توحید عزیززاده ، محمد رضا ذوالفقاری* ، امیر فتاحی ، کمال خادم وطنی
دانشگاه ارومیه، دانشکده علوم ورزشی، گروه فیزیولوژی، ارومیه، ایران ، zolfaghari60@gmail.com

زمینه و اهداف: شیوع دیابت، تغییر در سبک زندگی را در پیشگیری از عوارض آن ضروری ساخته است. هدف از این مطالعه تأثیر تمرین ورزشی تناوبی شدید و تداومی با شدت متوسط به همراه مکمل استاگزانتین بر بیومارکرهای التهابی در بافت قلب است.
روش بررسی: 42 سرموش صحرایی نر (سن6 هفته) پس از القای دیابت به طور تصادفی در7 گروه (6 سر در هر گروه) شامل 1) کنترل دیابتی؛ 2) شم دیابتی؛ 3) دیابت+ مکمل؛ 4) دیابت+ تمرین تناوبی شدید؛ 5) دیابت+تناوبی شدید+ مکمل؛ 6) دیابت+ تمرین تداومی باشدت متوسط؛ و 7) دیابت+ تمرین تداومی با شدت متوسط+ مکمل قرارگرفتند. گروههای تمرینی تناوبی شدید با شدت 80% VO2max و گروه تمرین تداومی متوسط با شدت حدود 65% تا 75% VO2max روی تردمیل دویدند (به مدت 8 هفته 5 جلسه‌ای). مکمل به مقدار روزانه 3 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن دریافت شد. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی (ناشتایی شبانه) بافت قلبی برداشته شد. شاخصهای التهابی  (IL-6، IL-1b، TNF-α و CRP) بافت قلبی با تکنیک وسترن بلات اندازه‌گیری شد.
یافته‌ها: شاخصهای ارتهابی بعد از8 هفته تمرین در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی‌داری نشان داد (0.05>p) و تغییرات معنی‌داری در گروه مکمل مشاهده نشد.
نتیجه‌گیری: با توجه به تأثیر دو شیوه تمرین تداومی با شدت متوسط و تناوبی شدید در کاهش شاخص‌های التهابی، می‌توان از آن بـه عنـوان اسـتراتژی درمانی استفاده کرد. به نظر می‌رسد تمرین تداومی همراه با مکمل تأثیر بیشتری در این بیماران داشته باشد. در حالی که مکمل به تنهایی تأثیری بر عوامل التهابی ندارد.

واژه‌های کلیدی: تمرینات ورزشی تداومی شدید، استاگزانتین، عوامل بیولوژیکی، رت، دیابتی نوع 2
دریافت: 1399/11/6 | پذیرش: 1400/5/20 | انتشار: 1400/7/10

Azizzadeh T, Zolfaghari M R, Fattahi A, Khademvatani K. Effect of moderate-intensity continuous training and high-intensity interval training with astaxanthin supplementation on inflammatory factors of cardiac tissue in type 2 diabetic rats. EBNESINA 2021; 23 (3) :12-22

عزیززاده توحید، ذوالفقاری محمد رضا، فتاحی امیر، خادم وطنی کمال. تأثیر تمرینات ورزشی تناوبی شدید و تداومی با شدت متوسط همراه با مصرف مکمل استاگزانتین بر عوامل التهابی در رتهای دیابتی نوع 2. ابن سينا. 1400; 23 (3) :12-22