مقدمه: کارکنان نیروهای مسلح با توجه به قرارگیری در معرض استرس شغلی بالا، از گروههای پر خطر برای ایجاد فرسودگی شغلی هستند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تواناییهای منش، هیجانهای مثبت و منفی و تابآوری در پیش بینی فرسودگی شغلی کارکنان نیروهای مسلح بود.
روش بررسی: 146 نفر از افراد شاغل در نیروهای مختلف نظامی و انتظامی به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامههای فرسودگی شغلی مزلاچ (MBI)، پرسشنامه تاب آوری کونور – دیویدسون (CD-RIS) پرسشنامه تواناییها و فضیلتها در عمل (VIA-IS) و مقیاس عاطفه مثبت و منفی (PANAS) پاسخ دادند. دادهها با استفاده از روشهای آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی به سبک گام به گام تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که فرسودگی شغلی با تابآوری، هیجانهای مثبت و تمامی مؤلفههای تواناییهای منش همبستگی منفی و معنادار دارد (01/0p<). از سوی دیگر نتایج تحلیل رگرسیون خطی نشان داد که سه متغیر خردمندی و دانش، شجاعت و هیجانهای مثبت توانستند به طور معناداری فرسودگی شغلی را پیشبینی کنند (58/0AdjR2= و 001/0>p).
بحث و نتیجهگیری: با توجه به یافتههای پژوهش، به نظر میرسد که هیجانهای مثبت و برخی از جنبههای تواناییهای منش میتوانند فرسودگی شغلی را پیشبینی نمایند. بنابراین میتوان این متغیرها را در گزینش کارکنان نیروهای مسلح و آموزشهای بعد از گزینش آنان لحاظ کرد تا در کاهش فرسودگی شغلی این گروه گام برداشت.
Seyedi Asl S T, Rahnejat A M, Elikaee M M, Khademi M, Shahed-HaghGhadam H, Taghva A. The role of resilience, positive/negative emotions, and character strengths in predicting burnout of military personnel. EBNESINA 2020; 22 (4) :4-13 URL: http://ebnesina.ajaums.ac.ir/article-1-752-fa.html
سیدی اصل سید تیمور، راهنجات امیر محسن، الیکائی محمد مهدی، خادمی مژگان، شاهدحققدم هاله، تقوا ارسیا. نقش تابآوری، هیجانهای مثبت و منفی و تواناییهای منش در پیشبینی فرسودگی شغلی کارکنان نیروهای مسلح. ابن سينا. 1399; 22 (4) :4-13