:: دوره 17، شماره 4 - ( زمستان 1394 ) ::
رابطه بین ابعاد هویت با افکار خودکشی در سربازان ارتش
زهراسادات حسینی ، الهام فریبرزی
نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات خراسان رضوی، گروه روانشناسی

مقدمه: خودکشی پدیده‌ای چند وجهی است که عوامل متعدد روان شناختی، جامعه شناختی و فرهنگی در بروز آن نقش دارند. یکی از این عوامل، هویت است که دارای اهمیت ویژه‌ای در دوران نوجوانی و جوانی می‌باشد. پژوهش حاضر به‌منظور بررسی رابطه ابعاد هویت با افکار خودکشی در سربازان ارتش در مشهد و تعیین نقش پیش بینی کنندگی آن در این زمینه انجام شد.

روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی، همبستگی بوده که در سال 1394 بر روی 361 سرباز به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای در شهر مشهد انجام گرفت. ابزار پژوهش شامل مقیاس افکار خودکشی بک و پرسشنامه ابعاد هویت چیک و همکاران بود. جهت تحلیل داده‌های آماری از ضریب پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج تحقیق، حاکی از آن بود که علی‌رغم رابطه منفی هر چهار بُعد هویت یعنی ابعاد هویت شخصی، اجتماعی، جمعی و ارتباطی، تنها دو بُعد هویت اجتماعی و ارتباطی دارای رابطه معنادار با افکار خودکشی بودند. به‌علاوه، نتایج نشان دادند که هویت اجتماعی به تنهایی قادر است به‌طور معناداری افکار خودکشی را پیش‌بینی کنند.

بحث و نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد در این راستا بتوان با آموزش خانواده‌ها و افراد، اقدامی در جهت کاهش افکار خودکشی برداشت.

واژه‌های کلیدی: کلمات کلیدی: هویت، افکار خودکشی، سرباز، نظامی
نوع مطالعه: تحقیقی | موضوع مقاله: روانپزشکی نظامی
دریافت: 1394/10/17 | پذیرش: 1395/2/4 | انتشار: 1395/2/4

Hosseini Z, Fariborzi E. The relationship between aspects of identity with suicidal thoughts among army soldiers. EBNESINA 2015; 17 (4) :19-24