازان دانشگاه علوم پزشکی آجا بود. روش بررسی: در این مطالعه همبستگی مبتنی بر مدل‌یابی تحلیل ساختاری، نمونه‌ای به حجم 176 سرباز با روش تصادفی و طبقه‌ای از سه یگان انتخاب گردید. با استفاده از سه پرسشنامه حمایت اجتماعی، مقیاس افکار خودکشی بک و مقیاس احتمال سوءمصرف مواد داده‌های مطالعه جمع‌آوری شدند. یافته‌ها: ازکل سربازان 4/28% در خطر بالای باورهای مرتبط با خودکشی قرار داشتند (نمره بالاتر از 10). بین متغیرهای حمایت اجتماعی با افکار خودکشی رابطه معکوس و معناداری وجود داشت (05/0>P). مدل ساختاری تحقیق نشان داد که 69% واریانس افکار خودکشی از طریق دو متغیر حمایت اجتماعی و سوءمصرف مواد تبیین می‌گردد. بحث و نتیجه‌گیری: در کل نتایج تحقیق نشان داد که ریسک افکار خودکشی در سربازان دانشگاه علوم پزشکی آجا نسبتاً قابل توجه می‌باشد که این امر لزوم اتخاذ تدابیری جدی توسط مسئولین و سایر ارگان‌های ذیربط را در جهت بهبود وضعیت سلامت روانی-اجتماعی سربازان را می‌طلبد.

واژه‌های کلیدی: کلمات کلیدی: سربازان، افکار خودکشی، سوءمصرف مواد، حمایت اجتماعی
دریافت: 1394/6/7 | پذیرش: 1394/6/7 | انتشار: 1394/6/7

Nosratabadi M, Dabbaghi P. Evaluation of suicidal thoughts based on substance abuse and social support in soldiers . EBNESINA 2014; 16 (3) :4-11

نصرت آبادی مهدی، دباغی پرویز. تبیین افکار خودکشی بر اساس سوء مصرف مواد و برخورداری از حمایت اجتماعی در سربازان . ابن سينا. 1393; 16 (3) :4-11