دانشگاه آزاد اسلامی البرز- واحد کرج، کرج، ایران ، dr_pedram_farhadian@yahoo.com
چکیده: (687 مشاهده)
زمینه و اهداف: استافیلوکوکاورئوس به عنوان یکی از مهمترین پاتوژنهای قابل انتقال از مواد غذایی در سراسر جهان شناخته شده است. هدف از این تحقیق، بررسی نحوه شیوع بر اساس تعیین بیوتیپ باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس استخراج شده از غذاهای بیمارستانی است.
روش بررسی: این مطالعه به روش توصیفی- مقطعی در کترینگ بیمارستانی درجنوب شهر تهران، در سه ماه تابستاه سال 1400 صورت پذیرفت. در هر مرتبه نمونهبرداری بر اساس منوی پخت هفتگی، یک نمونه از برنج و یک نمونه از کباب کوبیده و دو نمونه کتلت ازغذای بیماران و کارکنان جهت بررسی، با حفظ شرایط استاندارد اخذ شد.
یافتهها: در کل از 411 نمونه غذایی 24جدایه از 127 نمونه کباب کوبیده مرغ (89/18%)، 16 جدایه از157 نمونه کتلت (19/10%)، آلوده بودند. در نمونه برنج هیچ آلودگی وجود نداشت. همچنین ارتباط معنیداری بین درجهحرارت پخت غذا و درصد شیوع استافیلوکاورئوس وجود داشت. در مقایسه دو نمونه دارای آلودگی بیشترین میزان شیوع استافیلوکوکاورئوس مربوط به کباب کوبیده مرغ (با دمای پخت 1۶0 درجه سانتیگراد) و کمترین میزان مربوط به کتلت (با درجه 180 سانتیگراد) بود.میزان شیوع استافیلوکوکاورئوس در سطوح آشپزخانه بیمارستان مورد نظر 20% بود. بیوتیپهای شناسایی شده به ترتیب از بیشترین به کمترین شامل بیوتیپ گاوی 15مورد (۵/۳۷%)، گوسفندی 1۳مورد (۵/۳۲%)، طیور ۶ مورد (۱۵%)، انسانی 4 مورد (۱۰%) و انسانی β٭ 2 مورد (۵%) بودند.
نتیجهگیری: طبخ و سرو و انتقال نادرست از غذاهای پخته شده یا فرآوری شده و عدم رعایت موارد بهداشتی، نقش مهمی در اشاعه باکتریهای استافبلوکوکاورئوس دارند.