سپیده قربانی ، رستم علی زاده ، لیدا مرادی
دانشگاه ایلام، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، گروه علوم ورزشی ، r.alizadeh@ilam.ac.ir
مقدمه: در سال‌های اخیر، علاقه به مطالعه بر روی نقش گیاهان دارویی در محافظت از بدن به وجود آمده است. هدف از این تحقیق، بررسی تأثیر تمرین تناوبی شدید و مصرف زیره سیاه بر آنزیمهای کبدی، نیمرخ لیپیدی و گلوکز خون زنان چاق و دارای اضافه‌وزن بود.
روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی، 24 زن با دامنه سنی 25 تا 35 سال به‌عنوان آزمودنی انتخاب و به‌طور تصادفی به سه گروه چاق، اضافه‌وزن و کنترل تقسیم شدند. گروهها روزانه 50 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن پودر زیره سیاه در دو وعده به مدت شش هفته مصرف کردند. گروه‌های تمرینی به مدت شش هفته و سه جلسه در هفته پروتکل تمرینی تناوبی شدید را اجرا کردند. هر جلسه شامل 4 تا 6 تکرار دویدن با حداکثر سرعت (90 تا 95% حداکثر ضربان قلب) در یک ناحیه 20 متری با یک دقیقه ریکاوری بود. نمونه‌های خونی یک روز قبل و بعد از اجرای پروتکل تمرینی، به‌صورت ناشتا جمع‌آوری شد. از آزمون تحلیل واریانس اندازه‌های تکراری به‌منظور بررسی اثر تعاملی زمان (دارای 2 سطحِ قبل از تمرین و بعد از تمرین) بر سه گروه (کنترل، اضافه‌وزن و چاق) در مقادیر متغیرهای موردنظر استفاده گردید.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که برای فاکتورهای تری‌گلیسرید (043/0p=) و AST (005/0p=) بین سه گروه تفاوت معنی‌داری وجود داشت. اما در سایر فاکتورها (قند ناشتا، کلسترول و سایر آنزیم‌های کبدی) بین سه گروه تفاوت معنی‌داری مشاهده نگردید.
بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج تحقیق حاضر، به نظر میرسد تمرین تناوبی شدید همراه با مصرف زیره میتواند در پیشگیری از بروز برخی بیماریهای مرتبط با چاقی مؤثر واقع شود. بااین‌حال، برای دستیابی به نتایج مطلوب، دوره مداخله باید طولانیتر باشد.

واژه‌های کلیدی: تمرین تناوبی شدید، زیره سیاه، آزمون عملکرد کبدی، لیپیدها، چاقی
نوع مطالعه: تحقیقی | موضوع مقاله: طب زیر سطحی
دریافت: 1395/9/3 | پذیرش: 1396/6/9 | انتشار: 1396/6/9

Ghorbani S, Alizadeh R, Moradi L. The effect of high intensity interval training along with consumption of caraway seeds (Carum carvi L.) on liver enzymes, lipid profile, and blood glucose in obese and overweight women. EBNESINA 2017; 19 (2) :12-20