:: دوره 21، شماره 1 - ( بهار 1398 ) ::
مینا رضایی ، خدیجه ایران دوست ، مرتضی طاهری ، شیدا مهدوی
دانشگاه بین‌المللی امام خمینی، دانشکده علوم اجتماعی، گروه علوم ورزشی، قزوین، ایران ، mrezayi@yahoo.com
مقدمه: اختلالات فیزیولوژیک و رفتاری همچون دیابت و اختلال خواب از مسائلی است که بر کیفیت زندگی در سنین میان‌سالی به بعد اثرگذار است. هدف از این تحقیق، تأثیر تمرین هوازی و مصرف مکمل سیر بر میزان انسولین و گلوکز زنان چاق پیش دیابتی دارای اختلال خواب بود.
روش بررسی: آزمودنی‌های تحقیق شامل 32 زن چاق غیرفعال پیش دیابتی دارای اختلال خواب با میانگین سنی 59/5±33/44 سال بود که به‌صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب‌شده و به‌صورت تصادفی در دو گروه تمرینات هوازی-مکمل سیر و گروه دوم تمرینات هوازی تقسیم شدند. سطح گلوکز و انسولین و نیز الگوی خواب قبل و بعد از جلسات تمرینی در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان داد که میزان گلوکز ناشتا در هر دو گروه تمرین-مکمل سیر و گروه تمرین بهبود معنی‌داری داشت (به ترتیب 001/0p=، 79/7t=؛ 001/0p=، 85/6t=) درحالی‌که انسولین فقط در گروهی که هم‌زمان اجرای تمرین هوازی و مصرف سیر داشتند به‌طور معنی‌داری بهبود پیدا کرد (001/0p=، 79/7t=). در مقایسه دو گروه با همدیگر، آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد تفاوت معنی‌داری بین گلوکز در دو گروه وجود داشت و گروه مکمل-تمرین بهبود بهتری داشتند (001/0p=)، اما در خصوص انسولین، این اختلاف معنی‌دار نبود. از طرف دیگر، پارامترهای مربوط به الگوی خواب در هر دو گروه دستخوش بهبود قرار گرفت (05/0≥p) و تنها عامل کفایت خواب در گروه تمرین بود که علیرغم بهبود ایجادشده معنی‌دار نبود.
بحث و نتیجه‌گیری: تمرین هوازی همراه با مصرف مکمل سیر تأثیر بسزایی در تنظیم گلوکز خون و انسولین در افراد پیش دیابتی دارد و تمرین هوازی نیز می‌تواند تنظیم گلوکز را به همراه خواهد داشت.
واژه‌های کلیدی: پیش دیابت، ورزش، سیر، انسولین، گلوکز، اختلال خواب
دریافت: 1396/11/9 | پذیرش: 1398/1/26 | انتشار: 1398/1/26

Rezaei M, Irandoost K, Taheri M, Mahdavi S. The effect of aerobic exercise and garlic supplement administration on insulin, glucose, and sleep pattern of prediabetic obese women with sleep disorders. EBNESINA 2019; 21 (1) :51-53

رضایی مینا، ایران دوست خدیجه، طاهری مرتضی، مهدوی شیدا. تأثیر تمرین هوازی و مصرف مکمل سیر بر میزان انسولین و گلوکز و الگوی خواب در زنان چاق پیش دیابتی دارای اختلال خواب. ابن سينا. 1398; 21 (1) :51-53