بهلول قربانیان* ، یوسف صابری ، شهلا بابالویان
دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، گروه علوم ورزشی، تبریز، ایران ، b.gorbanian@gmail.com
زمینه و اهداف: بیماری کبد چرب غیرالکلی یک بیماری مزمنی است که با تغییر آنزیم‌های ترانسفراز و شاخص‌های آتروژنیک همراه است. هدف این مطالعه بررسی اثر هشت هفته تمرینات تناوبی شدید بر مقادیر پلاسمایی آنزیم‌های کبدی و شاخص‌های آتروژنیک در بیماران کبد چرب غیرالکلی بود.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی که جامعه مورد مطالعه آن زنان مبتلا به کبد چرب غیرالکلی بود که 25 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی در دو گروه تمرین (13 نفر) و کنترل (12 نفر) تقسیم شدند. تمرین تناوبی شدید به مدت 8 هفته و چهار جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 60 دقیقه (15 دقیقه گرم کردن +30 دقیقه تمرین تناوبی + 15 دقیقه سرد کردن) با شدت 85-80% ضربان قلب بیشینه اجرا شد. نتایج مقادیر پلاسمایی آنزیم‌های کبدی و شاخص‌های آتروژنیک در شرایط پیش و پس آزمون با هم مقایسه شد.
یافته‌ها: بعد از مداخله هشت هفته‌ای تمرین تناوبی شدید، نتایج مقایسه درون‌گروهی و بین‌گروهی حاکی از کاهش معنی‌دار متغیرهای درصد چربی بدن، شاخص توده بدن، مقادیر تری‌گلیسیرید، کلسترول، LDL، AIP، LAP، LDL/HDL، TC/HDL و ALT، و افزایش معنی‌دار HDL نسبت به مرحله پیش‌آزمون و همچنین نسبت به گروه کنترل بود (0.05>p). در متغیر AST علی‌رغم کاهش نسبت به مرحله پیش‌آزمون و همچنین نسبت به گروه کنترل، تغییرات معنی‌دار نبود.
نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های این مطالعه می‌توان تمرینات تناوبی شدید را به عنوان یک راهکار درمانی و پیشگیری برای بیماری کبد چرب غیرالکلی پیشنهاد کرد.

واژه‌های کلیدی: تمرینات تناوبی شدید، تست عملکرد کبدی، لیپوپروتئین، کبد چرب غیرالکلی.
دریافت: 1400/3/3 | پذیرش: 1400/6/9 | انتشار: 1400/7/10

Ghorbanian B, Saberi Y, Babaloyan S. The effect of eight weeks of high-intensity interval training on changes in atherogenic parameters and liver enzymes in patients with non-alcoholic fatty liver. EBNESINA 2021; 23 (3) :23-32

قربانیان بهلول، صابری یوسف، بابالویان شهلا. تأثیر هشت هفته تمرین تناوبی شدید برتغییرات شاخص‌های آتروژنیک و آنزیم‌های کبدی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی. ابن سينا. 1400; 23 (3) :23-32

Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4645