:: دوره 22، شماره 1 - ( بهار 1399 ) ::
حدیث مهرابی فرد ، بهمن حسنوند ، وحید ولی پور ده نو
دانشگاه لرستان ، valipour.v@lu.ac.ir
مقدمه: اثرات محافظت کننده عصبی ورزش هوازی و محیط غنی ثابت شده است، اما اثرات حاد ورزش هوازی در محیط غنی بررسی نشده است. بنابراین، هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر ورزش هوازی در محیط غنی بر سطوح سرمی فاکتور نورون‌زایی مشتق‌شده از مغز (BDNF)، تری‌گلیسرید و گلوکز مردان سالمند فعال بود.
روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 10 مرد سالمند فعال (83/3±30/60 سال) به‌طور داوطلبانه در مطالعه شرکت کردند. آزمودنی‌ها، دویدن به‌مدت یک ساعت را با شدت 15-12 در مقیاس بورگ، یک جلسه در محیط معمولی و یک جلسه در محیط غنی، به‌فاصله دو هفته در یک طرح تصادفی متقاطع انجام دادند. پنج دقیقه پیش و پس از تمرین جهت بررسی تغییرات سطوح سرمی BDNF، تری‌گلیسرید، و گلوکز نمونه خونی گرفته شد.
یافته‌ها: نتایج آزمون تی زوجی نشان داد که در هر دو محیط سطوح سرمی BDNF به‌طور معناداری افزایش یافت (001/0p=). اما در محیط غنی سطوح سرمی تری‌گلیسرید نیز کاهش معناداری یافت (011/0p=). با این حال، نتایج آزمون کوواریانس تفاوت معناداری بین سطوح همه متغیرها در دو محیط نشان نداد. اما درصد تغییرات در همه متغیرها در محیط غنی بیشتر بود.
بحث و نتیجه‌گیری: یک ساعت دویدن با شدت متوسط در مردان سالمند فعال سطوح سرمی BDNF را به‌طور معناداری افزایش می‌دهد. اما تنها ورزش هوازی در محیط غنی سطوح سرمی تری‌گلیسرید را به‌طور معناداری کاهش می‌دهد. به هر حال، دویدن در محیط غنی می‌تواند تأثیر بیشتری بر سطوح سرمی BDNF، تری‌گلیسرید و گلوکز داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: BDNF، تری‌گلیسرید، گلوکز، ورزش هوازی، اثر محیط، مردان
دریافت: 1397/12/21 | پذیرش: 1399/1/10 | انتشار: 1399/1/10

Mehrabi Fard H, Hasanvand B, Valipour Dehnou V. The effect of aerobic exercise in an enriched environment on serum levels of brain-derived neurotrophic factor (BDNF), triglycerides, and glucose in active elderly men. EBNESINA 2020; 22 (1) :58-65

مهرابی فرد حدیث، حسنوند بهمن، ولی پور ده نو وحید. تأثیر ورزش هوازی در محیط غنی بر سطوح سرمی BDNF، تری‌گلیسرید و قند خون مردان سالمند فعال. ابن سينا. 1399; 22 (1) :58-65